I tillegg til å være nasjonal behandlingstjeneste, har senteret regionalt behandlingsansvar for helseregion Sør-Øst.
NBSPH er lokalisert på Gaustad sykehus. Behandlingstjenesten har et eget nettsted med mer informasjon - tilrettelagt for hørselshemmede og synshemmede: nbsph.no.
Behandlingstjenesten ledes av overlege og psykiater Hege Saltnes.
Barne- og ungdomsenheten ved NBSPH tilbyr psykisk helsehjelp til hørselshemmede, synshemmede og døvblinde barn og unge i aldersgruppen 0-18 år.
Vi kommuniserer med pasienten på det språk eller ved de tilpasninger han eller hun behersker og foretrekker. Det kan være norsk tegnspråk, norsk talespråk, tegnstøttet tale, skriftlig kommunikasjon, tydelig tale, taktil kommunikasjon, tegnspråktolk eller bruk av tekniske hjelpemidler.
De fleste får tilbud om oppfølging og utredning i løpet av 1-2 måneder.
Telefon: 22 02 90 40 / 941 55 038 (mobil/SMS). Telefontid på hverdager fra 08.00 til 15.30.
For å benytte seg av tilbudet til Barne- og ungdomsenheten, trenger man en henvisning. Den utskrives av lege, psykolog eller barnevernsleder. Kopi av relevante utredningsrapporter og audiogram legges ved henvisningen. Se ellers eget menypunkt om henvisninger.
Behandlingstjenestens tilbud retter seg ikke bare mot enkeltpersoner og familier. Senteret bistår også andre instanser, som PP-tjeneste, barneverntjeneste, barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP-er) og skoler. Eksempler på dette kan være hørsels- og synsfaglig veiledning og konsultasjon, bruk av tegnspråktolk i terapi, assistanse i forbindelse med utredning og rådgivning om terapeutisk arbeid med personer med sansetap.
Voksen
Voksenenheten ved NBSPH gir tilbud om psykisk helsehjelp til syns- og hørselshemmede personer over 18 år. I noen tilfeller kan også pårørende få tilbud hos oss.
Enheten tilbyr utredning, diagnostisering og behandling av psykiske helseproblemer, psykiatriske lidelser og psykososiale vansker. Voksenenheten er en poliklinikk, men i spesielle tilfeller kan det tilbys innleggelse.
Vi kommuniserer med pasienten på det språk eller ved de tilpasninger han eller hun behersker og foretrekker. Det kan være norsk tegnspråk, norsk talespråk, tegnstøttet tale, skriftlig kommunikasjon, tydelig tale, taktil kommunikasjon, tegnspråktolk eller bruk av tekniske hjelpemidler.
De fleste får tilbud om oppfølging og utredning i løpet av 1-2 måneder.
Telefon: 22 02 90 30 / 951 57 782 (mobil/SMS). Telefontid på hverdager fra 08.00 til 15.30.
For å få tilbud om behandling ved Voksenheten, må man ha henvisning fra lege, psykolog eller psykiatrisk poliklinikk. Kopi av relevante utredningsrapporter og audiogram/synsundersøkelse skal legges ved henvisningen. I henvisningen er det også ønskelig med en beskrivelse av de aktuelle vanskene pasienten søker behandling for, samt på hvilket språk eller ved hvilke tilpasninger pasienten ønsker at behandlingen skal foregå. Se ellers eget menypunkt om henvisninger.
Fag og forskning
NBSPH er kompetansesenter for hele landet innen sansetap og psykisk helse.
Kompetanseenheten ved NBSPH har hovedansvar for forskning, fagutvikling og formidling, og arbeider med å bygge opp forskerkompetanse på fagfeltet.
Enheten er sentral i NBSPHs arbeid for å bygge opp helsevesenets kompetanse innen utredning og behandling av syns- og hørselshemmede med psykiske lidelser.
Kompetanseenheten har og utviklet flere tester og intervjuer til bruk i psykiatrisk behandling til norsk tegnspråk.
Kompetanseenheten er tilknyttet Avdeling for forskning og utvikling ved Klinikk psykisk helse og avhengighet, Oslo Universitetssykehus.
Enheten samarbeider med Universitet i Oslo og andre forskningsmiljøer, nasjonalt og internasjonalt.
Retningslinje for henvisning av personer med betydelig hørselstap og psykisk lidelse
Les dokument med retningslinje for henvisning av personer med betydelig hørselstap og psykisk lidelse her.
Henvisning
Pasienter og henvisere kan lese mer om henvisninger til NBSPH her.
Brosjyrer
Om NBSPH
Barn og ungdom
Voksenenheten Nettsider
Besøk oss på nbsph.no
NBSPH på Facebook
Besøk vår Facebookside her