Skabb

Olafiaklinikken

Skabb skyldes en liten midd som graver seg ned i hudens overflate. Tilstanden er ufarlig, men klør og kan være langvarig uten behandling.

Innledning

Tilstanden er ufarlig, men klør og kan være langvarig uten behandling. Smitte skjer som regel fra person til person ved hudkontakt og av og til ved bruk av andres klær og sengetøy.

Skabb gir kraftig kløe som forverres om natten. Kløen begynner fire til fem uker etter smitte. Utslett med skabbganger utvikles mellom fingrene og på innsiden av håndleddene, men utslettet kan komme over hele kroppen. Kloringsmerker i huden er vanlig på grunn av kløen. Av og til kan det oppstå andre hudinfeksjoner sammen med skabb.

 

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Det er ikke nødvendig med forberedelser før denne behandlingen.

2. Under

Alle medlemmer av familien/husstanden og andre en har nær kontakt med skal behandles.

Skabb behandles med Nix krem 5%. Kremen smøres på hele kroppen unntatt hodet. Kremen skal smøres på tørr og avkjølt hud. Hos barn under tre år behandles også ansikt og hodebunn. 8 ‐ 15 timer etter påføring av kremen skal denne vaskes av. For eksempel kan kremen smøres på huden før du legger deg for natten. Kroppsvask, tøyvask og sengeskift tas neste morgen. Alt sengetøy og undertøy vaskes på vanlig måte. Tøy som ikke kan vaskes, henges bort i fire til fem dager, eventuelt kan du legge tøyet i plastpose i fryseren over natten.

Én behandling er som regel tilstrekkelig. Av og til vil det velges en annen behandling med krem som inneholder perubalsam eller benzyl benzoat. Din lege vil informere deg om hvordan denne behandlingen skal utføres.

3. Etter

Vær oppmerksom på at kløen kan fortsette i tre til fire uker etter at behandlingen er avsluttet. Plagene kan lindres med hydrokortison eller hvitvask fra apoteket. Det er ikke nødvendig å ta en ny kur selv om huden klør i 3‐4 uker etter behandling.

Kontaktinformasjon

Olafiaklinikken
Oppmøte

Noen midler for behandling av skabb kan fås reseptfritt på på apoket, eller på resept fra fastlegen.

Besøkstider
mandag kl. 11:00 -17:00
tirsdag - fredag kl. 07:45 -10:30
Telefon
23 07 58 40
mandag - tirsdag kl. 09:00-11:00 og 12:00-13:30
onsdag tlf stengt
torsdag - fredag kl. 09:00-11:00 og 12:00-13:30
Inntaket i drop-in kan bli stengt tidligere ved for stor pågang. Prøvesvar oppgis ikke over telefonen
E-post
Postadresse

Postboks 4763
0506 OSLO

Trondheimsveien 2 - Olafiaklinikken
Besøksadresse
Trondheimsveien 2(Kart)

Praktisk informasjon

Foto, film, lydopptak og sosiale medier

På et sykehus befinner mange seg i en ekstra sårbar situasjon, og har krav på at deres privatliv blir respektert. Det er fort gjort å overse, men det kan befinne seg andre personer i nærheten som ikke ønsker å bli tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Enten du er privatperson eller journalist, må du ha tillatelse til å ta bilde eller gjøre film- eller lydopptak ved sykehuset. Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.

Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.