Replantasjon av avkappede kroppsdeler
Replantasjon betyr at vi syr på en helt eller delvis avkappet (amputert) kroppsdel, for eksempel en finger, hånd, fot, øre, penis, skalp eller annet. Rikshospitalet har den nasjonale behandlingstjenesten for replantasjon.
Avkappede (amputerte) kroppsdeler er dramatiske skader. Hvis dette skjer ved store ulykker, må alltid livreddende tiltak prioriteres før en eventuell replantasjon.
Oftest skjer imidlertid amputasjon ved lokaliserte skader, hyppigst av fingre eller hånd. Den vanligste skadeårsaken er sirkelsag og vedkløyver.
Rikshospitalet mottar 100 - 200 alvorlige skader i året for vurdering av replantasjon. Vi utfører replantasjon av en eller flere kroppsdeler på 40 - 60 pasienter. De resterende blir ikke replantert fordi blodsirkulasjonen viser seg å være tilfredsstillende, eller skadene er for omfattende til at replantasjon er mulig.
Henvisning og vurdering
På skadestedet tar vi først hånd om pasienten og melder fra til 113. Blødninger stanses ved å legge på en komprimerende bandasje og holde den skadde kroppsdelen høyt. Avsnøring (Tourniquet) må bare brukes i ytterste nødsfall.
Den avkappede kroppsdelen pakkes inn i det reneste kledet en finner. Så må en komme seg til nærmeste lege eller sykehus, enten med ambulanse eller ved å frakte pasienten selv.
Det er ambulansepersonalet eller legen som kontakter Rikshospitalet hvis det er aktuelt å vurdere replantasjon. Den amputerte kroppsdelen, kalt amputatet, transporteres i sterile kompresser fuktet med fysiologisk saltvann.
Som hovedregel skal amputatet ikke nedkjøles. Overdrevet nedkjøling medfører risiko for frostskade som gjør det umulig med replantasjon. I enkelte tilfeller, særlig ved mye muskulatur og lang transportvei, kan Rikshospitalet allikevel be om nedkjøling. I så fall skal amputatet pakkes i dobbel, tett forpakning og legges i en pose med mye vann og noen få isbiter.
AMK-sentralene koordinerer transporten. Det er svært viktig at den skjer på raskeste måte. Amputater som inneholder muskulatur, må ha gjenopprettet blodsirkulasjonen innen 6 timer. For kroppsdeler uten muskulatur forlenges denne fristen vesentlig.
Utredning
Når du kommer til Rikshospitalet, blir du tatt i mot av lege. Den skadde kroppsdelen og den amputerte kroppsdelen, amputatet, blir undersøkt. Da avgjør vi om replantasjon er mulig.
Det gjøres en vanlig innkomstundersøkelse av deg, og vi følger opp med rutinemessige blodprøver. Av og til tar vi røntgenbilder.
Hvis det skal replanteres, blir du sendt til operasjonsavdelingen så snart som mulig.
Behandling
Den behandlingen du får, avgjøres av skaden din og tilstanden din. Vi vurderer hva som kan gi best resultat, følelse og funksjon i ditt tilfelle når vi velger behandling.
Når det ikke er mulig med replantasjon, må vi sørge for å lage en god amputasjonsstump.
Oppfølging
Etter operasjonen vil du ligge på oppvåkningsavdelingen før du blir kjørt til sengeposten. Her blir sirkulasjonen i den replanterte kroppsdelen overvåket nøye i 10 dager. Ved sirkulasjonssvikt kan det bli aktuelt med reoperasjon eller andre tiltak for å bedre sirkulasjonen.
Opptreningen starter nokså snart etter operasjonen og videreføres etter utskrivelsen. Den videre oppfølgingen av deg skjer poliklinisk. Det kan bli aktuelt med kortvarige operasjoner på dagkirurgen eller som inneliggende pasient. Rehabiliteringen etter slike alvorlige skader er langvarig – ofte et halvt til ett år.
Mer informasjon om oppfølgingen finner du under den enkelte behandlingen.
Vær oppmerksom
Som ved all kirurgi er det risiko for infeksjon i forbindelse amputasjon eller replantasjon. Opplever du symptomer på infeksjon, skal du ta kontakt med behandlerstedet.
Tegn på infeksjon kan være:
- økende smerte
- hevelse, rødme og varme
- feber
- vond lukt fra bandasjen
Kontakt
Rikshospitalet
Ortopedisk avdeling Rikshospitalet
Oppmøtested
Sognsvannsveien 20
- Operasjon 2 ORO: Oppgang D3, 4. etasje.
- Poliklinikk: Glassgaten inngang D3b, 1. etasje.
- Dagkirurgi: Inngang D5, 2. etasje.
- Dagenhet for barn: Inngang D3b, 1. etasje.
- Sengepost: Inngang C5, 3. etasje.
- Barnepost: Inngang C6, 3. etasje.
- Ergo- og fysioterapi: D7, 3. etasje. Oppgang D4. Følg skilting til D7, 3. etasje.
- Barneergoterapi: E2, 2. etasje. Følg skilting til Barneergoterapi.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo