Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Verdens Kreftdag:

Pasienten i fokus i stort europeisk kreftsamarbeid

EUnetCCC er det hittil største europeiske helsesamarbeidet og startet høsten 2024. Unikt for denne Joint Action er at pasientperspektivet er inkludert helt fra starten.

Publisert 04.02.2025
Sist oppdatert 05.02.2025
En unge kvinne med armen rundt en eldre kvinne med turban på hodet
Illustrasjonsfoto

Oslo Universitetssykehus (OUS) og flere andre ledende kreftsentre, kjent som Comprehensive Cancer Centres (CCC) er de sentrale aktørene i EUnetCCC-prosjektet. Det er ni arbeidspakker i prosjektet og 31 land i Europa er med i denne Joint Action. Dette initiativet er en del av EUs kreftsatsing, Europe Beating Cancer.

På selveste kreftdagen er EUnetCCC til stede på European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) i Brussel. Denne begivenheten samler representanter for EU-finansierte kreftprosjekter, helseorganisasjoner som arbeider innen kreftfeltet, nasjonale kontaktpunkter og beslutningstakere.

Pasienten i fokus

I en tid hvor individuell tilpasning av kreftbehandling er i fokus er det ekstra viktig å involvere pasientene. I EUnetCCC har brukermedvirkning vært viktig helt fra utformingen av prosjektskissen. Det er viktig for pasientene å være aktivt involvert i utformingen og funksjonen av viktige verktøy slik som helsenettverk. Pasientene kan defineres som «kundene» av helsenettverk, slik at den type involvering som de nå har i EUs helsenettverk kan være med på å utgjøre en forskjell.

Det kan være utfordringer med pasientinvolvering ved blant annet dårlig definering av roller i europeiske referansegrupper (European Reference Network (ERN)), hvor kun helseinstitusjoner kan være fullverdige medlemmer og ikke for eksempel pasientgrupper. Men pasientgrupper står sterkt i det europeiske onkologisamfunnet og de prøver å forme sine roller innenfor helsenettverkene. 

Generelt er det rom for refleksjon rundt hvordan man kan involvere pasientgrupper i enkelte tjenester. Tjenester som EUs helsenettverk forhåpentligvis kan tilby, spesielt når det gjelder utarbeidelse av retningslinjer for klinisk praksis, utforming og design av kliniske studier, reguleringsprosessen for legemidler og medisinsk utstyr, samt helsetjenestevurdering, datastyring, avdekking av udekkede behov for eksempel.

EUnetCCC i Norge

Ved OUS vil 50 årsverk være engasjert i prosjektperioden. Helseforetakene i Vest, Nord og Midt er også involvert i arbeidet, noe som viser betydningen av dette prosjektet nasjonalt.  

OUS skal lede den største arbeidspakken i prosjektet, som inkluderer samarbeid med samtlige 27 EU-medlemsland samt fire assosierte land. OUS sitter også i ledergruppen med Frankrike, Belgia og Slovenia. Målet for arbeidspakken OUS leder er å etablere varige nettverk for kreftsentre i Europa innen disse dedikerte områdene: 

  1. Implementering av kliniske retningslinjer
  2. Persontilpasset primær- og sekundærforebygging
  3. Utvikling av gode økosystem for kreftforskning
  4. Presisjonsdiagnostikk innen kreft
  5. Samarbeidsmodell for ideer, utvikling og gjennomføring av kliniske studier (særlig forskerinitierte)
  6. Samarbeid rundt bedre utnyttelse av kliniske data i forskning
  7. Program for kreftoverlevere
  8. Ledelse og styring av kreftsentre

For å støtte samarbeidet på disse områdene, vil det utvikles felles verktøy for samhandling, møtekonsepter og databaseløsninger. Institutt for kreftgenetikk og informatikk ved Kreftklinikken vil være en viktig bidragsyter i utviklingen av disse teknologiske løsningene. 

EUnetCCC representerer et viktig skritt for å styrke samarbeidet mellom Europas kreftsentre og forbedre både forskning og pasientbehandling. Gjennom dette initiativet tar OUS og deres europeiske partnere et stort skritt mot å styrke innsatsen mot kreft, forbedre pasientbehandling og fremme banebrytende forskning. EUnetCCC representerer en ny æra av samarbeid og innovasjon i kampen mot kreft på tvers av Europa. 

Oslo-teamet fra Kick Off-møtet i Stockholm i november 2024.
Oslo-teamet fra Kick Off-møtet i Stockholm i november 2024.