HELSENORGE
Ortopedisk avdeling Rikshospitalet

Bekkenleddsmerter, langvarige - operasjon

Bekkenleddsmerter blir også kalt smerter i iliosakralleddet, og ble tidligere kalt bekkenløsning. Langvarige bekkenleddsmerter kan ramme både kvinner og menn. En operasjon kan være et alternativ når annen behandling ikke hjelper.

Innledning

Vi kjenner ikke årsaken til langvarige bekkenleddsmerter. Antagelig kommer smertene fra selve leddet, de sterke ligamentene som holder leddene sammen, eller de store musklene som omslutter og jobber rundt bekkenleddene.

Bekkenleddsmerter oppstår oftest i forbindelse med skade av bekkenet eller svangerskap. Bekkenleddsmerter i forbindelse med svangerskap går som regel over etter fødselen.

Om smertene ikke går over må du kontakte helsepersonell med kompetanse på bekkenleddsmerter, som fastlege, fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor. Om heller ikke dette hjelper og smertene varer i mer enn to år kan det være aktuelt å vurdere en operasjon. Før et slikt inngrep må smertene dine vurderes nøye av fastlege og sykehus.

Den kirurgiske behandlingsmetoden er å sette inn et implantat for å stive av det bakre bekkenleddet gjennom en liten åpning på siden av rompa. Dette kaller vi mini-invasiv kirurgi.

Inngrepet kan hjelpe mange med langvarige bekkenleddsmerter, men ikke alle. Selv de som får en forbedret funksjon etter operasjonen kan ikke forvente den samme funksjonen de hadde før smertene inntraff. Som ved alle kirurgiske inngrep er også denne operasjonen forbundet med en viss risiko.

Henvisning og vurdering

Behandling med operasjon har vist lovende resultater som reduserte smerter og bedre funksjon hos pasientene. Fordi behandlingen er såpass ny vet vi ennå for lite om langtidsresultatene. Behandlingen blir derfor ennå ansett som eksperimentell, og skjer kun på Oslo universitetssykehus.

Kirurgisk behandling mot langvarig bekkenleddsmerte utføres per i dag ikke på pasienter over 70 år. Det er fordi vi vet for lite om risikoen for komplikasjoner øker med alderen, og om risikoen øker med dårligere beinkvalitet hos eldre.

Din fastleges vurdering

De fleste med langvarige bekkenleddsmerter har vondt for å sitte, stå, og gå over lengre tid. Før du kommer til vurdering på Oslo universitetssykehus bør fastlegen din og lokalt helsevesen vurdere smertene dine grundig. Vi ønsker at fastlegen vurderer symptomene dine opp mot andre årsaker og sykdommer. Eksempler er

 • underliggende reumatologisk sykdom som kan gi deg smerter,
 • annen sykdom i korsryggen som skiveprolaps, nerveaffeksjon, tranghet for nervene inne i ryggmargen (spinal stenose),
 • sjeldne tilstander som lavgradig infeksjon, eller kreft.

Hvis du peker der du har vondt, kan fastlegen begynne vurderingen med det som kalles en «Fortin Finger Test». Det er nødvendig med kliniske undersøkelser og flere tester for å avklare om smertene dine kommer fra bekkenleddene.

Testene er positive hvis den smerten du kjenner kan framprovoseres under testene. Hvis minst tre av følgende fem bekkenleddtester er positive har vi god grunn til å tro du har bekkenleddsmerter:

 • Thigh thrust test (P4-test)
 • Active Straight leg Raise test (ASLR)
 • Kompresjon/distraksjons test
 • FABER /Patricks test (Fleksjon, abduksjon, utadrotasjon i hofte)
 • Gaenslens test

I tillegg må fastlegen din vurdere videre utredninger med blodprøver og MR, helst av korsryggen og bekkenet. Dersom dere ikke klarer å finne andre årsaker til smertene dine, kan fastlegen din henvise deg til flere vurderinger og utredning på Oslo universitetssykehus. Det er først på sykehuset vi avgjør om du kan være kandidat for en operasjon.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Poliklinisk vurdering på Oslo universitetssykehus

Ved poliklinisk vurdering hos oss gjennomgår vi din sykehistorie, spør om hva slags behandling du tidligere har forsøkt og undersøker deg nøye. Billeddiagnostikk av korsryggen og/eller bekkenet ditt er viktig for å kartlegge godt:

Les mer om

Alle pasienter som er kandidater for kirurgisk operasjon får en diagnostisk injeksjon, en sprøyte med litt lokalbedøvelse, i bekkenleddene. Dette skjer som regel mellom vår kliniske vurdering av deg og tidspunktet for når du kan bli operert.

