DN's formål og ledelse
DN driftes av Enhet for DagbehandlingsNettverk, ved
Seksjon for Personlighetspsykiatri og spesialpoliklinikker, Klinikk psykisk helse og avhengighet, Oslo universitetssykehus HF - Ullevål. DNs førende organ er medlemsgruppen, bestående av en representant for hver av de tilknyttede behandlingsenhetene.
Formålet for DN er todelt. På den ene side skal DN opprettholde forskningsaktiviteter med fokus på forståelse og behandling av personlighetsrelaterte lidelser, samt på mål og målemetoder som er relatert til dette. Videre skal DN formidle samarbeid og yte nettverksenhetene bistand med hensyn til faglig oppdatering og kvalitetssikring, slik at disse kan vedlikeholde og videreutvikle gode behandlingsprogram til sin målgruppe. DN skal også engasjere seg i samarbeid og fagutvikling på et nasjonalt plan og søke internasjonale kontakter med andre fremtredende behandlings- og forskningsvirksomheter.
Som en samlet helhet har DN et klart empirifokusert brukerperspektiv, men ingen avgrensede teoretiske referanserammer. Årsaken er at de ulike behandlingstilbudene og terapeutiske tilnærminger og teknikker spenner vidt på tvers av enhetene i DN. Likevel må enhetene i DN ha et spisset teoriperspektiv for å kunne begrunne behandlingsprogrammet. For en helhetlig og konsistent behandling, der staben er enig om mål og metoder, bør enhetene ha gjennomtenkte og kare forventninger til sammenhenger mellom intervensjoner, prosesser og behandlingseffekt. Det vil i hovedsak være gyldigheten av disse forventningene som danner grunnlag for DNs diskusjoner og forskningsaktiviteter.
Daglig leder:
Geir Pedersen (geir.pedersen@medisin.uio.no / geir.pedersen@ous-hf.no)
Faglig leder:
Elfrida Hartveit Kvarstein (e.h.kvarstein@medisin.uio.no / elfkva@ous-hf.no)
Aktuelle hendelser i 2018
MBT inspirasjonsseminar
- Nettverkets årlige
MBT inspirasjonsseminar avholdes 12. april ved Seksjon for personlighetspsykiatri på Ullevål i Oslo
Merkantil-seminaret
- Nettverkets årlige seminar med de merkantile i DN avholdes torsdag 12. april.
Sted er ikke avklart ennå.
Nettverksmøtet
- Nettverkets neste nettverksmøte avholdes torsdag 12. april 2018.
Sted er ikke avklart ennå.
Nettverkskonferansen
- Nettverkets årlige kliniske konferanse avholdes fredag 13. april 2018.
Sted er ikke avklart ennå.
MBT Nordisk Forskernettverk
-
Det årlige møtet i MBT Nordisk Forskernettverk avholdes 16. november
ved Seksjon for personlighetspsykiatri på Ullevål i Oslo.
DNs historiske utvikling
Initiativet til "Prosjekt DagavdelingsNettverk" ble tatt av dagavdelingen ved daværende psykiatrisk avdeling B ved Ullevål sykehus. Denne dagavdelingen hadde eksistert siden 1978 og siden 1982 hadde alle pasientene blitt fulgt opp med systematisk datainnsamling. Etterhvert ble det tydelig at for å komme videre trengte man bedre sammenligningsgrunnlag, et større pasientmateriale og utfordringer fra sammenlignbare avdelinger. Dette førte til drøftelser med andre dagavdelinger som var interessert i den forsknings- og evalueringskompetanse som var utviklet på Ullevål sykehus, som igjen førte til en søknad til Den norske lægeforenings kvalitetssikringsfond. Legeforeningen valgte å støtte prosjektet, hvorved det kunne ansette en daglig leder med kompetanse i prosjektledelse og systemutvikling, og med erfaring fra psykologi og psykiatri. Prosjektet ble også forelagt den regionale etiske komité og datatilsynet, som ikke hadde innvendinger mot en sentral database med anonymiserte data. Prosjektfasen varte så fra 1993 til 1996. Med støtte fra Statens helsetilsyn ble nettverkets hjemmesider utformet første gang i 1997.
I perioden 1997-2007 var nettverket en selvstendig prosjektorganisasjon drevet av en styreleder, daglig leder, og et styre bestående av en representant fra hver tilknyttede behandlingsenhet. Mot slutten av denne perioden endret nettverket navn til "DagbehandlingsNettverk". Årsaken var at det i de siste årene var færre som betegnet seg som "Dagavdeling". Trenden for våre nåværende og potensielle medlemmer er nå å kalle seg "Gruppepoliklinikk", "Gruppeenhet" , "Personlighespoliklinikken", o.l.
Fra og med 2008 gikk DN fra å være en selvstendig prosjektorganisasjon til å bli driftet av Enhet for DagbehandlingsNettverk, under Seksjon for Personlighetspsykiatri og spesialpoliklinikker ved Oslo universitetssykehus.
Behandlingsenheter i DN
Det er for tiden (2018) 18 enheter tilknyttet DN:
Jessheim – Enhet for gruppeterapi ved Øvre Romerike DPS, Akershus universitetssykehus.
