Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hvordan Norge kan bli en verdensleder innen KI og kreftbehandling

Tarjei Sveinsgjerd Hveem, konstituert leder ved Institutt for kreftgenetikk og informatikk (IKI), var nylig medforfatter av en artikkel i Dagens Medisin som fremhever Norges unike tilgang til helsedata.

Publisert 19.02.2025
Mulig prediksjon av neste hendelse i en pasients sykehistorie ved bruk av KI

Illustrasjon: Marian Seiergren

Vil KI kunne hjelpe oss å predikere en pasients neste behandlingsbehov?

Et av de mest ambisiøse initiativene på feltet er NEXTMAP-prosjektet, som har som mål å utnytte potensialet i helsedata og KI for bedre kreftforebygging, diagnostikk og behandling. NEXTMAP vil utvikle banebrytende KI-teknikker med utgangspunkt i kreftdata, inkludert flermodale modeller og generativ KI, med en sterk forankring i reelle behov på sykehus og i samfunnet. Prosjektet understreker betydningen av tverrfaglig samarbeid og involverer eksperter fra medisin og teknologi, både nasjonalt og internasjonalt. Ved å kombinere Norges omfattende helseregistre med avanserte KI-modeller, legger prosjektet til rette for mer presis og effektiv pasientbehandling.

Regjeringen lanserte "KI-milliarden" sommeren 2023, med mål om å styrke forskning og kompetanse på kunstig intelligens i Norge. I februar 2024 besluttet Forskningsrådet å bruke disse midlene til å opprette fire til seks tverrfaglige KI-sentre. Etter en første søknadsrunde i juni 2024 sendte NEXTMAP-prosjektet sin endelige søknad til forskningsrådet i januar 2025. Tross den sterke konkurransen om disse midlene, er inititivtagerne optimistiske.

IKI ser frem til å dele sine erfaringer og bidra til å styrke Norges posisjon som en ledende aktør innen KI-drevet kreftbehandling.

Les artikkelen på norsk på dagensmedisin.no, eller på engelsk på Oslo Cancer Clusters nettside.