Selve injeksjonen foregår på operasjonsstuen der vi setter en nål inn i bekkenleddet ditt ved hjelp av røntgen. Så setter vi litt lokalbedøvelse inn i leddet ditt for å se om dette lindrer smertene. Du er våken mens dette pågår og oppholdet i forbindelse med injeksjonen tar cirka to-tre timer.

Denne injeksjonen gjøres for å, med størst mulig sikkerhet, kunne si at smertene dine stammer fra bekkenleddet. Hensikten med injeksjonen er å stille diagnosen, og dermed om du er kandidat til å bli operert. Det betyr at denne lokalbedøvelsen ikke er ment å redusere smertene dine på lang sikt.

Forberedelser når du drar hjemmefra

Hvis testene våre viser at du skal opereres og du er blitt innkalt til operasjon kan det være lurt å pakke med seg behagelig tøy og sko som er enkle å ta av og på. Ta også med egne krykker. Vær også forberedt på en del venting, så pakk med deg lesestoff eller lignende.

Operasjonen må skje på tom mage. Du faster fra kl. 00.00 (midnatt) på operasjonsdagen. Dette får du også et eget skriv om, i innkallingen din:

Faste

Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, tygge tyggegummi/drops, snuse eller røyke. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.

Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå røyk, snus, tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (maks. 150 ml).

Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

Forberedelser for operasjon på sykehuset

Når du kommer på sykehuset blir du møtt av sykepleier, fysioterapeut, lege og anestesilege. Du må fylle ut et spørreskjema den dagen du kommer. Dagen består av en del venting, så det er lurt å ha med noe å lese på eller aktivisere deg med. Gi beskjed til oss på sykehuset hvis du har problemer med å sitte slik at vi eventuelt kan hjelpe deg med en seng.

Som en del av forberedelsene måler vi blodtrykket ditt, og veier deg. Du skal dusje kvelden før operasjonen. Etter siste dusj får du på kompresjonsstrømper på beina ("flystrømper"). Du må også ta blodprøve og noen ganger foreta andre undersøkelser som for eksempel røntgen CT av bekkenleddet ditt:

Les mer om

Under

Operasjonen foregår i full narkose. Vi lager et lite snitt på siden av setet (rompa) eller hoften. Så stiver vi av bekkenleddet ditt, og vi bruker implantater til dette. Selve operasjonen tar cirka 45 minutter.

Du vil få lokalbedøvelse som vi setter inn mot ryggmargen som en del av smertelindringen. Denne bedøvelsen kalles morfin spinal. Dette kan gjøre at du ikke klarer å tisse for en kort stund.

Mens du sover og er lagt i narkose kan du derfor få lagt inn et kateter i blæra. Dette er et mykt gummirør som går via urinrøret til blæra og som gjør det mulig å følge med på produksjonen av urin. Kateteret fjernes av en sykepleier ett til to døgn etter operasjonen, når du kan tisse som normalt igjen.

Etter

Operasjonssåret

Såret er sydd med tråd og skal behandles tørt. Du må bestille time hos fastlegen for fjerning av stingene dine to til tre uker etter operasjonsdagen. Du skal bruke kompresjonsstrømper, som settes på før operasjonen. Strømpene skal du ha på til du reiser hjem, også på flyreisen hvis du må reise med fly for å komme hjem.

Oppfølging av fysioterapeut på sykehuset

En fysioterapeut besøker deg på sengeposten dagen etter at du er operert for å veilede deg i avlastning og bruk av krykker. Du skal avlaste det benet på den siden du er operert i åtte uker. Du får maksimalt belaste benet ditt med 15 kilo. En pekepinn på hva som er 15 kilo kan være at du skal stå på et knekkebrød uten å knuse det med foten.