Lillestrøm – Enhet for gruppeterapi ved Nedre Romerike DPS, Akershus universitetssykehus.
Groruddalen (Oslo) – Enhet for gruppeterapi ved DPS Groruddalen, Akershus universitetssykehus.
Ullevål (Oslo) – Personlighetspoliklinikken ved Seksjon for personlighetspsykiatri, Klinikk psykisk helse og avhengighet, Oslo universitetssykehus.
Lovisenberg (Oslo) – Seksjon Gruppebehandling ved Lovisenberg DPS, Lovisenberg Diakonale Sykehus.
Vinderen (Oslo) – Voksenpsykiatrisk avdeling Vinderen, Diakonhjemmet sykehus.
Ski – Enhet for gruppeterapi ved Follo DPS, Akershus universitetssykehus.
Sandefjord – Poliklinikk for personlighetspsykiatri ved DPS Vestfold.
Skien – Enhet for gruppeterapi ved Nedre Telemark DPS, Sykehuset Telemark.
Arendal – Enhet for Intensiv Gruppebehandling ved DPS Aust-Agder, Sørlandet sykehus
Kristiansand – Gruppeenheten ved Psykiatrisk poliklinikk, DPS Strømme, Sørlandet sykehus.
Farsund – Psykiatrisk poliklinikk ved DPS Lister i Farsund.
Stavanger – Gruppepoliklinikken ved Stavanger DPS.
Rogaland A-Senter – Poliklinikk, FOU-avdeling, Kompetansesenter rus, Stavanger.
Kronstad (Bergen) – Gruppepoliklinikken ved Kronstad allmenn dagbehandling, Psykiatrisk divisjon, Kronstad DPS, Helse Bergen.
Bergensklinikkene – Stiftelsen Bergensklinikkene, KoRus Vest region Bergen.
Solli (Bergen) – MBT-teamet ved Solli DPS.
Ålesund – Gruppebehandlingsteamet ved Psykiatrisk poliklinikk, Ålesund.
Tilslutning til DN
DN er ikke noe man melder seg inn i, men snarere noe man slutter seg til. Det er enhetene i DN som har besluttet å slå seg sammen rundt en bestemt type kliniske problemstillinger. Dels for å utveksle erfaringer, dels for å kvalitetssikre deler av behandlingstilbudet, og dels for å bidra med data for forskning. Det vil typisk være en behandlingsenhet eller team som driver minst ett personlighetsfokusert behandlingsprogram, og som består av minst tre fagpersoner, som kan tenkes å slutte seg til DN med sitt bidrag.
Hva vil det innebære å slutte seg til DN?
Behandlingsenhetene i DN har felles datasett, rutiner, og et datasystem som til sammen utgjør selve kvalitetssikringssystemet. I dag gjenspeiler dette en utredningsfase, etterfulgt av et mer eller mindre fleksibelt og tilpasset behandlingsprogram av kort eller lengre varighet. Til daglig krever dette rutiner for diagnostikk og klinisk evaluering, samt innsamling og registrering av informasjon. Med ett års mellomrom sender behandlingsenhetene inn sine data i anonymisert form. Dataene underkastes så en kvalitetskontroll, det utarbeides periodiske rapport for hver enkelt enhet, og deretter samles all data i en større felles database. Per i dag er denne databasen verdens største i sitt slag, og underkastes kontinuerlig forskning relatert til diagnostikk, kliniske mål og målemetoder, terapi, og kjerneproblematikk ved personlighetsforstyrrelser.
I forhold til den daglige drift må hver enhet ha en kontaktperson til nettverkets daglige leder. Denne personen vil ha ansvaret for de lokale rutinene, innsamling og registrering av data, og for å legge til rette i forbindelse med kurser, møter, og evt. endringer av rutiner og datasett. Dette betyr ikke at kommunikasjonen bare skal gå via denne personen, det betyr kun at det skal være en person som har dette ansvaret.
DN driftes ikke gjennom statlige midler, men er et spleiselag der medlemmene bidrar med en årlig avgift for daglig drift. For tiden (2018) er dette bidraget kr. 45.000,- Dette er kun ment å dekke driftsutgifter og lønn til DNs daglige leder.
Hvert halvår møtes lederne (representantene) fra hver enkelt enhet til et såkalt "Nettverksmøte". Her diskuteres aktuelle problemstillinger i forhold til terapi, kjerneproblematikk ved personlighetsforstyrrelser, forskning, samt strategi og andre relevante utfordringer.
Hvert år avholdes en klinisk konferanse for alle tilknyttede behandlingsenheter. Her vil også observatører fra andre enheter eller institusjoner bli invitert. Konferansen avholdes vanligvis på våren/forsommeren. Her deltar hele staben fra alle behandlingsenhetene, slik at enheten da er stengt denne dagen.
En gang per år (vanligvis på forsommeren) avholders et såkalt MBT-inspirasjonsseminar. Her møtes representanter fra enheter som har etablert MBT-programmer for å diskutere metoder og teknikker gjennom veiledning basert på egne videoopptak av terapisesjoner.
