Har jeg angrefrist?
Ja, du kan når som helst tilbakekalle ditt samtykke til bruk av din sæd for assistert befruktning. Hvis befruktning allerede har funnet sted, gjelder tilbakekallelsen av ditt samtykke utelukkende fremtidig bruk av sæden din.
Hva får barnet vite om meg?
I Norge er det åpen sædgivning, det vil si at sædgiver ikke er anonym. Den som er født ved hjelp av din sæd har ved fylte 15 år rett til å få vite din identitet. Det vil si at de kan få vite ditt navn og den adresse som du er oppført med i Folkeregisteret.
Hvilke plikter har jeg overfor barnet?
Du har ingen rettigheter eller plikter overfor disse barna. Du kan ikke få opplysninger om barnets eller dets foreldres identitet.
Hva får foreldrene vite om meg?
Barnets foreldre får ikke vite noe om deg, men er forpliktet til å fortelle barnet at det blitt til ved sæddonasjon.
Kan jeg velge hvem som får min sæd?
Nei, du har ingen innflytelse på hvem som får din sæd.
Kan jeg få vite hvor mange barn jeg eventuelt er blitt opphavet til?
Nei, du får ingen informasjon om bruk av din sæd.
Hvilken informasjon om meg blir lagret og hvorfor?
Det skal føres en medisinsk journal på vanlig måte og undersøkelser som har diagnostisk formål må dokumenteres.
Journalen til sædgiver skal blant annet inneholde følgende opplysninger:
- resultat av serologiske og mikrobiologiske tester
- sædkvalitet på nedfryst prøve
- sædgivers egenerklæringer ved første oppmøte
- sædgiverens samtykkeerklæring
Fordi alle vurderinger av sædgiver skal dokumenteres, skal også legens vurdering av sædgiver (etter samtalen) lagres i donorjournalen.
Opplysninger lagres i skjermet journal. Denne er det kun ansatte ved sædbanken som har innsyn i.
Helsehjelp er i helsepersonelloven § 3 definert som enhver handling som har forebyggende, diagnostisk, behandlende, helsebevarende eller rehabiliterende formål. Det utføres en rekke tester for å kartlegge sædgivers helse. Dette innebærer blant annet at det foretas undersøkelser med diagnostiske formål. For eksempel vurderes sædkvaliteten og det gjøres mikrobiologisk testing. Dette må anses som helsehjelp, noe som innebærer at reglene om dokumentasjonsplikt må overholdes og at helseopplysninger dokumenteres i journalen (helsepersonelloven § 39). Det skal også føres journal for sædgivere som ikke aksepteres.
Hvilke registrerte opplysninger i forbindelse med min sæddonasjon har jeg innsynsrett til?
Du har kun rett til innsyn i de opplysninger som er lagret i din journal i det lokale sædgiverregisteret, ikke til donorkoden.
Hvilke vurderinger gjøres før godkjenning av de som skal bli foreldre til barn som jeg er biologisk opphav til?
Bioteknologiloven gir klare forutsetninger for å få assistert befruktning:
Assistert befruktning og inseminasjon kan utføres på kvinner som er gift, eller som er samboere i ekteskapslignende forhold. Fra 2020 er det åpent for at enslige kvinner også kan få behandling med donorsæd.
Beslutning om å foreta behandling med sikte på assistert befruktning treffes av lege. Avgjørelsen skal bygge på medisinske og psykososiale vurderinger. Det skal legges vekt på omsorgsevne og hensynet til barnets helse.
Kan sæden min brukes til forskning?
Nei, ikke uten videre, og aldri uten ditt samtykke. Lagring av sæd i forbindelse med assistert befruktning er særskilt regulert av Bioteknologiloven § 2-11. Biobankloven vil gjelde utfyllende for sædbankvirksomhet med donorsæd. En sædbank omfattes av lovens definisjon av diagnostiske biobanker og behandlingsbiobanker, definert som en samling humant biologisk materiale som er avgitt for medisinsk undersøkelse, diagnostikk og behandling. Sædbanken er omfattet av meldeplikten, og virksomheter som lagrer donorsæd skal melde sædbanken til Helsedepartementet innen 2 måneder etter at opprettelsen fant sted.
I henhold til Biobankloven vil forskning på din sæd være å betrakte som bruk av en forskningsbiobank. Din sæd må derfor i første instans vurderes som en forskningsbiobank av en regional komite for medisinsk forskningsetikk og deretter, hvis komiteen tilrår det, meldes til Helsedepartementet. Overordnet alt dette er forutsetning om et dokumentert samtykke fra din side.
Kan homofile donere sæd?
Ja, homofile menn kan donere sæd.
Kan kvinner i lesbiske forhold få assistert befruktning?
Ja, lesbiske par som får tilbud om behandling skal vurderes og prioriteres på lik linje som heterofile par.