Du må bruke krykker når du forflytter deg. Etter åtte uker kan du begynne med diagonal-gange med krykker. Deretter kan du gradvis øke belastningen. Har du behov kan du fortsette å bruke krykker, spesielt ved forflytning utendørs over lengre distanser også etter 12 uker. Fysioterapeuten vil ha en gjennomgang av et øvelsesark med deg. Her får du øvelser for å opprettholde bevegeligheten og muskelkontrollen din.

Smerter

Du vil få smertelindrende medisiner etter behov på sykehuset. I tillegg får du med deg en sprøyte mot blodpropp som skal settes rett under huden (subkutant) i 10 dager etter operasjonen. Du får opplæring i å sette sprøyta av en sykepleier på sykehuset før du drar hjem.

Du reiser som oftest hjem en til to dager etter operasjonen. 

Aktivitetsnivå hjemme

Uke 0-8: Del-belaste med maksimalt 15 kilo på opererte bein

Du skal bare så vidt berøre gulvet, og del-belaste beinet med maksimalt 15 kilo med krykker på det opererte benet, i åtte uker etter operasjonen.

Du kan ha foten nedi når du står og pusser tennene eller heller opp en kopp kaffe, men ikke over lengre perioder enn dette. Du får som nevnt denne opplæringen i hvordan du bruker krykkene dine av fysioterapeutene på sykehuset.

Vi anbefaler at du så tidlig som mulig etter operasjonen starter bevegelser og tøyninger av nakke, rygg, bekken, armer og ben. Dette hjelper på å avlaste stiv muskulatur i rygg og bekken. Du skal unngå å tøye i ytterpunkter over bekkenet.

Uke 8-12: Gradvis mer belastning

Etter åtte uker kan du begynne gradvis å belaste mer på det opererte benet. Vi anbefaler at du bruker i hvert fall to uker på å kaste krykkene. Det vil si at du skal kunne belaste fullt på det opererte benet og at dette skal være så godt som smertefritt før du kaster krykkene.

Du kan nå oppsøke fysioterapeut i kommunen din for å komme i gang med bevegelsestrening med fokus på normalisering av ganglag og skrittlengde. Finn en fysioterapeut med kompetanse på bekkenleddsmerter om det finnes nær der du bor.

Dersom du fortsatt bruker krykker på grunn av smerter bør du konsentrere deg om å gå diagonalgang med krykker.

Uke 12 og utover

Du kan nå begynne å ta opp igjen ditt normale aktivitetsnivå slik det var før operasjonen. Husk at det er viktig med nok ro og hvile, balansert med aktivitet. Restitusjon er viktig.

Støvsuging, gulv-vask og lignende er ofte smerteprovoserende så her kan det være lurt å be om hjelp.

Ha fokus på å normalisere ganglaget ditt, unngå halting og gå smertefritt før du øker på med trening. Ta heller flere korte turer enn én lang. Pass på å få nok hvile i mellom.

Får du økte smerter kan du godt bruke krykker til å del-belaste til smertegrensen i noen uker, før du prøver å øke aktivitetsnivået igjen.

Om å kjøre bil

Du kan ikke kjøre bil hvis du går på smertestillende med trekant-merke. Du kan ikke kjøre bil på minst 12 uker hvis du er operert på høyre eller begge sider av bekkenet. Hvis du bare er operert på venstre side kan du kjøre bil med automatgir. Da kan du både gasse og bremse med høyre fot.

Hvordan går det - prognose

De fleste pasienter opplever en bedret funksjon og reduksjon i smertenivået sitt. Vi ser allikevel at det tar tid før du oppnår smertereduksjon. De fleste merker bedring først etter seks til 12 måneder. Det er viktig å huske at denne operasjonen ikke er en "quick-fix". Dette er et inngrep som skal gi deg bedre forutsetning for å kunne bygge opp igjen muskulatur og ligamenter som har vært vonde og feilbelastet i lang tid.

Dette tar tid.