I korthet vil en tilslutning til DN gi følgende:
- Rådgivning i forbindelse med organisering og drift av personlighetsfokuserte behandlingsprogrammer
- Eierskap, implementering, opplæring og brukerstøtte til et klinisk verktøy og kvalitetssikringssystem
- Kurs i forståelse og bruk av nettverkets standardiserte tester og måleinstrumenter
- Kurs i helhetlig personlighetsvurdering
- Kontroll på egen datakvalitet
- Årlig rapport om egne virksomhetsdata sammenlignet med nettverket som helhet
- Brukerstøtte til egne presentasjoner og eventuelle lokale forskningsprosjekter
- Innflytelse på nettverket og fagutviklingen gjennom deltakelse under nettverksmøter
- Deltakelse i utprøving av nye behandlingsmetoder, og mål og målemetoder
- Deltakelse i og initiering av forskningsprosjekter i samarbeid med Forskergruppe for Personlighetspsykiatri ved UIO
- Muligheter for å være med i forfattergruppe for publikasjoner
- Kreditt for forskningspublikasjoner der egne data inngår
- Informasjon og tilgang til viktige publikasjoner innenfor fagfeltet
- Informasjon om andre nasjonale og internasjonale hendelser innenfor fagfeltet
- Kjennskap til og kontakt med tilsvarende behandlingsenheter i Norge
Hvordan slutte seg til DN?
Det første som må avklares er om en tilslutning til DN vil være nyttig for behandlingsenheten, og om enheten den drives på en måte, og med en målgruppe, som gjør det mulig å implementere DNs rutiner. Dette kan avklares på forskjellige måter: 1) Kontakte enheter som allerede er tilsluttet DN. Kartlegge hvordan de driver og hvilke erfaringer de har som medlem. 2) Kontakte nettverkets faglige leder Elfrida Kvarstein og/eller daglige leder Geir Pedersen. 3) Be om å få være tilstede under neste kliniske konferanse (Avholdes som regel rundt mai/juni). Henvendelser om tilslutning til DN rettes av faglig administrativ leder for den aktuelle behandlingsenheten, i samarbeid med enhetens ledelse.
Formel henvendelse om tilslutning til DN sendes til:
Oslo universitetssykehus HF
Ullevål sykehus
Seksjon for personlighetspsykiatri
Enhet for DagbehandlingsNettverk
v/Geir Pedersen
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Henvendelsen bør inneholde informasjon om enhetens organisering, bemanning, kort historikk for enheten, antall pasienter som til en hver tid behandles eller planlegges behandlet, selve behandlingstilbudet (ulike gruppeterapier, individualterapi, medikamentell behandling, behandlingslengde etc.), samt pågående og/eller planlagte former for viderebehandling og oppfølging.
Ved tilslutning undertegnes en skriftlig intensjonsavtale mellom partene om et gjensidig samarbeid, og det betales en engangs sum på kr. 30.000,- for eierskap, implementering og opplæring i nettverkets rutiner, kvalitetssikringssystem og tilhørende dataprogram.
Spesielt i etableringsfasen vil det være behov for en del undervisning i diagnostiske prosedyrer, bruk av tester og DNs dataprogram (det kliniske verktøyet), samt rutiner for innsamling og evaluering av informasjon. Dette behovet avtar etter hvert som man blir kjent med systemet, men det vil likevel være behov for sporadiske gjennomganger av problemstillinger som måtte oppstå. Enheten må da holde stengt, og erfaringen viser at dette dreier seg om ca. 3-4 ganger de første par årene.
Forskning og bruk av data i DN
De data som registreres lokalt ved hver enhet vil i det daglige benyttes til fordel for enheten selv. Hver enhet eier selv sitt dataprogram og de data de registrerer, men må ved tilslutning til DN også være villig til å la sine data, i anonymisert form, underkastes jevnlig kontroll og kvalitetssikring.
Med jevne mellomrom vil data fra alle tilsluttede enheter anonymiseres og samles i en større database. Disse dataene er således kun av forskningsmessig interesse. Problemstillinger som ønskes belyst via denne sentrale databasen vil bare skje etter spesielle avtaler og retningslinjer. All forskning vil tilfredsstille kravene til sikkerhet og personvern i henhold til person- og helseregisterloven, samt retningslinjer fra Regional Etisk Komité og Datatilsynet.
I forbindelse med den forskningsvirksomhet som drives i nettverket er det ønskelig at spesielt interesserte skal delta i de ulike forskningsprosjektene. Forutsetningen er at vedkommende arbeider ved en av de tilknyttede enhetene, og at vedkommende fyller kravene til medforfatterskap ved publiserte arbeider i følge Vancouverkonvensjonen. For å bli regnet som medforfatter, må en forsker ha bidratt vesentlig til
a) planlegging, utforming, innhenting av data eller analyse og tolking av data,
b) utarbeidelse av selve manuskriptet eller kritisk revisjon av innholdet og
c) godkjenning av endelig manuskriptversjon.
All forskningsvisksomhet i DN gjøres i samarbeid med
Forskergruppe for Personlighetspsykiatri ved Universitetet i Oslo og Seksjon for Personlighetspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus.