Blir du innkalt til hjertetransplantasjon, vil du bli transplantert innen få timer. Ved transplantasjonen blir brystkassen åpnet. Ditt gamle, syke hjerte tas ut og erstattes med et nytt, friskt hjerte fra en nylig avdød person.
Du blir koplet fra respirator (pustemaskin) så fort du klarer å puste godt nok selv og mobiliseres så fort du har krefter til det. Like etter operasjonen er det et meget tett oppfølgingsprogram med daglige blodprøver og andre undersøkelser mens du oppholder deg i sykehus.
I starten blir det tatt ukentlige små vevsbiter av hjertet (hjertebiopsi) via en åre på halsen for å se at kroppen din ikke støter fra seg det nye hjertet (avstøtning =rejeksjon). Du må hele tiden bruke immundempende medisiner for å hindre avstøtning. Doseringen av disse medisinene er individuelt og må følges nøye.
Du vil hele tiden få opptrening og fysioterapi som hjelp til å komme i best mulig form. Egeninnsats er viktig.
Hjertetransplantasjon er et livslangt samarbeid mellom deg, din lege, lokalsykehus og Rikshospitalet. Dette samarbeidet er en av de viktigste faktorene til suksess i tillegg til topp motiverte pasienter.
Langtidsbehandling utover det å hindre avstøtning går på å forebygge og behandle komplikasjoner som koronar hjertesykdom, nyresvikt, diabetes, høyt blodtrykk og kreft. Mange transplanterte har lett for å legge på seg. Dette er det veldig viktig å unngå.
Gjør det vondt ?
Selve transplantasjonen er en hjerteoperasjon som utføres i full narkose. Operasjonen vil naturlig medføre ubehag i perioden etterpå, men ubehaget minskes raskt så fort du kommer i aktivitet. De ukentlige vevsprøvene foregår gjennom en åre på halsen i lokalbedøvelse, men tåles godt av alle de transplanterte. Etter operasjonen må noen få tappet ut vann fra lungesekken eller hjerteposen.
Hvor lenge varer behandlingen?
Operasjonen varer ca. 3-4 timer. Du ligger ca. en uke på intensivavdeling før du kommer over på en vanlig sengepost på kardiologisk avdeling. Der er du i ca. 3 uker til før du overføres til pasienthotellet for daglige kontroller. Når du kan reise hjem, må du komme ukentlig til kontroll til og med 3. mnd.
Det er svært store variasjoner på hvor fort hver enkelt pasient kommer ut av sykehus. Hvis du får komplikasjoner, vil behandling nesten alltid skje på eller i nært samarbeid med Rikshospitalet.