Oslo universitetssykehus følger alle våre opererte pasienter i et lokalt kvalitetsregister med anonymiserte data. Her har vi sett at de aller fleste opplever betydelig bedring av smertene sine og opplever at funksjonen blir bedre. I gjennomsnitt ser vi at opplevd smerte faller til rundt tre eller fire. Utgangspunktet er smerteskalaen som går fra 0 - 10, der 0 er ingen smerte og 10 er verst tenkelig smerte. De fleste av pasientene våre rapporterer at den største forskjellen før og etter operasjonen er at smerten er forutsigbar. De sier også at smerten ikke blir verre etter aktivitet. I tillegg er det mange som opplever en betydelig bedring av sitt funksjonsnivå.

Skal jeg til kontroll?

Du kommer til kontroll hos lege hos oss på Oslo universitetssykehus cirka tre og ni måneder etter operasjonen. Her får du mulighet til å ta opp spørsmål om mer enn vi skisserer her.

Oppfølging

De første 12 ukene bør du ha fokus på normalisering av gange og daglige bevegelser som del av egentreningsøvelser. For noen er det tøyningsøvelser som virker, for andre er det bedre med gradvis styrkende øvelser. Hvis du har erfaring med at dette har hjulpet fra tidligere behandling kan du gjøre de samme øvelsene.

Du kan kontakte fysioterapeut eller manuellterapeut med kompetanse på bekkenleddsmerter for videre oppfølgning, men du skal unngå styrketrening før din første kontroll.

Vi understreker at dette er generelle retningslinjer. Hver enkelt pasient må vurderes individuelt. Det er derfor mulig at opplegget for deg kan avvike noe fra det vi har skrevet her.

Vær oppmerksom

All kirurgisk behandling innebærer fare for komplikasjoner. Selv om noen komplikasjoner er sjeldne for dette mini-invasive inngrepet er likevel viktig å være oppmerksom på følgende:

 • Blødning fra muskulaturen vi går igjennom i rumpa, når vi opererer. Dette er sjelden alvorlig og leder stort sett til en blodutredelse som går tilbake i løpet av noen uker.
 • Infeksjon: Du får forebyggende antibiotika under operasjonen (en dose). Vi har hittil ikke sett infeksjoner i etterkant av dette inngrepet.
 • Nerveskade: Det ligger mange nerver i området der operasjonen foregår og det kan være fare for at implantatet kan skade nerver når vi setter det inn. Dette kan i så fall lede til økte utstrålende smerter, enten nedover beinet eller i rumpen, og i verste fall bortfall av funksjon i foten. Dette er en veldig sjelden komplikasjon.
 • Peroperativ fraktur: Hos noen pasienter har vi sett at det oppstår et brudd rundt implantatene vi setter inn. Dette medfører lenger tid med avlastning på krykker etter operasjonen (minimum tre til fem måneder), men bruddet heles som regel fint.
 • Løsning av implantatene: Vi har sett at implantatene vi setter inn for å stive av bekkenledd har løsnet hos noen pasienter. Dette viser seg som regel ved at du får økte smerter etter en periode med bedring av smertene. I verste fall kan det bli nødvendig med en reoperasjon for å fiksere bekkenleddet på nytt. Det er derfor viktig å holde seg til de åtte ukene med krykker slik at implantatene får gro godt fast.
 • Blodpropp: På grunn av økt fare for blodpropp i etterkant av kirurgi og fordi benet ditt blir stivet av med avlastning får du sprøyter med blodfortynnende i 10 dager etter operasjonen.

Kontaktinformasjon

Internbuss mellom Rikshospitalet og Radiumhospitalet

​Internbussen frakter deg raskt og trygt mellom Rikshospitalet og Radiumhospitalet på dagtid hverdager.

Se tidtabellen her

Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

Det går buss, trikk og T-bane til Rikshospitalet.

For rutetider se ruter.no eller ring 177.

Praktisk informasjon

Aktuelt om koronavirus til pasienter og pårørende

Apotek

​Apotek på Rikshospitalet

Du finner sykehusapoteket  i vestibylen like ved hovedinngangen.

Åpningstidene for publikumsavdelingen er
 • mandag til fredag kl. 08.00–17.00
 • lørdag kl. 10.00–14.00
Det kan forekomme avvik i åpningstider i forbindelse med høytider. Se apotekets egne nettsider.​

​Kontakt​

 • Telefon: 23 07 34 09
 • Fax: 23 07 34 11​

Barne- og ungdomsaktiviteter

​Barne- og ungdomsaktiviteter på Rikshospitalet

Dette er noe av aktivitetene som foregår på Rikshospitalet.
 • Natursti
 • Lekeplass 

​​Ungdom​srom:

 • Ungdomsrommet ligger i 1.etasje på Barneklinikken ​(E2.1001).

Fritids​klubb:

 • Mandag og onsdag fra kl 17.00 til​ 19.00 for barn og ungdom i skolealder. Fritidsklubben foregår på ungdomsrommet. Søsken og pårørende er også hjertelig velkommen.

Arrangementer​:​

 • Arrangementer for barn og ungdom. Egne oppslag for aktuelle arrangementer henges opp på alle avdelinger.

Pa​​sientb​​ibliotek:

 • Biblioteket ligger i 1. etasje mellom hovedinngangen og Barneklinikken. Her kan man låne bøker, filmer og spillutstyr (spillkonsoller og spill).
Trimrom:
 • Under personalkantina i B-avsnittet ligger trimrommet.
Lekerom:
 • Alle de store barnepostene har egne flotte lekerom og førskolelærer som jobber på posten. 
 • I Barneklinikkens vestibyle er det en lekekrok med klatrevegg og myke puter til å bygge med. Denne kan brukes av alle.​
Musikkterapi:​​
 • Musikkstund ved musikkterapeutene OUS: Samspill og lek med instrumenter, tirsdager klokken 11.15–12.00 i 3. etasje, Barneklinikken. 
 • Musikk i Vaktskiftet ved musikkterapeutene OUS: torsdager fra kl. 14.30 i Vestibylen 1. etasje, Barneklinikken. ​
Sykehusklovner​:
 • Sykehuset har egne sykehusklovner mandag til torsdag hver uke.
 • Klovnene går rundt på huset og er innom faste barneposter. De kan også komme på besøk til deg hvis du vil det. Kanskje er du redd eller gruer deg veldig? Da kan kanskje sykehusklovnene gjøre at du føler deg litt bedre.
 • Vil du vite mer om klovnene, kan du be en av oss som jobber her om å ta kontakt med Barneprogrammet ved ragnhild.hals@rikshospitalet.no

Besøk og permisjon

​Besøk og permisjon

 • Unngå besøk fra 08.00–15.30, da utredning og behandling ​foregår.
 • Besøkstider finner du p​å en tavle på sengeposten. Besøk utenom dette avtales med personalet.
 • Permisjoner avklares med behandlingsansvarlig lege.

Bibliotek

Deichman OUS Rikshospitalet

Deichman Etat, Oslo kommune har ansvaret for driften av Pasientbiblioteket på Rikshospitalet.​

Du finner biblioteket i Rikshospitalets 1. etasje, mellom Barneklinikken og Glassgata – like ved kafèen.

Hvem kan lå​ne?

Pasientbiblioteket kan benyttes av pasienter (også dagpasienter), pårørende og ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vi leverer bøkene på rommet til pasienter som selv ikke kan besøke biblioteket.

Hv​​a kan du låne?

Bøker, lydbøker, tegneserier, tidsskrifter, film (DVD), musikk, CD- og DVD-spillere og spillmaskiner med tilhørende spill. I biblioteket er det også en PC med tilgang til internett, som pasienter og pårørende kan benytte seg av.

Åpningstider​

 • Mandag: 11.00–16.00
 • Tirsdag: 11.00–16.00
 • Onsdag: 11.00–14.00
 • Torsdag: 11.00–16.00
 • Fredag: 11.00–14.00
 • Lørdag og søndag stengt
 • Ferietid og helligdager se bibliotekets egne internettsider. Rikshospitalet - Deichman.no

Kontakt​​​

Telefon: 23 07 46 40

E-post: deichman.rikshospitalet@deb.oslo.kommune.no

Følg pasientbiblioteket på Facebook

Blomster og gaver

​Blomster og gaver på Rikshospitalet

Ved Rikshospitalet er det mulig å kjøpe blomster og gaver i kiosken ved hovedinngangen.

Noen sengeposter tillater ikke blomster på rommene. Sjekk med den avdlingen du skal til, om de tillater blomster på rommet.​

Butikk i nærheten

​Dagligvarebutikk nært Rikshospitalet

Det ligger ikke dagligvarebutikker i umiddelbar tilknytning til sykehusområdet.

Nærmeste Kiwi finnes på John Colletts Plass, tre trikkestopp unna Rikshospitalet og Gaustad. Dette er det beste alternativet for besøkende som ikke har bil, eller som ikke ønsker å gå et stykke for å komme til butikken.

Ved Ullevål stadion, i gangavstand fra sykehuset, ligger det flere dagligvarebutikker – blant annet Kiwi og Coop. Her er det gode parkeringsmuligheter.

På Vinderen er det også gode handlemuligheter og cafeer. Elleve minutter gåavstand, eller du kan ta T-banen et stopp fra Gaustad (sju minutter). Forøvrig gode parkeringsmuligheter om du kjører (ut av bomringen).

Inne i Sogn studentby ligger det en Rema1000. Her er det gode parkeringsmuligheter.

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Foreldreovernattingen

Dette er et tilbud til foreldre med barn under 18 år som er innlagt på sykehuset. Avdelingen der pasienten ligger er ansvarlige for å bestille rom.
Vi holder til i gamle Gaustad Hotell, rett ved trikkeholdeplassen. 

Foto, film, lydopptak og sosiale medier

På et sykehus befinner mange seg i en ekstra sårbar situasjon, og har krav på at deres privatliv blir respektert. Det er fort gjort å overse, men det kan befinne seg andre personer i nærheten som ikke ønsker å bli tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Enten du er privatperson eller journalist, må du ha tillatelse til å ta bilde eller gjøre film- eller lydopptak ved sykehuset. Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.

Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Frisør

​Frisør på Rikshospitalet

Rikshospitalet har dame- og herrefrisør i korridoren mellom Kvinne- og barneklinikken og hovedinngangen. Frisørbesøk på avdelingen kan ordnes.

Salong Aqua åpningstider: 09.00–17.00.

Telefon: 23 07 46 90.

Det formidles også bestilling av parykk.

Hotell

​Hotell på Rikshospitalet

Det vil ikke lenger være mulig å overnatte på Gaustad hotell for pasienter og pårørende. Oslo universitetssykehus vil sørge for alternativ overnatting. Det vil fortsatt være mulig å spise frokost, lunsj og middag på Gaustad hotell. ​

​Alternativ overnatting

Oslo universitetssykehus sørger for alternativ overnatting ved:
Alternativt: Thon Hotell Ullevål Stadion

Bestilling, endring og kansellering gjøres via avdelingene på Oslo universitetssykehus eller direkte til hotellet. Du får tildelt overnatting basert på ønske og kapasitet på hotellene. ​

Transport til og fra​

Transport til og fra Rikshospitalet blir ivaretatt av resepsjonen på hotelle​t.

​Pasienthotell

Pasienthotell ​er et tilbud for pasienter og deres pårørende. Tilbudet er beregnet på pasienter som er selvhjulpne og som er til poliklinisk- og/eller dagbehandling. Tilbudet gjelder ikke for pasienter som er innskrevet ved sykehuset.

Ledsagere til pasienter og andre gjester kan også bo på hotellet, så fremt det er ledig kapasitet.

Det er også mulig å leie møtelokaler.

Kontakt resepsjon og bookingen​

Pasientreiser

Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.

Trykk her for mer informasjon om dekning av reiseutgifter i forbindelse med pasientreiser.

Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av hotellopphold via Paisentreiser.

Internett

​Internett på Rikshospitalet

Det er fri, kodeløs internettilgang på sykehuset.

Biblioteket har en PC med internettilgang som er tilgjengelig for pasienter/pårørende.

