
Hva gjør vi ?
Serviceseksjonen gjør blant annet akutt og planlagt vedlikehold, opplæring, avviksutredning, forvalter vedlikeholdskontrakter, generell rådgivning, sikkerhetskontroller, kontrollerer måleinstrumenter, tilstandsrapporter, kundesenteroppgaver og bistår andre avdelinger ved behov. Seksjonen har ansvaret for 40.000 enheter MTU (medisinsk teknisk utstyr) fordelt på alle sykehusets lokasjoner og alt vedlikehold på MTU må dokumenteres med bakgrunn i Forskrift om håndtering av medisinsk utstyr §11 og føres i avdelingens FDV-system.
Hva kan vi ?
Vi har teknisk spisskompetanse innenfor alle de store utstyrsgruppene (operasjon, radiologi, laboratorie, anestesi med mer) og satser samtidig på at alle våre ingeniører skal ha en grunnleggende forståelse av fysiologi og anatomi for å kunne levere tjenester av høy kvalitet til våre kunder. Ved hjelp av satelittkontor og høy tilgjengelighet har vi et svært tett samarbeid med alle utstyrstunge avdelinger ved sykehuset. Vi anser denne klinikknærhet som avgjørende for at vi skal være i stand til å prioritere og løse utfordringer og løse utfordringene som våre kunder har knyttet til MTU på en tilfredsstillende måte.
Kontakter
Mubashar Shafi
Seksjonsleder service og forvaltning lab
Telefonnr: 221 19209
Mobilnr: 957 67 802
Epost: uxshmu(AT)ous-hf.no

Jon Runar Berge
seksjonsleder service og forvaltning MTU
Telefonnr: 93093003
Epost: berjon(AT)ous-hf.no

Geir Vestrheimseksjonsleder service og forvaltning bilde
Mobilnr: 958 32 776
Epost: geives(AT)ous-hf.no
Tverrgående medisinsk-teknisk utstyr (TMTU) ved OUS
Historisk har det vært vanlig at de enkelte avdelingene eier utstyret selv. Det har ikke vært noen standardisering og når en pasient ble flyttet fra en avdeling til en annen ble alt utstyr koblet ned og neste avdeling koblet opp sitt utstyr. Dette var ineffektivt, forstyrret pasientbehandlingen og medførte fare for uhell ved feil innstilling av utstyr i forbindelse med hvert utstyrsskifte.
TMTU-ordningen ble opprinnelig etablert i forbindelse med innføringen av felles overvåkningssystem og infusjonspumper i 2001. Dette forutsatte standardisering og åpnet for at utstyret kunne følge pasientene mellom avdelingene. I tillegg foregår det en standardisering av utstyrsparken uavhengig av TMTU-ordningen. Det fører uunngåelig til at utstyr flyter i større grad mellom avdelinger. For utstyr omfattet av TMTU-ordningen er gevinstene med denne utstyrsflyten realisert fullt ut. Siden den gang har ordningen blitt utvidet til flere utstyrsområder. Spesielt gjelder dette for Rikshospitalet som har flest utstyrstyper inkludert i ordningen og dedikerte ressurser til forvaltningen.
Utstyr i TMTU-ordningen
Tabellen under viser hvilke utstyrsenheter og lokasjoner som omfattes av TMTU-ordningen.
Driftsorganisasjon
TMTU eies formelt av Medisinsk-teknologisk virksomhetsområde (MTV), men er en ressurstjeneste til klinikkene og benyttes av alle avdelinger som har behov. MTV har egne TMTU-koordinatorer som er ansvarlig for ordningen.
Det er viktig for MTV å ha løpende kontakt med avdelingene for at MTV skal få med seg trendendringer med tanke på bruk av utstyr, behovsendringer, nye typer feil, avvik og andre tilbakemeldinger som det er viktig at MTV følger opp. Det gjennomføres derfor blant annet TMTU-runder hvor TMTU-koordinator oppsøker avdelinger og utstyr.
Hensikten med disse rundene:
- MTV gjør seg tilgjengelig ved å gå ut til avdelingene.
- Informasjonsinnsamling: ta imot tilbakemeldinger om erfaringer med TMTU.
- Ta ut utstyr som trenger vedlikehold
- Kasserer utstyr med slitasje som kan / vil medføre risiko ved videre bruk.
- Optimalisere utstyrsflyten mellom avdelingene.
MTV disponerer et budsjett for innkjøp av tilbehør (kabler, flergangssensorer, mansjetter og lignende) til TMTU. Forbruksmateriell (engangsutstyr) bestiller de enkelte avdelinger selv gjennom sykehusets ordinære systemer. Anskaffelse av nytt TMTU, som ved erstatning for kassert utstyr og økt kapasitetsbehov, omfattes av sykehusets generelle prosesser for utstyrsanskaffelser. TMTU-koordinator er ansvarlig for å søke Prioriteringsutvalget for investering (PRU). TMTU-koordinator er ansvarlig for å søke PRU. Opprettholdelse av en TMTU-ordning krever en standardisert utstyrspark og planlagt utskiftning av hele installasjonen på de enkelte utstyrsområder. Det er ikke mulig med stykkevis utskiftning, da det vil forhindre utstyrsflyten og hele TMTU-ordningens hensikt.
Fordeler med TMTU-ordningen
- Eliminerer farer / uhell forbundet med ned- og oppkobling av utstyr (feil innstillinger, feilkoblinger ol.).
- Opprettholder kontinuitet i pasientbehandlingen ved å eliminere brudd i infusjoner og overvåkning som følge av utstyrsbytte.
- Forenkler og effektiviserer opplæring.
- Forenkler drift og forvaltning.
- Er utstyrsbesparende, da TMTU-ordningen tar hensyn til toppbelastning for hele sykehuset.
- Muliggjør at pasientproduksjonen ikke blir berørt ved plutselige endringer (behandlingstopper) i en enkelt avdeling.
Viktige hensyn
- TMTU brukes på tvers av avdelinger og det er viktig å ta kollektive hensyn.
- Være nøye med rengjøring av utstyr og tilbehør.
- Lever utstyr og tilbehør til MTV dersom det oppdages feil eller svakheter. Bruk Reparasjonsanmodningen til MTV som finnes på intranett.
- Returner utstyr avdelingen ikke lenger har behov for.
- Kontakt TMTU-koordinator dersom du lurer på noe.
- Registrer et avvik i sykehusets avvikssystem dersom det har vært en alvorlig hendelse der utstyret kan være involvert.