HELSENORGE
Spesialsykehuset for epilepsi - SSE

Epilepsi - MEG-undersøkelse (magnetoencefalografi) ved Spesialsykehuset for epilepsi

MEG er en utvidet EEG-undersøkelse. Vi kartlegger den elektro-magnetiske aktivitet i hjernen ved hjelp av elektroder og magnetiske sensorer på hodet. Vi har ikke MEG i Norge og henviser de pasientene som trenger slik undersøkelse til utlandet. Undersøkelsen foregår ved Helsinki universitetshospital i Finland eller ved Aarhus Universitetshospital i Danmark.

Innledning

MEG gjøres som del av en operasjonsutredning ved epilepsi. Undersøkelsen brukes hvis andre undersøkelser ikke gir godt nok svar på hvor den epileptiske aktiviteten (anfallet) starter. MEG-undersøkelse er en annen metode å lokalisere den epileptiske hjerneaktiviteten på. Hvis det er nødvendig blir du trappet ned på epilepsimedisiner for å få registrert et anfall under MEG-undersøkelsen.

Legen din på SSE henviser til MEG-undersøkelse og gir råd om nedtrapping av epilepsimedisiner hvis det skal gjøres.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

SSE ringer deg én uke før

Du får telefon fra inntakskontoret ved SSE ca en ukes tid før undersøkelsen. Under samtalen forsikrer vi oss om at du er klar for undersøkelsen, og vi svarer på spørsmål du måtte ha.

Til undersøkelsen : Ta med CD med MR-bilder

Som del av operasjonsutredningen inngår det MR-undersøkelse som oftest er gjort tidligere ved Rikshospitalet. Du får tilsendt en CD med MR-bildene fra denne undersøkelsen i god tid før MEG-undersøkelsen. Du må ta med CD-en til sykehuset som bruker bildene som grunnlag for å sammenligne med bilder fra den MR-undersøkelsen du tar hos dem.

Unngå metall

Har du hjerte-pacemaker eller har operert inn metall i hjernen eller andre deler av kroppen, er det ikke sikkert at undersøkelsen kan gjennomføres. Hvis du har tannregulering/bøyler bak tennene av metall, må det fjernes før undersøkelsen.

Du må også unngå:

 • Piercing av metall
 • Klær med metalldeler (BH eller lignende)
 • Hårprodukter, sminke, neglelakk

Dette er fordi slike gjenstander kan forstyrre magnetismen.

Forberedelser til undersøkelsen:

Før undersøkelsen blir du bedt om å fjerne alle metallgjenstander som nøkler, briller, klokker, smykker og ev. BH. Forberedelsene til undersøkelsen tar også én time. Da får du plassert klebe-elektroder på hodet og elektrodenes innbyrdes plassering skal bestemmes.

Informasjon om reisen, overnatting og ledsager

Overnatting og ledsager

Det er nødvendig med tre hotellovernattinger for undersøkelsen i Helsinki, og én overnatting i Aarhus. De fleste pasienter har med en ledsager. Særlig hvis du skal trappe ned på  epilepsimedisiner kan du ha behov for assistanse, for eksempel ved reisen.

Praktisk om reisen

Du bestiller selv reisen hos Pasientreiser. Du får et brev i posten hvor du får telefonnummeret til Pasientreisers utenlandskontor. Pasientreiser sender deg flybilletter og bekreftelse på hotellopphold på e-post.

 • Utgifter til flyreise og hotell dekkes
 • Du må vise hotellvoucher på hotellet
 • Kostgodtgjørelse dekkes etter gjeldende satser
 • Du legger ut for reise til og fra flyplassene, både i Norge og Danmark/Finland.
 • Vennligst ta vare på alle kvitteringer
 • Etter reisen fyller du ut skjema for refusjon av utgifter og sender det til Utenlandskontoret med kvitteringene.

Hvis du trenger hjelp til bestilling av reisen, ta kontakt med posten du er innlagt på eller inntakskontoret ved SSE i god tid.

Les om behandling i utlandet

Under

Helsinki

Under undersøkelsen sitter eller ligger du i et lite rom med hodet under et måleinstrument formet som en hjelm. Det tas flere målinger, og du får mulighet til å strekke på bena mellom målingene. Vanligvis er det rundt 30 minutter av gangen du må sitte med hodet inne i måleapparatet. Undersøkelsen består av to deler: en MEG-undersøkelse og en MR-scanning av hjernen.

 • MEG kartlegger den elektro-magnetiske aktiviteten i hjernen ved hjelp av elektroder på hodet.
 • En MR-scanning (magnetisk resonans) kartlegger anatomiske strukturer i hjernen i en MR-skanner.

Ved å sammenholde resultatene fra MEG- og MR-scanningene kan vi få informasjon om hvor i hjernen den epileptiske aktiviteten kan sitte.

Etter MEGscanningen fjernes en stor del av elektrodene. Nye målepunkter skal plasseres før du skal til neste scanning. MR-scanningen varer ca 15 minutter. Under denne delen av undersøkelsen skal du ligge på ryggen på en seng som blir kjørt inn i en rørformet magnet. Mens undersøkelsen pågår hører du en rekke bankelyder i perioder på 1 til 15 minutter.

Undersøkelsen er to-delt. Fire timer én dag og fire timer neste dag. Hver undersøkelse tar vanligvis én til tre timer. Undersøkelsen er smertefri.

Aarhus

Under undersøkelsen sitter eller ligger du med hodet under et måleinstrument formet som en hjelm. Undersøkelsen består av to deler: En MEG-undersøkelse og en MR-scanning av hjernen.

 • MEG kartlegger den elektromagnetiske aktiviteten i hjernen ved hjelp av elektroder på hodet.
 • En MR-scanning (magnetisk resonans) kartlegger anatomiske strukturer i hjernen i en MR-skanner.

Ved å sammenholde resultatene fra MEG- og MR-scanningene kan vi få informasjon om hvor i hjernen
den epileptiske aktiviteten kan sitte.

Etter MEG-scanningen fjernes en stor del av elektrodene. Nye målepunkter skal plasseres før du skal til neste scanning. MR-scanningen varer ca 15 minutter. Under denne delen av undersøkelsen skal du ligge på ryggen på en seng som blir kjørt inn i en rørformet magnet. Mens undersøkelsen pågår hører du en rekke bankelyder i perioder på 1 til 15 minutter.

Det kan bli noe ventetid mellom undersøkelsene. Du bør derfor beregne tre til fire timer til den samlede undersøkelsen. Undersøkelsen er smertefri.

Etter

Etter undersøkelsen kan du reise hjem. Når din lege ved SSE får svaret fra sykehuset, blir dette diskutert på et eget epilepsikirurgi-møte. Deretter blir du informert om konklusjonen fra møtet. Vær forberedt på at det kan ta noe tid før du får svar.

Ofte stilte spørsmål

Er det internett-tilgang på undersøkelsesrommene?

Ja, det er slik tilgang på observasjonsenheten der vi gjør langtids EEG (telemetri)

Kan jeg bruke mobiltelefon i bygget?

Ja, men når du undersøkes ønsker vi at mobilen bare brukes til kortere beskjeder og SMS.

Har du andre spørsmål?

Ta kontakt med inntakskontoret ved SSE på telefon 6750 1000.
Kontaktperson: Katrine Knutsen

Mer informasjon:

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Kollektiv transport til SSE

T-bane nr 3 
T-bane nr 3, Kolsås - Mortensrud. Stoppested: Gjettum eller Avløs.  Det er 10-15 minutters gange fra stoppestedene til SSE. Veien til og fra Gjettum har et svært bratt og gruslagt parti, Lindelia. Vi anbefaler derfor Avløs stasjon til deg som er dårlig til bens eller bruker rullestol.

Buss 130 Sandvika - Skøyen

Gå av på Solberg, som er stoppestedet nærmest SSE. Busslinje 130 kjører mellom Sandvika og Skøyen. Videre fra Skøyen mot Oslo sentrum til kan du ta: 

 • Trikk 13 til og fra Jernbanetorget
 • Buss 31 til og fra Jernbanetorget
 • Tog til Nationaltheatret eller Oslo S

Buss til Valler skole Fra Sandvika går flere busser til Valler skole:

 • Buss 160 Rykkin - Oslo bussentral.
 • Buss 220 Sandvika - Bekkestua.
 • Buss 215 Kolsås - Sandvika.

Se www.ruter.no for rutetider.  

Tog

Sandvika stasjon er nærmeste stoppested for tog. Busstasjonen ligger like ved. Du kan ta buss 130 til Solberg stoppested ved SSE.

Hvor langt er det?

Avstanden fra Gardermoen - SSE er omlag 65 km.

Avstanden fra Sandvika - SSE er omlag 2 km.

 

 

Parkering på SSE

Gratis parkering på oppmerkede felt på sykehusområdet. Noen få plasser med mulighet for lading av el-bil ved bygg A.

Pasientreiser

Praktisk informasjon

Aktuelt om koronavirus til pasienter og pårørende

Ansvar for kostnader for følgepersonell til Spesialsykehuset for epilepsi (SSE)

​Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) dekker grunnleggende behov som mat, stell og pleie. Når spesialisthelsetjenesten har et ansvar, fritas kommunen for sitt ansvar, men bare for det ansvar sykehuset er forpliktet til å dekke.

Eksempler på forhold som sykehuset ikke dekker er:

 • vanskelig / utagerende adferd
 • spesielle rutiner som krever kjente personer
 • observasjoner av adferd og anfall som krever kjent personell til stede.

Henvisende lege må skrive en henvisning/tillegg til henvisningen dersom det er nødvendig med et gitt antall følgepersoner (vanligvis to, en sjelden gang tre) for å få gjennomført nødvendige medisinske undersøkelser.

En medisinsk bekreftelse av innleggende lege må understreke at undersøkelsene og oppholdet ikke lar seg gjøre uten en eller flere følgepersoner. Pasientreiser skal da betale reisekostnader tur/retur for følgepersonene.

Sykehuset er ved en slik medisinsk bekreftelse pliktig til å betale kost og losji for følgepersonene

I de tilfeller pasienten har rett til 1:1 bemanning/brukerstyrt personlig assistent i henhold til kommunalt vedtak vil utgifter til dette være utgifter som kommunen er forpliktet til å dekke også i forbindelse med et sykehusopphold. Dette gjelder selvfølgelig bare innenfor rammen av eksisterende vedtak, eksisterende arbeidsavtaler og i den grad pasienten kan nyttiggjøre seg ordningen under sykehusoppholdet.

 • Følgepersoner skal ikke erstatte personell i avdelingen.
 • Følgepersoner skal ivareta pasientenes spesielle behov.

Disse retningslinjene er utarbeidet med bakgrunn i brev av 09.07.2007 fra Helsetilsynet til kommuner, fylkesmenn, og helseforetakene.

Brevet finnes i sin helhet på Helsedirektoratets nettsider, med referanse 07/3749

 (Brevet ligger som nummer to i denne lenken).

Kontaktpersoner ved SSE er enhetsleder ved aktuell sengepost eller ved inntakskontoret

Brukerorganisasjon

​Norsk Epilepsiforbund - www.epilepsi.no

Dette må du huske å ta med

 • Toalettsaker, privat tøy, innesko og gymtøy.
 • Pysj, genser eller skjorte med knapper eller glidelås helt ned for EEG døgnregistrering.
 • Uteklær til all slags vær. Fine ute-, frilufts- og lekemuligheter heler året.
 • Ekstra klesskift

Vaskemaskin og tørketrommel finnes på sengeenhetene.

Verdisaker eller utstyr som kommer bort under oppholdet er avdelingen ikke erstatningspliktig for. Skades briller eller annnet nødvendig utstyr ved uhell under oppholdet, erstattes dette.

Dette må du huske å ta med til barnet

 • Vogn og andre hjelpemidler hvis mulig.
 • Librero- og Tena-bleier finnes på sengepostene. Andre typer bleier må tas med for de 2-3 første dagene. Deretter bestiller vi fra apoteket på den resepten dere har.
 • Hvis barnet bruker sondemat og spesialmat: Dette bestilles når dere kommer, men det kan ta 2-3 dager. Ta derfor med mat til de første dagene. Ta med mellomstykker og slanger til hele oppholdet.
 • Vaskemaskin og tørkeskap finnes på alle sengepostene.
 • Toalettsaker, privat tøy, innesko og gymtøy.
 • Pysj, genser eller skjorte med knapper eller glidelås helt ned for EEG døgnregistrering.
 • Uteklær til all slags vær. Fine ute-, frilufts- og lekemuligheter heler året.
 • Ekstra klesskift

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​Foreldre (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av sine barn. ​

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Sikker kanal for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Medisiner under oppholdet

Seksjon for barn og ungdom: Ta med egne epilepsimedisiner og andre medisiner for hele oppholdet. Det er viktig at det blir oppgitt riktig dosering av medisinene ved ankomst.
For pasienter som skal til en voksenpost:  Ta med andre medisiner du bruker utenom epilepsimedisiner. Medbrakte medisiner oppbevares på medisinrommet vårt og deles ut av personalet.  Medisiner deles ut av personalet og etter avtale med pasientansvarlig lege. Ingen inntak av medisiner utenom dette.

