Helsenorge
Olafiaklinikken

Flatlus

Flatlus (Pthirus pubis) er en seksuelt overførbar infeksjon. Flatlus kan feste seg til alle slags kroppshår, kjønnshår, skjegg, øyevipper og øyenbryn.

Innledning

Lus er insekter som verken kan fly eller hoppe, og som får næring ved å suge blod. Eggene klekkes en uke etter at de er lagt. Det finnes tre forskjellige arter av lus som kan leve på mennesker: hodelus, flatlus og kroppslus.

Kløe oppstår noen uker etter smitte og skyldes en allergisk reaksjon på bittene.

Flatlus (Pthirus pubis) er 0,8 til 1,2 mm lang og kan feste seg til alle slags kroppshår, kjønnshår, skjegg, øyevipper og øyenbryn. Lusen overføres vanligvis ved seksuell kontakt mellom voksne og ved kroppskontakt med barn. Flatlus kan også overføres med håndklær, sengetøy og klær, men dette er mindre vanlig.

Før

Flatlus kan påvises ved undersøkelse, eventuelt ved å se etter lus og egg på hårstråene med forstørrelsesglass. Eggene festes til hårstråene tett inntil huden, langt nede mot hårroten som "perler på en snor". Du kan også ofte se små røde prikker og kloremerker i huden.

Under

Bare personer som har fått påvist lus, skal ha behandling. Permetrin (Nix-krem) er anbefalt behandling. Den kan du få kjøpt uten resept på apoteket.

Bruksanvisning Permetrin (Nix-krem)

  • Hudområdene skal være rene og tørre.
  • Påfør kremen på angrepne hudområder, typisk behårede områder i underliv og rundt endetarmsområdet, lår, overkropp og armhuler (ikke øyevipper og øyebryn).
  • La kremen sitte på i minst 8 timer, men ikke lenger enn 24 timer, før den vaskes av.
  • Fjern egg med fingernegler, lusekam eller pinsett.
  • Ta på rent undertøy og rene klær etter behandling.

Behandlingen bør gjentas etter 7–10 dager.

Lus på øyevipper eller øyebryn fjernes med pinsett, og du kan bruke vaselin på øyelokkskanten to ganger daglig i 7–10 dager. Sengetøy og klær bør vaskes ved 60 grader. Klær eller annet som ikke tåler vask, kan legges i fryseren natten over. Uten kroppskontakt dør lus i løpet av ett til to døgn. Lus dør ikke av såpe og sjampo.

Du bør sjekke med forstørrelsesglass om behandlingen har virket. Levende lus dagen etter behandling tyder på at behandlingen ikke har virket. Noen lus er motstandsdyktige mot permetrin, og det kan derfor være behov for en annen type behandling. Ta i så fall kontakt med legen din.

Etter

Vær oppmerksom

Hvis du oppdager eller får påvist lus, er det viktig at dine mulige smittekontakter blir undersøkt. For å unngå ny smitte bør alle med påvist lus behandles samtidig. Hvis du har fått påvist flatlus, bør du også teste deg for andre seksuelt overførbare infeksjoner, siden du kan ha blitt smittet med mer enn en infeksjon.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din.

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er for alle over 16 år som har en bruker og har samtykket til full tilgang på helsenorge.no

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Tjenestene er en del av arbeidet som gjøres i Helse Sør-Øst med å erstatte funksjonene som før var del av minjournal.no

Sikker kanal for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Foto, film, lydopptak og sosiale medier

På et sykehus befinner mange seg i en ekstra sårbar situasjon, og har krav på at deres privatliv blir respektert. Det er fort gjort å overse, men det kan befinne seg andre personer i nærheten som ikke ønsker å bli tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Enten du er privatperson eller journalist, må du ha tillatelse til å ta bilde eller gjøre film- eller lydopptak ved sykehuset. Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.

Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Fant du det du lette etter?