Kafe, kantine og kiosk

​Kafé, kantine og kiosk på Rikshospitalet

På Rikshospitalet kan pasienter, pårørende og andre besøkende få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider):

Kiosken i Hovedinngangen

 • Mandag til fredag: 06.30–18.00.
 • Lørdag til søndag: 12.00–18.30.

Kaféen i Hovedinngangen

 • Mandag til fredag: 06.30–18.00.
 • Lørdag til søndag: 09.00–18.30.

​Person​alkantina (bak resepsjonen)

 • Mandag til fredag: 07.00–17.30 (kun ansatte og pasienter og pårørende med rekvisisjon).
 • Lørdag til søndag: 10.00–17.00 (åpent for alle).

Restauranten på Gaustad hotell 

Mandag til fredag:

 • Frokost: 07.00–09.00
 • Lunsj: 12.00–13.00
 • Middag: 16.00–18.00

Helg- og helligdager:

 • Frokost: 08.00–10.00
 • Lunsj: 12.00–13.00
 • Middag: 16.00–18.00

Kontakt

Telefon: 23 25 24 00.

Restauranten er åpen også mellom hovedmåltidene, og da er det mulig å få kjøpt drikke og diverse småretter.

Hotellets kafè og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får man kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Kart over Rikshospitalet

​Kart over Rikshospitalet

Medisinliste

​Pasienter bør ha med oppdatert medisinliste ved innleggelse.

Nyttige ting pasienten bør ha med seg ved innleggelse

Ta med gode sko, behagelige klær,  toalettmappe og hjelpemidler

Parfyme og allergier

​Det frarådes å anvende parfyme på sykehus. Sterke lukter medfører alvorlig ubehag hos mange og allergiske reaksjoner hos noen. Ikke bruk parfyme når du skal på sykehus, hverken som pasient eller besøkende.

Parkering

Parkering på Rikshospitalet​

På Rikshospitalet er det gode muligheter for å parkere i parkeringshuset (hovedparkeringen) som ligger rundt 250 meters gange fra hovedinngangen – ned mot Esso-stasjonen.

Adkomsttorget

På torget foran hovedinngangen er det forbudt å parkere, men kortest mulig stans for av- og påstigning er tillatt. Ikke kjør inn på torget hvis du ikke har spesielt behov for det, da det kan være dårlig fremkommelighet. Plassen benyttes hovedsakelig til utrykningskjøretøy, til varelevering og som holdeplass for Helsebussekspressen samt av-/påstigning.

Korttidsgarasje

Under adkomsttorget er det en garasje med parkeringsplasser beregnet for kortest mulig parkering. Maksimal tillatt parkeringstid er to timer, til en høyere takst enn ellers i sykehuset.

I denne garasjen finnes det også 15 plasser for forflytningshemmede, med maksimalt tillatt parkeringstid fire timer. Forflytningshemmede kan parkere uten avgift, så lenge den maksimalt tillatt parkeringstiden overholdes.

Ved eiendomsseksjonen

På nordsiden av Rikshospitalet, ved Eiendomsseksjonen, finnes korttidsparkeringsplasser og en billettautomat. 

 • EasyPark-kode: 3006.

Pasienthotellet

Det finnes reserverte plasser for forflytningshemmede utenfor Pasienthotellet. Andre gjester ved hotellet henvises om å bruke parkeringshuset.

Foreldreparkering

Rikshospitalet har et begrenset antall parkeringsplasser til disposisjon for foreldre/foresatte eller ledsagere. De kan parkere uten avgift på ansattparkeringen (P1–P3), dersom barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset.

 • Vis bekreftelse på foreldreparkering i hovedresepsjonen. Bekreftelsen finner du i innkallingsbrevet.
 • Resepsjonen er betjent mellom kl. 07.00–21.00 mandag til fredag og 10.00–20.00 lørdag og søndag.
 • Resepsjonen fyller ut elektronisk parkeringstillatelse for perioden (periode a maks. 14 dager) pasienten er innlagt på sykehuset
 • Du trenger ikke parkeringstillatelse i frontruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt mobiltelefonnummer.
 • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

For barn som er til poliklinisk eller dagbehandling, må man selv legge ut for parkering og søke refusjon fra Pasientreiser.

