HELSENORGE
Olafiaklinikken

Flatlus

Flatlus (Pthirus pubis) er en seksuelt overførbar infeksjon. Flatlus kan feste seg til alle slags kroppshår, kjønnshår, skjegg, øyevipper og øyenbryn.

Innledning

Lus er insekter som verken kan fly eller hoppe, og som får næring ved å suge blod. Eggene klekkes en uke etter at de er lagt. Det finnes tre forskjellige arter av lus som kan leve på mennesker: hodelus, flatlus og kroppslus.

Kløe oppstår noen uker etter smitte og skyldes en allergisk reaksjon på bittene.

Flatlus (Pthirus pubis) er 0,8 til 1,2 mm lang og kan feste seg til alle slags kroppshår, kjønnshår, skjegg, øyevipper og øyenbryn. Lusen overføres vanligvis ved seksuell kontakt mellom voksne og ved kroppskontakt med barn. Flatlus kan også overføres med håndklær, sengetøy og klær, men dette er mindre vanlig.

Før

Flatlus kan påvises ved undersøkelse, eventuelt ved å se etter lus og egg på hårstråene med forstørrelsesglass. Eggene festes til hårstråene tett inntil huden, langt nede mot hårroten som "perler på en snor". Du kan også ofte se små røde prikker og kloremerker i huden.

Under

Bare personer som har fått påvist lus, skal ha behandling. Permetrin (Nix-krem) er anbefalt behandling. Den kan du få kjøpt uten resept på apoteket.

Bruksanvisning Permetrin (Nix-krem)

  • Hudområdene skal være rene og tørre.
  • Påfør kremen på angrepne hudområder, typisk behårede områder i underliv og rundt endetarmsområdet, lår, overkropp og armhuler (ikke øyevipper og øyebryn).
  • La kremen sitte på i minst 8 timer, men ikke lenger enn 24 timer, før den vaskes av.
  • Fjern egg med fingernegler, lusekam eller pinsett.
  • Ta på rent undertøy og rene klær etter behandling.

Behandlingen bør gjentas etter 7–10 dager.

Lus på øyevipper eller øyebryn fjernes med pinsett, og du kan bruke vaselin på øyelokkskanten to ganger daglig i 7–10 dager. Sengetøy og klær bør vaskes ved 60 grader. Klær eller annet som ikke tåler vask, kan legges i fryseren natten over. Uten kroppskontakt dør lus i løpet av ett til to døgn. Lus dør ikke av såpe og sjampo.

Du bør sjekke med forstørrelsesglass om behandlingen har virket. Levende lus dagen etter behandling tyder på at behandlingen ikke har virket. Noen lus er motstandsdyktige mot permetrin, og det kan derfor være behov for en annen type behandling. Ta i så fall kontakt med legen din.

Etter

Vær oppmerksom

Hvis du oppdager eller får påvist lus, er det viktig at dine mulige smittekontakter blir undersøkt. For å unngå ny smitte bør alle med påvist lus behandles samtidig. Hvis du har fått påvist flatlus, bør du også teste deg for andre seksuelt overførbare infeksjoner, siden du kan ha blitt smittet med mer enn en infeksjon.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek (døgnåpent)

Vaktapoteket er åpent hele døgnet, hele året, og drives av Apotek 1 rett ved inngangen i Storgata 40.

Betaling

Test og behandling av klamydia, gonoré, syfilis, HIV og hepatitt er gratis på Olafiaklinikken.

For andre kjønnssykdommer, eller hvis du besøker oss av andre årsaker, betaler du en egenandel på 375 kroner.

Kollektivtransport

Olafiaklinikken er i Trondheimsveien 2, i Schouskvartalet nederst på Grünerløkka. Trikk og buss finner du enten ved å søke i Google Maps eller på nettsidene ruter.no.

Nærmeste holdeplasser

  • Trikk 17 stopper i Heimdalsgata rett ved. Trikk 11,12 og 18 stopper ved holdeplasssene Nybrua og Schous plass, 100-200 meter unna.
  • Buss 30 stopper ved Herslebs gate (ca. 100 meter unna).

Parkering

Vi anbefaler kollektivtransport. Det kan bli dyrt å parkere bil hvis du må vente en stund.

​​Det er gateparkering mot betaling rundt Olafiaklinikken og i Schouskvartalet.

Parkeringshus i nærheten:

  • Schouskvartalet P-hus
  • Christian Krohgskvartalet P-hus
  • Anker Garasje

Vær oppmerksom på åpningstidene i parkeringshusene.

Fant du det du lette etter?