Ambulanseavdelingen i Oslo og Akershus er oppsatt med 45 akuttambulanser på dagtid og 29 akuttambulanser om natten.
Ambulanseberedskapen i Oslo og Akershus er organisert i fem ambulanseområder med 15 underliggende ambulansestasjoner:
- Område Nord: stasjonene Eidsvoll, Nes og Ullensaker/Nannestad
- Område Øst: stasjonene Aurskog/Høland, Lørenskog, Nittedal og Brobekk
- Område Midt: stasjonene Ullevål og Sentrum
- Område Sør: stasjonene Nordre Follo, Søndre Follo og Prinsdal
- Område Vest: stasjonene Asker, Bærum og Smestad
Avdelingen ledes av Ola Borstad
Utalarmering og utrykning
Utalarmering av ambulanser utføres av Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) etter følgende kategorier:
- Akutt/kjørekode 1: øyeblikkelig utrykning med blålys og sirener.
- Haster/kjørekode 2: oppdrag som skal avvikles uten opphold, men uten bruk av blålys og sirener.
- Vanlig/kjørekode 3: Bestilte oppdrag uten særlig hast
Når AMK Oslo utalarmerer akuttmedisinske ressurser (ambulanse, motorsykkel, helikopter, legebil, operativ leder mv.) sendes det et oppkall via Nødnett til de ressursene som er aktuelle for oppdraget. Nærmeste og raskeste enhet vil bli dirigert til tidskritiske hendelser og AMK vil fortløpende vurdere om også spesialressurser skal prioriteres til oppdraget.
Beredskapspunkter - fremskutt beredskap for å komme raskere frem til pasientene
Ambulanseavdelingen benytter i samarbeid med AMK Oslo såkalte beredskapspunkter. AMK Oslo benytter såkalt dynamisk flåtestyring ved å flytte ambulanseressurser til sentralt beliggende, forhåndsdefinerte beredskapspunkter, hvor ambulanser eller hurtigresponsenheter utfører fremskutt beredskap (dvs. et annet sted enn ambulansestasjonen). Pr. i dag benytter vi beredskapspunkter på Abildsø, Grorud, Strand, Vinterbro og Skedsmokorset.
De enhetene som befinner seg på beredskapspunkter er klargjort for umiddelbar utrykning, noe som bidrar til redusert respons- og utrykningstid ved tidskritiske hendelser. Prehospital klinikk har økt måloppnåelsen på responstid med over 20 prosentpoeng siden innføring av beredskapspunkter.
Spesialressurser i ambulanseavdelingen
I tillegg til akuttambulanser benytter også ambulanseavdelingen spesialressurser til bl.a. legeutrykning, ledelse og hurtigrespons:
- Legeutrykningstjeneste: i samarbeid med Luftambulanseavdelingen bemanner ambulanseavdelingen en anestesilegebemannet legebil med paramedic. Denne enheten rykker ut til de mest alvorlige oppdragene hvor det er, eller antas å være, behov for akuttmedisinsk spesialistkompetanse.
- Operativ leder: leder ambulansepersonell i utrykningstjeneste som er på vakt i ambulanseavdelingen. Operativ leder utøver også rollen som Innsatsleder Helse (ILH) ved behov.
- Hurtigrespons: Ambulanseavdelingen benytter såkalte hurtigresponsenheter til rask respons ved tidskritiske hendelser. Vi benytter både motorsykler, personbiler og tråsykler bemannet av paramedic til disse oppgavene.
Ambulansepersonell og kompetansenivåer
Ambulansepersonell er fellesbetegnelse på alt personell som tjenestegjør på en ambulanse i ambulanseavdelingen.
- Paramedic har autorisasjon som ambulansearbeider. Etter 2005 har paramedic tilleggsutdanning på høyskolenivå, og fra 2017 grunnutdannelse som paramedic gjennom bachelorgrad. Paramedic kan gis godkjenning for medisinering og andre avanserte behandlingstiltak beskrevet i Medisinsk operativ manual (MOM) etter opplæring og utsjekk.
- Ambulansearbeider II har autorisasjon som ambulansearbeider og intern videreutdanning.
- Ambulansearbeider har autorisasjon som ambulansearbeider og grunnutdanning i ambulansefag fra videregående skole.
- Paramedicstudent er student ved bachelorstudiet i prehospitalt arbeid (paramedic) ved OsloMET - Storbyuniversitetet eller annet lærested.
- Lærling gjennomfører et opplæringsløp i ambulansefaget.
- Ambulanseassistent er i hovedsak ekstravakt eller tilkallingsvikar og har gjennomført nødvendig opplæring i henhold til gjeldende forskriftskrav.