Skoliose hos ungdom - korsettbehandling
Målet med korsettbehandling er å hindre forverring av ryggskjevheten. Korsettbehandling kan være aktuelt så lenge du er i vekst, og dette vurderes av spesialist.
Ved moderat ryggskjevhet kan det være aktuelt med korsettbehandling av ryggen. Hos noen kan korsettbehandling hindre forverring av ryggskjevheten, mens hos andre er målet med korsett å gi støtte og stabilitet til ryggen.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Legen skal henvise ungdommen til ortopedisk vurdering ved nærmeste sykehus.
Ved behov for videre oppfølging eller behandling henvises ungdommen videre til spesialist-sykehus. Enkelte ungdommer kan følges opp ved eget sykehus, i samråd med spesialist-sykehus.
Før
Dersom skoliosen utvikler seg til mellom 20 og 25 grader skjevhet (progredierer til >20-25 grader), betyr det at korsettbehandling er aktuelt. Forutsetningen er at ungdommen fortsatt er i vekst. Gjenværende vekst vurderer vi ved å ta røntgen av skjelettet i hånda.
Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og pasienten har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.
Under
Ungdommen møter opp til avtalt time på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Avhengig av størrelse på skjevheten og gjenværende vekst vurderer vi hvilken type korsett som skal brukes. Oslo universitetssykehus samarbeider med Sophies Minde Ortopedi. Tilpasning og justering av korsettet foregår hos Sophies Minde på Bryn.
Det settes av tre-fire dager for tilpassing av korsettet. Underveis i oppholdet får ungdommen møte lege, ortopediingeniør og fysioterapeut. Målet er at ungdommen skal få informasjon om hvorfor man må bruke korsett, og hvordan en skal bruke det, hvordan ungdommen skal holde seg i fysisk aktivitet og generelle tips og råd. Ungdommen lærer seg å ta det av og på og å sove med korsett.
Kommer dere langveis fra får ungdommen overnatte sammen med forelder eller verge på pasienthotellet.
Etter
Heltidskorsett skal brukes 23 - 24 timer i døgnet. Nattkorsett brukes bare om natten, 8 - 10 timer hver natt. Det kan være lurt å informere noen venner som kan hjelpe til med å ta korsettet av/på. Mange opplever det også som nyttig å informere klassen sin om korsettbruk.
Ortopediingeniør instruerer i hvordan man gradvis skal klare å stramme korsettet mer og mer. Det er vanlig at korsettet er litt ubehagelig i starten til man er vant med å bruke det, og noen opplever ubehag etter måltider. Ubehag er vanligst i den første perioden etter oppstart med korsett.
Mange bruker korsett opp til 16-18-årsalder, og for jenter er det vanlig å bruke korsett 1,5 til 2 år etter første menstruasjon.
Ungdommen må vanligvis til regelmessige røntgenundersøkelser og kontroll. Det er vanlig med kontroll hos lege med røntgenundersøkelse hver 6. måned. I forkant av kontrollene er det viktig at ungdommen tar korsettet sitt av kvelden før og sover uten slik at ryggskjevheten kan måles riktig uten korsett.
Fysioterapeuten oppfordrer til å fortsette med fysisk aktivitet. Holder ungdommen på med en organisert idrett, kan en gjerne fortsette med dette. Ungdommen oppfordres til å delta i gymnastikk på skolen. Om korsettet er til hinder for aktiviteten, kan det tas av under aktiviteten. Fysioterapeuten kan tilpasse egentreningsøvelser. Ved behov kan lokal fysioterapeut kontaktes for oppfølgning.
Skole
Noen blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. For ungdom i skolealder er det viktig å sjekke ut tilbudet om lokal sykehusskole for unngå unødig fravær.
Spør oss på sykehuset hvordan et pedagogisk tilbud kan tas i vare på best måte, i samarbeid med skolen på hjemstedet. Ved Oslo universitetssykehus er det skoletilbud flere steder, også på Rikshospitalet.
Vær oppmerksom
Det er ingen fare forbundet å bruke korsett, men det kan medføre noe ubehag eller sårhet, som beskrevet over.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for ortopedisk rehabilitering – Rikshospitalet
Oppmøtested
Fysio-ergoterapi ortopedisk: D7, 3 etasje. Oppgang D4. Følg skilting til D7, 3. etasje.
Barneergo: E2, 2. etasje. Følg skilting til Barneergoterapi.
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo