Hypofyseadenom - operasjon
Et hypofyseadenom er en godartet svulst i hypofysen. Hypofysen er plassert under hjernen, bak øynene, og er forbundet med hjernen gjennom hypofysestilken. Vi opererer hypofyseadenomer enten for å forhindre trykk på synsbanene, eller for å fjerne en svulst som produserer for mye hormoner.
Vanligvis opererer vi hypofysesvulster skånsomt gjennom nesen og kilebenshulen (sfenoidalsinus). Dette kaller vi transsfenoidal operasjon. I enkelte tilfeller må vi operere ved å lage en liten åpning i hodeskallen (kraniotomi).
Før
- Du kan være i normal fysisk aktivitet frem til operasjonen.
- Bruker du Albyl-E som blodfortynnende medisin skal du slutte med det en uke før inngrepet.
- Bruker du annen blodfortynnende medisin må lege bestemme hvordan du skal forholde deg før operasjonen.
Du blir kalt inn til poliklinisk undersøkelse på sykehuset i forkant av operasjonen. Du vil da få samtale med sykepleier og lege ved nevrokirurgisk avdeling, og du får snakke med den legen som skal operere deg. En anestesilege (narkoselege) vil gjøre nødvendige undersøkelser med tanke på narkosen. Dersom det er nødvendig med en ny hormonell vurdering blir du tilsett av en endokrinolog (hormonlege). Der vil tidspunktet for operasjonen som regel bli avtalt.
- Du blir innlagt på nevrokirurgisk avdeling samme morgen som operasjonen eller kvelden før.
- Kvelden før operasjon skal du dusje.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjonen/undersøkelsen, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.
Frem til 2 timer før operasjonen/undersøkelsen kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.
Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.
Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
- Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.
Under
Operasjonen foregår i narkose, og du vil ikke merke noe mens operasjonen pågår. Vanligvis vil vi kunne operere gjennom nesen (transsfenoidalt). Dette et ganske skånsomt inngrep som gjøres med lange tynne instrumenter. I enkelte tilfeller må vi lage en liten åpning i hodeskallen for å fjerne hypofysesvulsten. Hvilken operasjonsmetode som velges vil alltid være avklart med deg i forkant av inngrepet. Ved mindre svulster er det ofte mulig å fjerne hele hypofyseadenomet. Ved større svulster prøver vi å fjerne så mye som er mulig uten å skade viktige omkringliggende strukturer.
Gjør det vondt ?
Selve operasjonen er ikke smertefull. I etterkant av operasjonen kan du oppleve noe ubehag i nese og svelg, og du får smertestillende tabletter (paracetamol og tramadol) i en uke etter operasjonen.
Det er vanlig å være tett i nesen i noen uker etter operasjonen.
Hvor lenge varer behandlingen?
Selve operasjonen varer i cirka 1,5-2,5 timer.
Etter
Like etter operasjonen, når du har våknet av narkosen, vil du ligge på en overvåkningsavdeling. Dagen etter operasjon kan vi ta et nytt MR-bilde av hypofysen din, for å se om svulsten er fjernet og om det er noen komplikasjoner. På dag to eller tre etter operasjonen vil du enten bli overflyttet lokalsykehus eller du kan reise hjem.
Kontroll - oppfølging
Første kontroll er vanligvis 3 måneder etter operasjon i endokrinologisk avdeling. Ved denne kontrollen blir hypofysefunksjonen din undersøkt og det vil bli tatt et nytt MR-bilde av hypofysen for å kontrollere om det er svulstvev igjen etter operasjonen. Videre oppfølging vil variere fra person til person.
Vil svulsten komme tilbake?
I de tilfeller der svulsten er fjernet helt er sannsynligheten for at svulsten kommer tilbake liten. Mange pasienter har rester av svulstvev etter operasjon, men dette betyr ikke at de nødvendigvis vil vokse. Alle pasienter vil bli fulgt opp i minst fem år etter operasjon.
Vær oppmerksom
Alvorlige komplikasjoner til operasjonen er sjelden.
- Alle blir tett i nesen i flere uker etter operasjonen.
- Vi tetter nesen og bihulene med tamponger under operasjonen. Disse går i oppløsning av seg selv i løpet av få uker. Du må ikke snyte deg, pille eller blåse kraftig i nesen.
- Det er viktig at du kommer deg opp av sengen, helst dagen etter operasjonen.
- Du får antibiotika i én uke etter operasjonen.
- Lukt og smak vil være endret etter operasjonen, men vil vanligvis normaliseres i løpet av det første året.
- Cirka 10% av pasientene får hypofysesvikt etter operasjon.
- Ved mistanke om nedsatt kortisolproduksjon etter operasjonen får du erstatningsbehandling med kortisontabletter 12,5 mg til morgen og midt på dagen. Hypofysefunksjonen blir testet etter 6-12 uker.
- I sjeldne tilfeller kan vannbalansen bli forstyrret. Du vil da oppleve svær tørste og stor vannlatning. Vi anbefaler kontroll med blodprøve hos fastlege eller lokalsykehus 7-10 dager etter operasjonen.
- Plutselig forverring av allmenntilstanden med kvalme, hodepine, nakkestivhet, endring i syn eller feber kan være tegn på infeksjon eller blødning i operasjonsområdet. Du skal da straks kontakte legevakt, 113 eller det sykehuset du er operert på.
- Renning fra nesen kan være tegn på at det lekker væske fra operasjonssåret (lekkasje av cerebrospinalvæske). Opplever du dette kan du ta kontakt med den avdelingen som opererte deg for nærmere undersøkelser.
Forholdsregler
- Du skal være forsiktig med å pusse nesen i 4-6 uker etter operasjon. Du må ikke blåse kraftig i nesen.
- Én uke etter operasjon skal du starte å fylle nesen med saltvann to til tre ganger daglig.
- Du kan være i vanlig aktivitet, men forsiktig med større anstrengelser, spesielt tunge løft (over 6 kg).
- Du kan spise og drikke som vanlig, men ikke mer enn 1,5 liter daglig.
- De fleste pasienter trenger sykemelding i 4-6 uker etter operasjon.
- Du kan dusje og vaske håret som normalt.
- For å unngå infeksjoner skal du ikke bade eller svømme i svømmehall eller sjøen i 4-6 uker etter operasjonen.
- Du skal vanligvis vente med å fly til det har gått 1 uke.