Nyttige ting pasienten bør ha med seg ved innleggelse

Ta med gode sko, behagelige klær,  toalettmappe og hjelpemidler

Oppmøtesteder

Når du skal legges inn ved SSE, skal du møte direkte på posten (oppmøtested).  Oppmøtestedet står i innkallingsbrevet:

Voksen post 1: G.F. Henriksens v. 50 (bygg i1)

Voksen post 2: G.F. Henriksens vei nr 54 (bygg i3)

Solbergtoppen rehabilitering: G.F. Henriksens vei nr 70 (bygg H)

Barn og ungdom A-D: G.F. Henriksens vei nr 78 (bygg F)

Skal du til langtids-EEG eller telemetri, skal du møte direkte på observasjonsposten i G.F. Henriksens vei 29 (bygg B).

Skal du til Poliklinikk, EEG, VNS eller kompetansesenter (NK-SSE) - gå inn hovedinngangen i bygg B.

Kart over sykehusområdet

Parfyme og allergier

​Det frarådes å anvende parfyme på sykehus. Sterke lukter medfører alvorlig ubehag hos mange og allergiske reaksjoner hos noen. Ikke bruk parfyme når du skal på sykehus, hverken som pasient eller besøkende.

Skole

Alle i skolepliktig alder som er innlagt på Spesialsykehuset for epilepsi i over tre dager har tilbud ved Solberg skole.

 • Skolen har undervisning fra 1. klasse til og med voksenopplæring.
 • Skolen tilbyr undervisning, observasjon og veiledning fra spesialpedagoger og logopeder.
 • Skolen ligger like ved Seksjon for barn og ungdom (nabobygget).
 • Bygget er merket med E2, og ligger i G.F. Henriksens vei 86.
 • Telefon: 67501164 

Les mer om Solberg skole på: https://viken.no/solberg-skole    

Spesialpedagogisk observasjonsenhet

​Spesialpedagogisk observasjonsenhet er for barn i alderen 0-6 år, som er innlagt ved Seksjon for barn og ungdom ved SSE mer enn tre dager.

Les mer om Spesialpedagogisk observasjonsenhet

Sykehuset: Kart - butikker - ekspedisjon - kantine - postkasse - røykfritt sykehus

SSE - kart over sykehusområdet

Lenke til Googlemaps

Butikker i nærheten

To dagligvarebutikker ligger 10-15 minutters gange fra SSE. 

Rema Gjettum ligger i Bærumsveien 377 ved T-banens stopp på Gjettum. Går du fra SSE, følg gangveien til Lindelia mot Gjettum. Gangveien er bratt og egner seg ikke for rullestolbrukere.

For åpningstider og mer info gå til REMA 1000 Gjettum

Joker Løkeberg ligger i Seljeholtet 1. Butikken kan ses fra Solbergveien og ligger 150 meter fra busstoppet Lillehagveien på linje 130 retning Oslo.

For åpningstider og mer info gå til Joker Løkeberg 

Sandvika og Storsenteret Med buss 130 tar det 6 minutter til busstasjonen i Sandvika. Her er det gangavstand til sentrumsbutikkene i Sandvika og Sandvika storsenter.

Ekspedisjonen på Spesialsykehuset for epilepsi er åpen hverdager fra kl. 08:00 til 15:30. Møt opp her til poliklinikk, poliklinisk EEG-undersøkelse og vaguskontroll:

 • Hovedinngang: G.F. Henriksens vei nr 29 (bygg B)

Postkasse finnes utenfor personalinngangen i bygg A. Tømmes daglig.

Kantinen er dessverre stengt. Alle måltider spises på posten, ev. på Gjestehuset.

Røyking, alkohol og andre rusmidler

 • Oslo universitetssykehus er et røykfritt sykehus.
 • Røyking på Spesialsykehuset for epilepsi skal kun skje på anviste plasser.
 • Dette gjelder også e-sigaretter.
 • Det er ikke tillatt med alkohol eller andre rusmidler under oppholdet. Rusbruk medfører utskriving fra sykehuset.

Tolk

Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.  

For mer informasjon om tolk:  Tolkesentralen

Fant du det du lette etter?