Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Oslo universitetssykehus kvinnehelseregister og biobank (OUS Kvinnehelse)

Når du er mottaker av behandling eller tjenester ved Kvinneklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS), kan du bli spurt om å bidra til kvinnehelseforskning ved å avgi et informert samtykke til lagring av biologisk materiale og helseopplysninger fra deg i Oslo universitetssykehus Kvinnehelseregister og biobank (OUS Kvinnehelse). Det er frivillig å bidra og vi kan ikke lagre prøvematerialet eller opplysningene om deg uten at du har skriftlig samtykket. Dersom du senere bestemmer deg for at du vil trekke ditt samtykke vil dette ikke få noen følger for deg eller ditt behandlingstilbud ved sykehuset.

Leger og forskere arbeider hele tiden for å forbedre diagnostikk og behandling av tilstander/sykdommer som rammer kvinner. Biologisk materiale sammen med kliniske opplysninger er et viktig grunnlag for slik forskning. Dette gjelder særlig for å få større kunnskap om hvordan sykdommer/tilstander gjennom livet kan påvirke kvinners langtidshelse. Et eksempel kan være morkakens betydning for kvinners senere hjerte- og karhelse. Et annet eksempel kan være lidelser i kjønnsorganer og betydning for senere helse i livet.

Forskningsprosjektene vil ikke ha noen direkte betydning for valg av behandling for deg på det aktuelle tidspunkt. De kan imidlertid gi verdifull kunnskap som kan føre til bedre forståelse av tilstanden/sykdommen og til bedre diagnostikk og behandling i fremtiden. Vi vil kontakte deg dersom det blir gjort funn i dine prøver som har betydning for din helse/sykdom. Du kan reservere deg fra slik tilbakemelding dersom du ønsker det.

OUS Kvinnehelse etableres for å:

  • Etablere ny kunnskap slik at vi bedre kan forebygge eller behandle tilstander eller sykdommer hos kvinner knyttet til kjønnsorganer/reproduksjonssystemet gjennom livsløpet
  • Fremme både forskning og kvalitetssikring av pasientbehandling ved Kvinneklinikken
  • Undersøke betydning av gynekologisk sykdom for framtidig helse (for eksempel endometriose eller PCOS og kvinnens helse på lang sikt)
  • Undersøke betydning av normale og kompliserte svangerskap for svangerskapsutfall for mor og barn og for deres senere helseutvikling (for eksempel svangerskapsdiabetes/-hypertensjon og risiko for senere hjertesykdom)
  • Tidlig identifikasjon av risikosvangerskap gjennom biomarkørpåvisning (for eksempel for morkakesvikt, svangerskapsforgiftning, prematur fødsel og tilveksthemming av fosteret) for tilpasset framtidig behandling og monitorering
  • Forbedret persontilpasset medisin for kvinner i fertil alder (for eksempel sammenhengen mellom kvinnens genetikk og respons på igangsetting av fødsel)
  • Forbedrede pasientløp i fremtiden gjennom oversettelse av forskningsresultater til drift

Både analysene av det biologiske materialet, opplysningene i kvalitets- og forskningsregisteret og de kliniske opplysningene om deg i studier blir kodet (pseudonymisert). Det betyr at din identitet (navn og fødselsnummer) blir erstattet med en kode. Listen som knytter navnet ditt til koden blir oppbevart i et sikret datasystem. Kun autoriserte personer i klinikken har tilgang til denne listen. Det vil ikke være mulig å gjenkjenne deg som person i noen av de vitenskapelige publikasjonene som blir laget.

Deltakelse er frivillig. Vi kan ikke lagre prøvematerialet eller opplysningene om deg uten at du har skriftlig samtykket. Dersom du senere bestemmer deg for at du vil trekke ditt samtykke vil dette ikke få noen følger for deg eller ditt behandlingstilbud ved sykehuset. Lagrede prøver fra deg blir destruert og opplysninger om deg slettes i kvalitets- og forskningsregisteret. Opplysninger som allerede er del av et vitenskapelig arbeid kan ikke slettes, men de vil ikke bli brukt i nye studier. Du har rett til å få innsyn i hvilke data som er lagret om deg og kreve korrigering om det er registrert feil opplysninger.

Dersom du har noen spørsmål, kan du kontakte biobankkoordinator Marit Fodnes Killengreen ved Forsknings- og utviklingsavdelingen, Kvinneklinikken ved OUS på mail (mklingva@ous-hf.no) eller telefon 900 92 288.

Hvert prosjekt som senere benytter materiale og opplysninger fra deg, skal forhåndsgodkjennes av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). I tillegg skal hvert prosjekt ha et eget gyldig grunnlag for behandling av dine opplysninger etter GDPR.

 

Kontakt

Telefon

  • Mandag 09:00 - 15:00
  • Tirsdag 09:00 - 15:00
  • Onsdag 09:00 - 15:00
  • Torsdag 09:00 - 15:00
  • Fredag 09:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Slik finner du fram

Adresser

Besøksadresse Ullevål

Kirkeveien 166
Bygg 8, 1. et.
0450 Oslo

Besøksadresse Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20
E2, 3. et., romnummer E2.3012
0372 Oslo