Skoliose hos ungdom - fysioterapi etter operasjon
Hensikten med operasjon ved skoliose er å rette opp skjevheter i ryggen så godt som mulig. Målet med fysioterapien er å bidra til at du blir selvhjulpen i all forflytning.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Legen skal henvise pasienten til ortopedisk vurdering ved nærmeste sykehus.
Ved behov for videre oppfølging eller behandling henvises pasienten videre til spesialist-sykehus. Enkelte pasienter kan i samråd med spesialist-sykehus følges opp ved eget sykehus.
Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og pasienten har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.
Før
Du får snakke med lege (ortoped), anestesilege, sykepleier og fysioterapeut. Fysioterapeuten gir informasjon om hvordan du skal forholde deg til aktivitet under oppholdet på sykehuset og videre når du kommer hjem.
Du konfererer med kirurgen om du er operert for skoliose og driver toppidrett.
Under
Når du våkner etter operasjonen vil du ha en del utstyr koblet til deg. Dette er helt normalt, og er til hjelp for deg etter operasjonen. Du kan ligge som du vil, og det er vanlig å veksle mellom rygg- og sideleie de første dagene. Du vil få hjelp til å snu og forflytte deg ved behov, og veiledning på hvordan du kan mestre dette selv.
Puste som normalt
Du skal bevege armer og ben for å sikre god blodsirkulasjon. For å hindre lungekomplikasjoner er det viktig å puste så normalt som mulig. Du vil bli instruert i basal pust, dvs dype innpust (3 x 10 repetisjoner hver våkne time). Det er viktig at du forsøker å hoste opp eventuelt slim, og fysioterapeuten instruerer deg i riktig hosteteknikk.
Stå og gå
Vanligvis kommer du opp og sitter på sengekant allerede kvelden på operasjonsdagen, står og går dagen etter operasjonen, og trener i trapp dag to etter operasjonen. De første gangene man er oppe kan man ha behov for støtte (prekestol), men etter hvert vil du ikke trenge hjelpemidler. Du skal gå flere turer daglig. Du kan gå i trapper, sitte på vanlig stol og toalett.
Etter operasjonen er det vanlig at du kjenner ubehag i forbindelse med at du beveger deg. Dette er helt normalt og det er svært viktig at du tør å være i bevegelse for å forhindre komplikasjoner og gjenvinne normal funksjon så raskt som mulig.
Balanse og holdning
Etter operasjonen kan du oppleve at du har et annerledes tyngdepunkt enn tidligere. Du bør derfor jobbe med bevisstgjøring av balanse og holdning, gjerne ved hjelp av et stort speil. Fysioterapeuten vil instruere deg i dette.
De fleste blir på sykehuset 3-4 dager etter operasjonen. Du kan reise hjem i bil, buss eller med rutefly, avhengig av hvor i landet du kommer fra.
Etter
Fysisk aktivitet
Ryggen din tåler vanlig daglig aktivitet, men du skal unngå kontaktidrett og/eller aktiviteter med fare for fall, harde støt og vibrasjoner i 6 måneder. Fra sykehuset får du med deg en erklæring om fritak fra gymnastikk på skolen de første 3 månedene etter operasjonen, og deretter at du må ha tilrettelagt gymnastikk de neste 3 månedene etter det igjen.
Driver du toppidrett må du konferer med legene som opererte deg hva du tåler.
Bruk av ergometersykkel, turgåing og svømming er forslag til aktiviteter du kan gjøre etter operasjonen. Fysioterapeuten på sykehuset vil instruere deg i enkle øvelser som du kan gjøre daglig etter at du kommer hjem fra sykehuset.
Jogging tillates etter 6 uker. Svømming kan du begynne med så snart såret er grodd, ca 3 uker etter operasjonen. Fysioterapi etter utskrivning fra sykehuset vurderes etter behov. Normalt tar det cirka 6-9 måneder før ryggen er tilhelt.
Bilkjøring tillates, både som passasjer og sjåfør. Du kan begynner å kjøre selv når du slutter å bruke sterke smertestillende medisiner (og hvis du har sertifikat!).
Kontroll
Du kommer til kontroll hos fysioterapeut 3 måneder etter operasjon, og hos lege 6 og 12 måneder etter operasjon. På kontrollene får du anledning til å ta opp spørsmål om videre retningslinjer utover det som er skissert her.
Skole
Du kan begynne på skolen 1-3 uker etter hjemkomst, eller så fort formen tillater det. Hvis du går i grunnskolen, kan du få hjemmeundervisning i mellomtiden. Du vil også ved behov få dekket drosjetransport til/fra skolen i cirka 3 måneder. Det anbefales to sett med skolebøker. Blir du sliten av å være på skolen hele dagen, bør du ha anledning til å legge deg ned og hvile, eventuelt starte med redusert skoledag.
Noen blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. For ungdom i skolealder er det viktig å sjekke ut tilbudet om lokal sykehusskole for unngå unødig fravær.
Spør oss på sykehuset hvordan et pedagogisk tilbud kan tas i vare på best måte, i samarbeid med skolen på hjemstedet. Ved Oslo universitetssykehus er det skoletilbud flere steder, også på Rikshospitalet.
Vær oppmerksom
Det er ingen komplikasjoner forbundet med selve fysioterapien etter operasjonen.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for ortopedisk rehabilitering – Rikshospitalet
Oppmøtested
Fysio-ergoterapi ortopedisk: D7, 3 etasje. Oppgang D4. Følg skilting til D7, 3. etasje.
Barneergo: E2, 2. etasje. Følg skilting til Barneergoterapi.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo