Vi har endret navn fra Hydrocephaluspoliklinikken til CSF-poliklinikken. CSF står for cerebrospinalvæske (hjernevæske), og vil inkludere flere diagnoser vi følger opp.
Poliklinikken er et lavterskeltilbud som drives av to sykepleiere.
Vi samarbeider også med sykepleiere ved sykehusets smerteteam og nevrokirurgisk voksenpost. I tillegg arrangerer CSF-poliklinikken temakvelder og seminarer for pasienter og pårørende, samt gruppeveiledning for pasienter. Vi holder til ved nevrokirurgisk poliklinikk på Rikshospitalet. Hos oss kan du få oppfølging per telefon eller komme til samtale.
Tilbudet har to ansatte sykepleiere/spesialsykepleiere: Anette Sperre og
Ina Karsrud. Professor og seksjonsoverlege Per Kristian Eide er faglig ansvarlig.
Tilbudet ved CSF-poliklinikken
Årsakene til hydrocephalus er mange og ofte sammensatte. De fleste med hydrocephalus har behov for kirurgisk behandling. Denne brosjyren henvender seg til deg som har blitt behandlet for medfødt eller sekundær hydrocephalus ved nevrokirurgisk voksenpost på Rikshospitalet. Sekundær hydrocephalus vil si hydrocephalus som har oppstått som en følgetilstand til for eksempel hjernesvulst, hjernecyste, eller hjernehinnebetennelse. Pasienter med idiopatisk intrakraniell hypertensjon omfattes også av tilbudet.
Å leve med hydrocephalus oppleves høyst individuelt. For noen får det liten eller ingen betydning i hverdagen, for andre kan det påvirke hele livssituasjonen. Noen kan for eksempel oppleve å måtte leve med varierende grad av kroniske smerter eller kognitive utfordringer.
CSF-poliklinikken ønsker å gi deg helhetlig oppfølging etter utskrivelse fra sykehuset, og bidra til at du mestrer å leve med hydrocephalus på best mulig måte.
CSF-poliklinikken er sykepleiedrevet og samarbeider tverrprofesjonelt med lærings- og mestringstjenesten, sosionom, fysioterapeut og nevrokirurger. Vi samarbeider også med sykepleiere ved sykehusets smerteteam og nevrokirurgisk voksenpost. I tillegg arrangerer CSF-poliklinikken temakvelder og seminarer for pasienter og pårørende, samt gruppeveiledning for pasienter. Vi holder til ved nevrokirurgisk poliklinikk på Rikshospitalet. Hos oss kan du få oppfølging per telefon eller komme til samtale.
Dersom du har blitt operert ved nevrokirurgisk voksenpost vil du bli kontaktet av sykepleier ved CSF-poliklinikken 2–3 uker etter utskrivelse*, **. Dette gjør vi for å høre hvordan det går med deg etter operasjonen, og for å kartlegge om du har behov for oppfølging fra oss framover. Dersom du mottar denne brosjyren og ikke har vært innlagt den siste tiden, er du velkommen til å kontakt.
*Pasienter med hydrocephalus etter hjerneblødning inkluderes ikke automatisk, men må henvises via nevrokirurg. Pasienter med hjernecyster eller Arnold Chiari malformasjon kan også henvises selv om de ikke er blitt behandlet for hydrocephalus.
**Pasienter med Normaltrykkshydrocephalus (Voksenvannhode) følges opp poliklinisk av CSF-poliklinikken sine sykepleiere 8. uker og 6. måned etter operasjon.
Sykepleier
Sykepleiernes funksjon er å gi pasienter og pårørende råd, veiledning og støtte tilpasset den enkeltes situasjon. Sykepleierne har også en koordinerende funksjon og er også tilgjengelig for spørsmål fra helsepersonell utenfor Rikshospitalet. I tillegg gjør sykepleierne kliniske vurderinger og utfører shuntjusteringer.
Sosionom
Sosionom kan bidra med råd og veiledning i forhold til arbeid, skole og økonomiske forhold.
Fysioterapeut
Fysioterapeuten kan være behjelpelig med å etablere kontakt med fysioterapeut i kommunen dersom du har fått henvisning til dette. Fysioterapeuten kan også bidra med råd om trening og aktivitet.
Nevrokirurg
Nevrokirurgene er ansvarlig for den kirurgiske behandlingen av din sykdom. Det er de som avgjør hvilken oppfølging du skal ha videre ved vår avdeling. Ved CSF-poliklinikken er det ingen leger til stede, men sykepleierne kan ta kontakt med lege ved behov.
CSF-poliklinikken har ikke mulighet til å legge pasienter inn ved nevrokirurgisk avdeling. Dersom du har behov for øyeblikkelig hjelp, må du kontakte fastlege, legevakt eller ambulanse.
Les om hydrocephalus på helsenorge.no
E-læringskurs og mestringskurs
E-læringskurset vårt retter seg mot deg som har hydrocephalus og dine pårørendet.
Kurset er også relevant for helsepersonell som møter pasientgruppen både i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Det kan også være nyttig for ansatte i undervisningssektoren som møter elever med hydrocephalus.