Seksjon for klinisk ernæring består av 16 kliniske ernæringsfysiologer fordelt på 14.6 stillinger.
Kliniske ernæringsfysiologer er autorisert for å drive kost- og ernæringsbehandling og utdannes ved avdeling for ernæringsvitenskap medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo, samt master program i klinisk ernæring, det Medisinsk-Odontologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
En klinisk ernæringsfysiolog (KEF) har minst 5 års utdanning på master-/hovedfagsnivå, med spesialisering innen klinisk arbeid.
En KEF gir kostveiledning både individuelt og i gruppe. En individuell konsultasjon kan innebære:
- Grundig kartlegging av kosthold
- Vurdering av ernæringsstatus
- Iverksetting av tiltak knyttet til ernæringsbehandling
- Spesialkost
- Næringsdrikker
- Sondeernæring og/eller intravenøs ernæring
En gruppekonsultasjon kan innebære:
- Kostveiledning/opplæring av pasienter og pårørende
- Opplæring og veiledning av annet helsepersonell
Kliniske ernæringsfysiologer i medisinsk klinikk jobber også med forskning og bidrar til å utvikle fagområdet.