Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Seksjon for fysioterapeuter, Rikshospitalet

Fysioterapeutene har ansvar for å behandle pasienter i en rekke ulike klinikker og avdelinger på Rikshospitalet. Under er en oversikt over avdelingene vi jobber i, og hva slags pasienter vi ofte behandler der. Det er også andre fysioterapeuter på OUS som er ansatt andre klinikker. I Kreftklinikken på Rikshospitalet er det ansatt om lag 25 fysioterapeut i avdeling for klinisk service.

Postoperativ fysioterapi: Aktuelle opererte pasienter mottar fysioterapi etter operasjonen, og følges opp videre i forløpet etter behov. Behandling består i hovedsak av å hjelpe å gjøre lette øvelser, hjelpe pasienten opp av sengen på en skånsom måte, pusteøvelser og veiledning om hvordan man best tar hensyn til operasjonssåret.

Lungefysioterapi: Noen pasienter har risiko for å utvikle lungeproblematikk. Det kan innebærer økt slim i lungene, eller at noe av lungevevet sammenfaller (atelektase). I tillegg opplever noen pasienter smerte ved hoste, vansker med å puste dypt og behov for å ligge en lengre tid i sengen grunnet sykdom eller operasjon. Fysioterapeutene kan da hjelpe med blant annet pusteøvelser og hosteteknikker for å bedre lungefunksjonen.

Intensivfysioterapi: Pasienter som av ulike årsaker blir liggende på intensivavdelingen i en periode har også ofte fysioterapibehandling. Behandlingen avhenger av pasientens tilstand og våkenenhetsgrad, og kan blant annet innebære øvelser i seng og å hjelpe til slik at en pasient får opp slim fra lungene. Mer våkne pasienter kan få hjelp til å komme opp på sengekanten.

Trening: Noen pasientgrupper blir værende på sykehuset i en opptreningsfase. Da kan behandlingen bestå av daglig trening med fysioterapeut i den store treningssalen på Rikshospitalet. Dette gjelder ofte organtransplanterte pasienter.

Kartlegging: Fysioterapeutene utfører pasientopplæring, utredninger og testing av pasientgrupper både før og etter operasjon. 

I tillegg jobber vi med studentveiledning, undervisning, fagutvikling og forskning.

Leder av seksjonen er Kristin Brautaset.