Neseblødning
Hyppige og/eller kraftige neseblødninger bør behandles av øre-nese-halslege med erfaring med diagnosen. Det er viktig at behandlingen er så skånsom som mulig.
Diodelaserbehandling ved Morbus Osler
Diodelaserbehandlingen gjennomføres vanligvis for å minske neseblødning hos personer med Morbus Osler. Behandlingen gjennomføres i lokalbedøvelse som dagkirurgi.Behandlingen kan gjentas 1-4 ganger per år.
Behandlingen gjennomføres for å brenne ut unormale blodkar i nesen, som kan være kilde til blødning, uten å skade normal vev rundt. Behandlingen er et forebyggende tiltak for å redusere neseblødningens hyppighet og intensitet.
-
Før
Bruker du Marevan (blodfortynnende) må INR-verdien sjekkes hos fastlege 3-5 dager før behandlingsdato før eventuell dosejustering. INR-verdien skal være 2,0-2,5. Andre blodfortynnende (f.eks. Albyl-E, Plavix, Eliquis, Xarelto), stoppes 2 dager før behandlingsdato, og kan startes opp igjen dagen etter behandlingen. Det tas blodprøver på sykehuset samme dag som behandlingen skal skje.
-
Under
Behandlingen foregår i lokalbedøvelse og det innbærer å legge tampong med lokalbedøvelse i begge nesebor i 20-30 min før behandlingen starter. Behandlingen gjennomføres som dagkirurgi og pasienten reiser hjem samme dag. Pasienten skal være liggende under behandlingen.
Gjør det vondt?
Behandlingen er vanligvis smertefri. I sjeldne tilfeller får du også smertestillende og eventuelt beroligende medisiner.
Lokalbedøvelse virker etter 20-30 minutter. Selve behandlingen tar 20-30 minutter.
-
Etter
Du observeres på sykehuset i ca. 1 time etter behandlingen og kan reise hjem etter det. Du kan kjøre bil samme dag. Du kan reise med fly samme dag.
Rett etter behandlingen er ferdig, meldes du til neste behandling. Poliklinisk kontroll er ikke nødvendig. Behandlingen kan gjentas hver etter 3-12 måned.
Vær oppmerksom
Det er normalt å være tett i nesen opp til 2 uker etter behandlingen.Det dannes skorper i neseslimhinnen. For å bløtgjøre og få bort skorpene anbefales det at du bruker sesamolje og saltvannspray/eller saltvann med nesehorn.
Hull i neseskilleveggen kan oppstå i sjeldne tilfeller som en komplikasjon av gjentatte behandlinger. Dette kan unngås ved å fokusere behandlingen på en side om gangen.
Vi anbefaler saltvannspray 2-3 ganger daglig i de først 3 dager etter behandlingen. Du skal unngå tung trening eller fysisk aktivitet de første 2 dagene etter behandlingen. Det er anbefalt at personer som har Morbus Osler skal smøre nesen med hvit vaselin 2 ganger daglig. Sesamolje kan brukes i nesen 2 ganger daglig.
Gå til
Diodelaserbehandling ved Morbus Osler
-
Oppmøte
- Rikshospitalet, Glassgate D3B, 1 etasje.
Du kan selv forebygge en del av neseblødningene. Det er spesielt viktig å holde neseslimhinnen fuktig og myk. Dette kan du foreksempel gjøre ved å smøre godt med hvit vaselin, bruke oljespray eller liknende. Det er også lurt å ha gode hjelpemidler til å stoppe blødningen når den begynner. Du kan få informasjon og veiledning om dette hos øre-nese-halslegen, eller gjennom pasientforeningen. Senter for sjeldne diagnoser kan også hjelpe.
Anemi (blodmangel)
Hemoglobinverdier (blodprosent) og jernstatus må kontrolleres ofte hvis du blør mye. Det er som regel nødvendig med jerntilskudd: Tabletter, injeksjoner og i enkelte tilfeller blodoverføring. Det er viktig at du har et jernrikt kosthold, og det lurt å få veiledning av en klinisk ernæringsfysiolog til det.
Blodkarmisdannelser i indre organer
Dersom åremisdannelsene i lungene er over en viss størrelse, skal de i behandles for å unngå alvorlige komplikasjoner. Det gjør vi ved å tette igjen åren(e) med coiler eller plugger. Alle med HHT skal undersøkes for dette, og undersøkelsen gjentas med ca. fem års mellomrom. Undersøkelsen gjøres som ultralyd eller CT.
Noen kan få telangiektasier (små nøster av blodkar) i slimhinnene i mage-tarmkanalen. Disse kan gi langvarige sivblødninger som på sikt vil medføre blodmangel. Hvis du har symptomer fra hodet/hjernen, som foreksempel uvanlig hodepine, svimmelhet eller epilepsilignende anfall, må vi undersøke om det kan være åremisdannelser i hjernen. Hvordan dette skal undersøkes, behandles og følges opp, avgjøres i hvert enkelt tilfelle.
Blodkarmisdannelser i leveren forekommer ganske ofte, men er sjelden alvorlige, har lite symptomer og trenger sjelden behandling.
Svangerskap
Har du HHT og planlegger svangerskap, er det svært viktig å avklare om du har åremisdannelser i lungene før du blir gravid. Under svangerskapet øker blodvolumet og gir større belastning på blodårene, og derved blir det også større fare for komplikasjoner.