Spesialsykehuset for epilepsi - SSE

Epilepsi - Magnetoencefalografi

MEG er en utvidet EEG-undersøkelse. Vi kartlegger den elektro-magnetiske aktivitet i hjernen ved hjelp av elektroder og magnetiske sensorer på hodet. Vi har ikke MEG i Norge og henviser de pasientene som trenger slik undersøkelse til utlandet. Undersøkelsen foregår ved Helsinki universitetshospital i Finland eller ved Aarhus Universitetshospital i Danmark.

Innledning

MEG gjøres som del av en operasjonsutredning ved epilepsi. Undersøkelsen brukes hvis andre undersøkelser ikke gir godt nok svar på hvor den epileptiske aktiviteten (anfallet) starter. MEG-undersøkelse er en annen metode å lokalisere den epileptiske hjerneaktiviteten på. Hvis det er nødvendig blir du trappet ned på epilepsimedisiner for å få registrert et anfall under MEG-undersøkelsen.

Legen din på SSE henviser til MEG-undersøkelse og gir råd om nedtrapping av epilepsimedisiner hvis det skal gjøres.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

SSE ringer deg én uke før

Du får telefon fra inntakskontoret ved SSE ca en ukes tid før undersøkelsen. Under samtalen forsikrer vi oss om at du er klar for undersøkelsen, og vi svarer på spørsmål du måtte ha.

Til undersøkelsen : Ta med CD med MR-bilder

Som del av operasjonsutredningen inngår det MR-undersøkelse som oftest er gjort tidligere ved Rikshospitalet. Du får tilsendt en CD med MR-bildene fra denne undersøkelsen i god tid før MEG-undersøkelsen. Du må ta med CD-en til sykehuset som bruker bildene som grunnlag for å sammenligne med bilder fra den MR-undersøkelsen du tar hos dem.

Unngå metall

Har du hjerte-pacemaker eller har operert inn metall i hjernen eller andre deler av kroppen, er det ikke sikkert at undersøkelsen kan gjennomføres. Hvis du har tannregulering/bøyler bak tennene av metall, må det fjernes før undersøkelsen.

Du må også unngå:

 • Piercing av metall
 • Klær med metalldeler (BH eller lignende)
 • Hårprodukter, sminke, neglelakk

Dette er fordi slike gjenstander kan forstyrre magnetismen.

Forberedelser til undersøkelsen:

Før undersøkelsen blir du bedt om å fjerne alle metallgjenstander som nøkler, briller, klokker, smykker og ev. BH. Forberedelsene til undersøkelsen tar også én time. Da får du plassert klebe-elektroder på hodet og elektrodenes innbyrdes plassering skal bestemmes.

Informasjon om reisen, overnatting og ledsager

Overnatting og ledsager

Det er nødvendig med tre hotellovernattinger for undersøkelsen i Helsinki, og én overnatting i Aarhus. De fleste pasienter har med en ledsager. Særlig hvis du skal trappe ned på  epilepsimedisiner kan du ha behov for assistanse, for eksempel ved reisen.

Praktisk om reisen

Du bestiller selv reisen hos Pasientreiser. Du får et brev i posten hvor du får telefonnummeret til Pasientreisers utenlandskontor. Utgifter til flyreise og hotell dekkes. Fra utenlandskontoret får du voucher og bekreftelse på hotellopphold.

 • Vedlagt er flybilletter tur/retur
 • Du må vise hotel voucher på hotellet
 • Kost dekkes med 250 kr pr døgn per person. Du må i tillegg dekke en del kost selv
 • Du legger ut for reise til og fra flyplassene, både i Norge og Danmark/Finland.
 • Vennligst ta vare på alle kvitteringer
 • Etter reisen fyller du ut skjema for refusjon av utgifter via helsenorge.no og sender med kvitteringene

Hvis du trenger hjelp til bestilling av reisen, ta kontakt med posten du er innlagt på eller inntakskontoret ved SSE i god tid.

Les om pasientreiseordningenSøk om å få dekket reisen din

Under

Helsinki

Under undersøkelsen sitter eller ligger du i et lite rom med hodet under et måleinstrument formet som en hjelm. Det tas flere målinger, og du får mulighet til å strekke på bena mellom målingene. Vanligvis er det rundt 30 minutter av gangen du må sitte med hodet inne i måleapparatet. Undersøkelsen består av to deler: en MEG-undersøkelse og en MR-scanning av hjernen.

 • MEG kartlegger den elektro-magnetiske aktiviteten i hjernen ved hjelp av elektroder på hodet.
 • En MR-scanning (magnetisk resonans) kartlegger anatomiske strukturer i hjernen i en MR-skanner.

Ved å sammenholde resultatene fra MEG- og MR-scanningene kan vi få informasjon om hvor i hjernen den epileptiske aktiviteten kan sitte.

Etter MEGscanningen fjernes en stor del av elektrodene. Nye målepunkter skal plasseres før du skal til neste scanning. MR-scanningen varer ca 15 minutter. Under denne delen av undersøkelsen skal du ligge på ryggen på en seng som blir kjørt inn i en rørformet magnet. Mens undersøkelsen pågår hører du en rekke bankelyder i perioder på 1 til 15 minutter.

Undersøkelsen er to-delt. Fire timer én dag og fire timer neste dag. Hver undersøkelse tar vanligvis én til tre timer. Undersøkelsen er smertefri.

Aarhus

Under undersøkelsen sitter eller ligger du med hodet under et måleinstrument formet som en hjelm. Undersøkelsen består av to deler: En MEG-undersøkelse og en MR-scanning av hjernen.

 • MEG kartlegger den elektromagnetiske aktiviteten i hjernen ved hjelp av elektroder på hodet.
 • En MR-scanning (magnetisk resonans) kartlegger anatomiske strukturer i hjernen i en MR-skanner.

Ved å sammenholde resultatene fra MEG- og MR-scanningene kan vi få informasjon om hvor i hjernen
den epileptiske aktiviteten kan sitte.

Etter MEG-scanningen fjernes en stor del av elektrodene. Nye målepunkter skal plasseres før du skal til neste scanning. MR-scanningen varer ca 15 minutter. Under denne delen av undersøkelsen skal du ligge på ryggen på en seng som blir kjørt inn i en rørformet magnet. Mens undersøkelsen pågår hører du en rekke bankelyder i perioder på 1 til 15 minutter.

Det kan bli noe ventetid mellom undersøkelsene. Du bør derfor beregne tre til fire timer til den samlede undersøkelsen. Undersøkelsen er smertefri.

Etter

Etter undersøkelsen kan du reise hjem. Når din lege ved SSE får svaret fra sykehuset, blir dette diskutert på et eget epilepsikirurgi-møte. Deretter blir du informert om konklusjonen fra møtet. Vær forberedt på at det kan ta noe tid før du får svar.

Ofte stilte spørsmål

Er det internett-tilgang på undersøkelsesrommene?

Ja, det er slik tilgang på observasjonsenheten der vi gjør langtids EEG (telemetri)

Kan jeg bruke mobiltelefon i bygget?

Ja, men når du undersøkes ønsker vi at mobilen bare brukes til kortere beskjeder og SMS.

Har du andre spørsmål?

Ta kontakt med inntakskontoret ved SSE på telefon 6750 1000.
Kontaktperson: Katrine Knutsen

Mer informasjon:

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?