Pedagogisk tilrettelegging
- Barn med epilepsi er svært ulike. De har til felles en risiko for å ha, eller få, tilleggsvansker.
- Kunnskap om epilepsi og vanlige tilleggsvansker er nødvendig for vellykket tilrettelegging. Forståelse for epilepsiens betydning for læring, utvikling og fungering er også viktig.
- For å ivareta best mulig utvikling hos barnet, er det viktig med en tidlig vurdering av behov for individuelle tiltak eller spesialpedagogisk hjelp
Observasjon
- Spesialpedagogisk observasjonsenhet er en del av det tverrfaglige tilbudet ved SSE, og bidrar med kompetanse når det gjelder å observere og vurdere barnets ulike utviklingsområder.
- Det tilrettelegges for observasjon av funksjons- og mestringsnivå gjennom lek og aktivitet. Ved behov benyttes standardisert test- og kartleggingsmateriell.
- Barnet blir observert èn til èn eller i små grupper. Oppholdstiden planlegges fra dag til dag. Det gjøres også observasjon og registrering av anfall og andre episoder som kan være relatert til epilepsi.
Undervisning og veiledning
Spesialpedagog bidrar med undervisning og veiledning til foreldre, samt lokale faginstanser som barnehager og PPT. Dette kan gjøres på SSE, ved videomøte, eller per telefon.
Tverrfaglig utredning ved epilepsi for barn og ungdom
Målet med innleggelsen er å utrede kognitiv utvikling og ferdigheter, innlæringsevne og sosiale ferdigheter. Under innleggelsen gjør vi en vurdering av den medisinske behandlingen og anfallssituasjonen, og hvordan dette påvirker barnets/ungdommens fungering. Ved behov gjør vi også en vurdering av motorisk utvikling og ferdigheter. Funn og anbefalte tiltak blir formidlet videre til lokale instanser.
Tverrfaglig utredning ved epilepsi for barn og ungdom
Brosjyre om Spesialpedagogisk observasjonsenhet Solberg skole