HELSENORGE
Alderspsykiatrisk seksjon

Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en effektiv terapimetode i behandling av en rekke psykiske lidelser. Kognitivt oppmerksomhetssyndrom (bekymring, grubling, fokusert oppmerksomhet på farer og uhensiktsmessige mestringsstrategier) spiller en sentral rolle i forståelsen og behandlingen av lidelsene. Terapien handler om å se på hvordan du forholder deg til tankene dine og hvordan du tenker om dem.

Innledning

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen og legevakt er de som i hovedsak henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten vil da avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten.

Send henvisninger til Oslo universitetssykehus til henvisningsmottaket

Før

Under

Denne terapiformen er mindre konfronterende enn tradisjonell kognitiv terapi (som stiller spørsmål ved innholdet i tankene og hva som er irrasjonelt). I stedet for et fokus på å endre tankeinnhold, er målet å begrense tiden du bruker til grubling over bekymringstanker. Det sentrale er at du blir bevisst om din egen tenkning og forholder deg til den. Det er sentralt hvordan du tenker om og forholder deg til dine indre, så vel som dine ytre opplevelser. Du lærer deg å utsette grublingen, og la de negative tankene komme, uten å la dem ta for stor plass.

Etter

Det er viktig at du bruker det du har lært gjennom behandlingen. Strategier for å hindre tilbakefall vil være et tema mot slutten av terapien.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?