Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mestringskatten

Mestringskatten er en strukturert behandlingsmetode for barn og ungdom med angst. Behandlingen skjer i et samarbeid mellom barnet/ungdommen og terapeuten. Foresatte kan også inngå i dette samarbeidet, for eksempel som en støtte til barnet/ungdommen under hjemmeoppgaver.

Oppgavene er laget slik at barnet skal bli kjent med egne tanker og følelser, slik at det bedre skal vite hva man skal gjøre hvis man blir engstelig eller redd. Å mestre betyr at barnet får til det det hadde tenkt å gjøre.

Henvisning og vurdering

Det er oftest fastlege og legevakt som henviser til behandling hos oss. Når vi har fått henvisningen vil vi avgjøre om du har krav på denne type behandling.

Før

Det er ikke nødvendig med noen spesielle forberedelser. Ved første møte vil terapeuten gi barnet en egen arbeidsbok og oppgaver som brukes gjennom behandlingsforløpet. Noen barn ønsker å ha med seg en voksen, og det er selvsagt helt greit.

Under

Behandlingsmanualen for barn går over ca 12 uker. Den første delen (ca. 6 timer) benyttes til å lære om sammenheng mellom barnets tanker, følelser og atferd (psykoedukasjon). Den siste delen (ca 6 timer) benyttes til å trene på det barnet er engstelig for (eksponeringstrening). 


Behandlingsmanualen for ungdom går over ca 16 uker. Den første delen (ca 8 timer) benyttes til å lære om sammenheng mellom ungdommens tanker, følelser og atferd (psykoedukasjon). Den siste delen (ca 8 timer) benyttes til å trene på det ungdommen er engstelig for (eksponeringstrening). 

Sammen med terapeuten velger man ut oppgaver fra arbeidsboka som er viktige for den enkelte barnet/ungdommen. I arbeidsboka presenteres begreper som skal læres, spill, bilder og historier, og man får oppgaver barnet/ungdommen kan prøve mellom timene. 





Etter

Terapeuten vil avtale med barnets selv og de foresatte hvordan den videre oppfølgingen skal være.

Vær oppmerksom

Når barnet skal jobbe med angst, er det ikke uvanlig at barnet kan bli redd under behandlingen. Det er ikke farlig, men det er lurt å si ifra om dette til terapeuten. Terapeuten har som oppgave å passe på at barnet får kontroll på redselen før det går hjem.

Kontakt

Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)

Kontakt Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA)

Oppmøtested

Bygg 28, Portnerboligen

Adresse

Sognsvannsveien 21
0372 Oslo