Flatlus

Olafiaklinikken

Flatlus (Pthirus pubis) er en seksuelt overførbar infeksjon. Flatlus kan feste seg til alle slags kroppshår, kjønnshår, skjegg, øyevipper og øyenbryn.

Innledning

Lus er 2-3 millimeter store insekter som verken kan fly eller hoppe. Lus får næring ved å suge blod. Eggene klekkes en uke etter at de er lagt. Det finnes 3 forskjellige arter som kan leve på mennesker: hodelus, flatlus og kroppslus (veldig sjelden).

Kløen som oppstår noen uker etter smitte skyldes en allergisk reaksjon på bittene.

Flatlus overføres vanligvis ved seksuelt samvær mellom voksne og evt. ved kroppskontakt med barn. Flatlus overføres også med håndklær, sengetøy og klær, men dette er mindre vanlig.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Flatlus kan påvises ved nøye undersøkelse, evt. ved å se etter lus og egg på hårstråene med forstørrelsesglass. Eggene festes til hårstråene tett inntil huden, langt nede mot hårroten som "perler på en snor". Man kan ofte se små røde prikker og kloremerker i huden.

2. Under

Bare personer med påvist lus skal ha behandling. Behandlingseffekt bør vurderes med forstørrelsesglass. Levende lus dagen etter behandling tyder på behandlings-svikt.

Nix (Permethrin) og Prioderm (malation) og  fås reseptfritt på apoteket og dreper levende lus. Eggene overlever behandlingen, og det skal derfor alltid behandles igjen etter 8 dager.

Nix og Prioderm er kremer som smøres på hudområder med hår.  Følg bruksanvisningen nøye. Noen lus er motstandsdyktige mot Nix, og det bør byttes til Prioderm ved funn av levende lus dagen etter Nix- behandling.

Lus på øyevipper eller øyebryn fjernes med pinsett, og det kan brukes vaselin på øyelokkskanten to til flere ganger daglig i 7-10 dager. Sengetøy og klær bør vaskes ved 60 grader. Klær eller annet som ikke tåler vask kan legges i fryseren natten over. Uten kroppskontakt dør lus i løpet av et døgn. Lus dør ikke av såpe og sjampoo.

3. Etter

Vær oppmerksom

Når det oppdages lus hos en person er det viktig at mulige smittekontakter blir undersøkt. For å unngå ny smitte bør alle med påvist lus behandles samtidig. Om man har fått påvist flatlus bør en også teste for andre seksuelt overførbare infeksjoner, da man kan ha blitt smittet med mer enn en infeksjon.

Kontaktinformasjon

Olafiaklinikken
Oppmøte
Legemidler for behandling av flatlus fås kjøpt reseptfritt på apoteket, eller med resept fra lege.
Besøkstider
mandag kl. 11:00 -17:00
tirsdag - fredag kl. 07:45 -10:30
Telefon
23 07 58 40
mandag - tirsdag kl. 09:00-11:00 og 12:00-13:30
onsdag tlf stengt
torsdag - fredag kl. 09:00-11:00 og 12:00-13:30
Inntaket i drop-in kan bli stengt tidligere ved for stor pågang. Prøvesvar oppgis ikke over telefonen
E-post
Postadresse

Postboks 4763
0506 OSLO

Trondheimsveien 2 - Olafiaklinikken
Besøksadresse
Trondheimsveien 2(Kart)

Praktisk informasjon

Foto, film, lydopptak og sosiale medier

På et sykehus befinner mange seg i en ekstra sårbar situasjon, og har krav på at deres privatliv blir respektert. Det er fort gjort å overse, men det kan befinne seg andre personer i nærheten som ikke ønsker å bli tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Enten du er privatperson eller journalist, må du ha tillatelse til å ta bilde eller gjøre film- eller lydopptak ved sykehuset. Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.

Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.