Psykogene ikke epileptiske anfall (PNES)

PNES-anfall er en type epilepsilignende anfall som ikke skyldes epilepsi. Slike anfall er ikke uvanlige, hverken hos barn, ungdom eller voksne. Her finner du informasjon fra PNES-teamet ved Spesialsykehuset for epilepsi.

Illustrasjonsfoto til informasjonsside om PNES

Hver femte person som blir innlagt på sykehus med en uklar anfallssituasjon, har PNES. Anfallene forekommer i alle aldersgrupper, men hyppigst hos unge kvinner. Spesialsykehuset for epilepsi har nasjonal behandlingstjeneste for utredning av pasienter med PNES.

Når det ikke er epilepsi. Når medikamentell behandling ikke virker ved epilepsi, bør diagnosen PNES vurderes. PNES utgjør den største diagnosegruppen når det ikke er epilepsi, og det er viktig at mennesker med PNES får riktig diagnose. 

Thelmas anfall. Høsten 2017 kom den norske kinofilmen "Thelma" av Joachim Trier. Hovedpersonen i filmen får noen uforklarlige anfall. I fagmiljøet betegnes slike anfall som psychogenic non-epileptic seizures, forkortet til PNES. ​I kronikken utvides og nyanseres forståelsen av anfallene til hovedpersonen Thelma.

Blogginnlegg om PNES på epilepsi.no:

På SSE ble jeg kvitt frykten for institusjoner

Anbefalt engelsk nettsted om PNES:

 

Fant du det du lette etter?