Endometriose er en tilstand der livmorslimhinne-lignende kjertelvev vokser utenfor livmoren. Endometriose er en godartet sykdom, men rammer mange biologiske kvinner og kan ha betydelig påvirkning på livskvalitet og helse. Endometriosevevet sitter oftest i magen og området rundt livmor, eggstokker, tarm og blære – men kan også sitte andre steder i bukhulen og sjeldnere andre steder i kroppen. Vevet skaper en kronisk betennelse rundt seg og ofte arrdannelser i området der det sitter.
For mange pasienter vil sykdommen hovedsakelig arte seg som betennelsesforandringer i bukhinnen, mens for andre vil det gi dypere sykdom med innvekst i naboorganer. Noen utvikler også endometriosecyster i eggstokkene. Felles for alle typer endometriose er at de ofte medfører smerte, gjerne i relasjon til menstruasjon, samleie, vannlating og avføring. Mange pasienter med endometriose har også mer generelle symptomer som utmattelse, oppblåsthet og hodepine i tillegg.
Endometriose gir ikke like alvorlige symptomer hos alle. Noen kvinner har milde eller svært lite symptomer, mens andre kan ha betydelige plager som påvirker hverdagen i stor grad.
Årsaken til endometriose er ikke helt forstått, men det er kjent at både genetiske, immunologiske og hormonelle faktorer spiller en rolle.
Diagnosen stilles ofte ved hjelp av ultralyd eller kikkhullskirurgi (laparoskopi).
Behandlingen av endometriose avhenger av symptomer og hvordan sykdommen arter seg. Ofte vil både betennelsesdempende smertestillende, regulering av syklus og kirurgi være aktuelt. For pasienter med betydelig påvirket livskvalitet anbefales en tidlig tverrfaglig tilnærming til smerte, med bistand fra ulike faggrupper som fysioterapeut, psykolog og smertelege.