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere utendørs benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling bruker du et betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.

Slik gjør du: 

 1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
 2. Reserver et beløp.
 3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
 4. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2023

 • 46 kr per time
 • 290 kr per døgn
 • 975 kr per uke
 • 75 kr per time, kortidsgarasjen maks. 2 timer​
EasyPark-koder:
 • Rikshospitalet langtid, EasyPark-kode: 3012
 • Kortidsgarasjen, EasyPark-kode: 3000
 • Eiendom ved f-avsnittet, EasyPark-kode: 3006

Gjelder alle dager og hele døgnet.​

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klager​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo

Merk Kontrollsanksjon – Parkering.

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260

Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

Postkasse

​Postkasse på Rikshospitalet

Postkasse finnes ved hovedinngangen, bygg B1.

Røyking

​Røyking på Rikshospitalet

Oslo universitetssykehus er et røykfritt sykehus. Røyking må kun skje i røykeskuret ved nedgangen til korttidsparkeringen.  

Sykehusskole

​Sykehusskolen på Rikshospitalet

Sykehusskolen på Rikshospitalet finner du på Barneklinikken E1.

Sykehusskolen har egne lærere og egne rom på sykehuset. Det kan være godt å komme ut av sykehusavdelingen og tenke på noe av det du vanligvis gjør. Hvis du ikke kan komme til skolerommet, kan du få undervisning på pasientrommet.  

Sykehusskolen er annerledes enn skolen din hjemme. Her er det ikke klasser. På Rikshospitalet betyr det at barn og ungdom fra ulike klassetrinn i grunnskolen og videregående skole kan få undervisning i det samme rommet.

På sykehusskolen får du en egen kontaktlærer som har ansvaret for å følge deg opp. Hun/han tar kontakt med skolen din for å finne ut hva de andre jobber med, og hva som kan være gode læringsmål for deg mens du er pasient.

Åpningstider

 • Mandag: 09.30–12.30.
 • Tirsdag til torsdag: 09.30–12.30 og 13.30–15.30.
 • Fredag: 09.30–12.30 og 13.30–15.00.

Skolen holder åpent høst- og vinterferie.

Sykehusvert

​I 2015 gikk startskuddet for tjenesten Sykehusvert ved Oslo universitetssykehus. Pensjonister med røde vester er tilstede ved hovedinngangen på Ullevål, Aker (bygg 2) sykehus, Rikshospitalet og Radiumhospitalet. Deres oppgave er å hjelpe pasienter, pårørende og besøkende å finne fram på sykehuset.

Sykehusver​​tens oppgaver

 • Være synlige i miljøet og yte service til pasienter, pårørende og besøkende.
 • Følge og vise vei til poliklinikker, sengeposter, radiologisk undersøkelse, blodgivning osv.
 • Informere om andre tilbud ved sykehuset.

Sykehusvertene stiller opp frivillig. De er pensjonister og de fleste er tidligere ansatte ved OUS. Alle har fått opplæring, slik at de har kunnskap om hvor enheter holder til i byggene.

Sykehusvertene kan selv avgjøre hvor ofte de vil bidra. De får gratis lunsj, parkering og mulighet til å delta på ulike sosiale arrangementer.

Ønsker du å bli sykehuservert på Radiumhospitalet og Ake​r?

Vi ønsker først og fremst å rekuttere de som er pensjonister med ledig tid på dagtid og ønsker å gjøre noe for andre.

Det kan være en fordel å ha jobbet ved OUS, men det er ingen nødvendighet.

For øyeblikket er det ikke behov for flere sykehusverter på Ullevål og Rikshospitalet.

Kontaktinformasjon

Ta kontakt med May Hemstad:

Tolk

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Tro og livssyn

​Sykehuskirke på Rikshospitalet

Kirken i glassgaten er alltid åpen. Her kan du sitte i stillhet. Du kan også tenne lys,be eller skrive ned det du har på hjertet hvis du vil at vi skal be for deg eller andre.

Kirken er i avdeling C2, rom 1034.  

Kapell på Rikshospitalet

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros-og livssyn.

Kapellet er i A2, rom 1034. 

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn.

Verdisaker

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?