Dette gjør vi
- Vi utfører vanlig EEG, ambulatorisk EEG og langtidsovervåking med video over flere døgn (LTM). Ved LTM utredes man i egne rom der videokamera og infrarøde kamera sørger for overvåking døgnet rundt. Video av anfall registreres og sammen med EEG-registreringen og blir analysert av seksjonens leger.
- Sykepleiere passer på pasientene hele tiden og gjør forskjellige tester ved anfall. Undersøkelsen er viktig ved utredning til epilepsikirurgi, men benyttes også i diagnostisering av uklare anfall, både epileptiske og ikke-epileptiske, samt ved omlegging av medisiner.
- Seksjonen er også involvert i oppstart og justering av Vagus Nerve Stimulator (VNS).
Ambulatorisk EEG-undersøkelse med bærbart utstyrEEG-undersøkelseLangtidsmonitorering med EEG og videoSPECT-undersøkelse ved epilepsi
Tverrfaglig utredning og behandling
Figuren viser faggruppene som samarbeider i team om utredning og behandling av pasientene ved SSE. Dette er avgjørende for en vellykket behandling. (Foto: Oslo universitetssykehus.)
Vårt tverrfaglige team gjør en bredt anlagt utredning ved behov. Målet er å stille riktig diagnose samt å finne den best mulige behandling av din epilepsi- og anfallstype. Teamet utreder også konsekvenser epilepsien har for yrke, skole og sosial fungering. Barn og ungdom får undervisning ved Solberg skole. Pedagogene fra skolen er en del av det tverrfaglige teamet og de deltar i utredningen. SSE har nasjonal behandlingstjeneste for kompleks epilepsi som ikke har effekt av vanlig medikamentell behandling og/eller der epilepsien medfører psykososiale og andre vansker.
Epilepsimedisiner
Vår oppgave er å finne riktig medisin og riktig dose for deg. Målet er at du skal ha færrest mulig anfall og høyest mulig livskvalitet.
Les om epilepsimedisiner (antiepileptika)
Utredning for epilepsioperasjon
En epilepsioperasjon kan hjelpe noen av de som ikke blir anfallsfrie med medisiner. Personer som kan være aktuelle for operasjon, gjennomgår en omfattende utredning og en grundig risiko-nytte vurdering. Utredning, utvelging og operasjon gjøres i tett samarbeid mellom SSE og Nevrokirurgisk avdeling ved Rikshospitalet. Pasientene følges opp ved SSE i fem år etter en operasjon.
Les om operasjonsutredning ved epilepsi
SSE har nasjonal behandlingstjeneste for utredning av pasienter med tanke på epilepsioperasjon (kirurgiutredning). Nevrokirurgisk avdeling ved Rikshospitalet har nasjonal behandlingstjeneste for epilepsioperasjon.
Vagusnervestimulator mot epilepsi
Vagusnervestimulator (VNS) kan vurderes når man ikke anfallskontroll med medisiner, og epilepsioperasjon er uaktuelt.
Les om vagusnervestimulator
Psykogene, ikke-epileptiske anfall (PNES)
Personer med PNES kan også få oppfølging etter at diagnosen er stilt. SSE har nasjonal behandlingstjeneste for utredning av psykogene, ikke-epileptiske anfall (PNES).
Når du har kommet hjem
Sykepleiepoliklinikken ved SSE er et tilbud til voksne pasienter som vil snakke med en sykepleier om sin epilepsi.
Les om sykepleiepoliklinikken
Kunnskapsbasert retningslinje om epilepsi
Kunnskapsbasert retningslinje om epilepsi