I løpet av de første døgnene på intensiv kan det være nødvendig å åpne operasjonssåret i brystkassen og fjerne blodansamlinger. Det kan ved alle typer VAD tilkomme komplikasjoner som hjerneslag eller infeksjon. Alle pasienter med VAD får blodfortynnende behandling. Forebyggende behandling mot infeksjon får du i intensivavdelingen.
Forholdsregler
Blodfortynnende behandling krever regelmessig blodprøve for å måle INR. Det kreves også regelmessig stell av området rundt ledningen som kommer ut av huden for å forebygge infeksjon.
Kontroll - oppfølging
Det meste av opptreningen etter VAD innleggelse skjer på Kardiologisk sengepost. Allerede på intensivavdelingen har du begynt å være oppe og i aktivitet, ta til deg mat og drikke og bli gradvis mer selvstendig. Fysioterapeuten vil legge opp et individuelt treningsprogram for den enkelte VAD pasient. Dette følges videre opp på Kardiologisk sengepost.
I tillegg vil VAD-koordinator starte opplæring av både deg og den nærmeste familien i hvordan pumpen fungerer, hvordan håndtere praktiske gjøremål, hva du kan gjøre og ikke gjøre når du har en slik hjertepumpe. Det er individuelt hvor lang tid den enkelte vil trenge for å venne seg til livet med hjertepumpe og bli trygg nok til å fungere hjemme, men det vanlige er 4-8 uker.
På sykehuset vil vi jobbe for at du blir gradvis mer selvstendig. Opphold på pasienthotellet er siste stopp på veien hjem.
Etter utskriving vil det være regelmessige kontroller på Rikshospitalet kombinert med kontroller på ditt lokale sykehus. De fleste kontroller vil bestå av blodtrykksmåling, vekt, blodprøver og sjekk av hjertepumpen. Ca hver 3 mnd vil det i tillegg bli gjort ultralyd og eventuelt trykkmålinger av hjertet og sykkeltest.
Alle i ditt nærmiljø (fastlege, fysioterapeut, hjemmesykepleie, skole, jobb, ambulansetjenesten, venner etc) som har behov for mer informasjon og veiledning i forhold til hjertepumpen, vil få tilbud om det fra VAD-koordinator. VAD-koordinator og personalet på Kardiologisk sengepost vil være tilgjengelig på telefon for deg og pårørende etter utskrivelse. Vakttelefonen på Karidiologisk sengepost er bemannet av en sykepleier døgnet rundt.