Vår biomedisinske forskning er innen kreft, med hovedfokus på storskala genom instabilitet og DNA- og kromatinorganisering. Translasjonsforskningen er fokusert på utvikling av nye diagnostiske og prognostiske markører innen kreft. Vår informatikk-forskning har hovedfokus på billedanalyse og statistisk genomikk, og våre utviklingsprosjekter har fokus på klinisk dokumentasjon, WEB teknologi og virtuell mikroskopi.
- Aktiviteten knyttet opp mot diagnostikk er primært gjennom DNA ploidi og cytogenetiske analyser.
Vi holder til i Oslo Cancer Cluster ved Radiumhospitalet og er tilknyttet et endringsmiljø ved det Matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO (MEDIMA) og et internasjonalt nettverkssamarbeid på forskning og behandlingsforbedringer på tykktarmskreft:
CRC Network. I perioden 2016- 2021 ledet vi også fyrtårnprosjektet
DoMore! som utviklet nye metoder og verktøy innen patologi.
Vår visjon er å bidra til å styrke Oslo universitetssykehus med kunnskap og kompetanse til beste for behandling av og omsorg for pasienter, samt å bidra til etablering av nye metoder for diagnostikk og prognostisering av kreft.
Instituttets nettsider på engelsk finner du her:
www.icgi.no
kreftlex.no er et oppslagsverk om kreft for pasienter og pårørende som er utviklet ved og driftes av instituttet.
Registerverktøyet Medinsight ble utviklet ved instituttet, men er siden høsten 2017 en enhet under Forskningsstøtte, OUS sykehusservice. (Se
www.medinsight.no for kontaktinformasjon.)
Instituttet ledes av Håvard E. Danielsen. Danielsen ble i 2022 tildelt Kong Olav Vs Kreftforskningspris fra Kreftforeningen, og "Excellent Researcher Award" fra Oslo universitetssykehus.
Organisasjon
- Seksjon for kreftcytogenetikk ledes av Francesca Micci, og utfører rutinediagnostiske analyser og forskningsarbeid innen kreftgenetikk. Analysene som utføres er karyotyping (G-bånd), FISH, og array CGH, samt et utvalg molekylære undersøkelser. Diagnostikkrelatert arbeid utføres hovedsakelig på enhet for laboratoriediagnostikk der Laila Helene Bergly er enhetsleder.
- Seksjon for interfasegenetikk ledes av Hanne Askautrud, er svært involvert i instituttets forskningsvirksomhet, i tillegg til diagnostikk. Seksjonen har et diagnostisk tilbud innen DNA ploidi analyse, og analysen utføres på laboratorie for diagnostikk. Laboratorie for diagnostikk er organisert under enhet for laboratorier der Marna Lill Kjæreng er enhetsleder.
- Tarjei Sveinsgjerd Hveem er seksjonsleder for Seksjon for anvendt informatikk som arbeider med programvareutvikling, prosjektledelse, drift av datasystemer, digital bildeanalyse, kvalitetssikring, webutvikling og forskningsformidling. Seksjonen har bred kompetanse innen utvikling av systemer for dyp læring via nevrale nett, også omtalt som kunstig intelligens.
Laboratorievirksomhet
Oppgitt svartid kan ikke regnes som en garanti for at prøvesvaret er klart i løpet av denne tiden, men målet er at analysen skal være svart ut innenfor nedenfornevnte antall dager.
Seksjon for interfasegenetikk, laboratorie for diagnostikk
Enhet for laboratorier får inn cirka 200 prøver til DNA ploidianalyse i løpet av ett år. Forventet svartid er cirka 7 dager. Mye blod i prøven kan påvirke resultatet. For rutiner rundt bestilling og henting av prøver til DNA ploidianalyser, se nettsidene til Avdeling for Patologi, Radiumhospitalet.
Kontaktperson: Wanja Kildal på telefon 22 78 23 35, hverdager fra 09:00 - 15:00.
Seksjon for kreftcytogenetikk, Enhet for laboratoriediagnostikk
Det er to laboratorier ved seksjon for kreftcytogenetikk, hvor den ene arbeider med leukemier og lymfomer, mens den andre arbeider med solide svulster, for det meste sarkomer. Seksjonen mottar årlig 3000 prøver i året fra Helse Sør-Øst, Helse Midt og Helse Nord, hvorav 80.000 – 90.000 cytogenetiske analyser gjennomføres. For bestilling av cytogenetiske analyser se Rekvisisjoner til analyser utført av Seksjonen for kreftcytogenetikk.
Forventet svartid for FISH- og array CGH-analyser er normalt 14 dager, og 21 dager for G-båndanalyser.
Alle hasteprøver besvares innen 12 dager, både G-bånd- og FISH-analyser. Prøver som defineres som h
asteprøver er leukemier eller mistanke om akutte leukemier, prøver fra pasienter som er ˂ 16 år, og differensialdiagnose for benigne versus maligne solide svulster.
Seksjonen kan kontaktes på telefon: 913 30 579
Tilbakemelding
Som ledd i kontinuerlig forbedring ønsker vi tilbakemeldinger på våre tjenester, både fra rekvirenter og pasienter. Henvendelser kan rettes til:
cytogenetikk@radiumhospitalet.no