Hva er brukermedvirkning i forskning, hvorfor er dette nyttig og hvordan kan det gjøres?
Se vår informasjonsfilm på YouTube for å få et kort, enkel og oversiktlig innblikk på temaet: "Brukermedvirkning i helseforskning, forklart av FORMI".

FORMI brukermedvirkerbase består av engasjerte og kursede brukermedvirkere som representerer ulike brukerorganisasjoner. Basen tar oppdrag fra ulike forskningsmiljøer. Brukerrepresentantene deltar inn i forskningsprosjekter, samarbeider med forskere i alle faser av forskningen og bidrar i populærvitenskapelig formidling. Pilen nedenfor beskriver hvilke deler av forskningsprosessen som er godt egnet for brukermedvirkning.

Brukermedvirkning i forskning
Men hvorfor brukermedvirkning i forskning?
Formålet med brukermedvirkning i helseforskning er å bedre forskningens kvalitet og relevans. Forskningsresultater får større betydning og tas raskere i bruk når de oppleves som nyttige for pasienter og pårørende. Brukermedvirkning innebærer en demokratisering av helseforskningen, og kan bidra til at brukerens perspektiv, behov og erfaringer i større grad blir reflektert.
Samarbeidsforum
En gang i blant arrangerer FORMI samarbeidsforum for forskere og brukermedvirkere fra basen. Du som forsker kan her få presentere en eller flere faser av ditt forskningsprosjekt for å få innspill fra brukermedvirkere. Dette er en unik mulighet for å få innspill allerede i idefasen og for å formulere et prosjekt. Basen kan også brukes til praktisk hjelp i forhold til spørreskjema og utforming av informasjon til prosjektdeltakere for å nevne noe. Ta kontakt med FORMI via post.formi@ous-hf.no for informasjon om neste forum.

Illustrasjon av FORMI brukermedvirkningsbase
Omtale av FORMI samarbeidsforum kan lastes ned her (PDF).
Medlemmene i FORMI brukermedvirkerbase
- Har gjennomført kurs i Brukermedvirkning i forskning på muskelskjeletthelse, samt GCP kurs for brukermedvirkere.
- Har pasient- eller pårørendeerfaring fra primær- og sekundærhelsetjenesten innenfor muskelskjeletthelse, og har tilhørighet i en brukerorganisasjon.
- Har et bevisst og bearbeidet forhold til egen helse og egne erfaringer og de er personlig egnet til rollen.
- Kan uttale seg på generelt grunnlag om pasientbehov rundt muskelskjeletthelse, ikke kun sin egen diagnose og egne erfaringer.
- Har ønske om å holde seg faglig oppdatert, interesse for forskning og er opptatt av dokumentasjon av behandlingstilbud mm.
- Har kapasitet til å delta på møter, lese papirer og gi tilbakemelding innenfor tidsfrister, har tilgang til PC og kan bruke dataverktøy.
Dersom du som pasient eller pårørende kan være interessert i å delta i et slikt arbeid, kan du kontakte FORMI (post.formi@ous-hf.no) for en prat.
Forventninger til forskere/forskningsprosjekter som ønsker å benytte seg av brukermedvirkere i basen
- Anerkjenne merverdien av brukermedvirkning i forskning. Brukermedvirkning skal føre til økt relevans og bedre kvalitet i forskningen.
- Inkludere brukermedvirkere i alle faser av prosjektet, og så tidlig som mulig i prosessen.
- Være bevisst språk og begreper i forskningen slik at forsker og bruker forstår hverandre.
- Kunne legge til rette som brukermedvirkernes behov (pauser, god stol mm.).
- Ha midler til å honorere brukermedvirkerens innsats og dekke eventuelle reiseutgifter.
Blogginnlegg som FORMI har skrevet om brukermedvirkning i forskning kan leses her:
E-læringskurs i brukermedvirkning:
Kontakt: post.formi@ous-hf.no
Se her for mer informasjon om brukermedvirkning i OUS