Skoliose hos ungdom - operasjon
Ved operasjon avstiver vi de aktuelle områdene av ryggen.
Hvis ryggskjevheten blir stor, er det sannsynlig at den vil øke videre etter at du er utvokst. Dette kan gi betydelige plager, og hos noen kan det påvirke hjerte- og lungefunksjon. I tillegg kan store ryggskjevheter gi redusert funksjon, smerte og redusert selvbilde.
Du opereres derfor for å redusere ryggskjevheten og samtidig hindre videre forverring av skoliosen.
Hvis du driver toppidrett og skal opereres for skoliose må du snakke med kirurgen spesielt om dette.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Legen skal henvise pasienten til ortopedisk vurdering ved nærmeste sykehus.
Ved behov for videre oppfølging eller behandling henvises pasienten videre til spesialist-sykehus. Enkelte pasienter kan i samråd med spesialist-sykehus følges opp ved eget sykehus.
Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og pasienten har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.
Før
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjonen/undersøkelsen, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.
Frem til 2 timer før operasjonen/undersøkelsen kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.
Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.
Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
- Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.
Oppmøte på sykehuset
Ved ankomst sykehuset blir møtes du av en sykepleier, fysioterapeut, lege og anestesilege.
Som en del av forberedelsene må du ta blodprøve og foreta andre undersøkelser som for eksempel røntgen, veiing, måling, blodtrykk, dusjing med mer.
Dagen består av en del venting, så ta med noe å lese på eller aktivisere deg med.
Er du over 16 år bestemmer du selv om mor/far eller andre pårørende skal være med på samtale med oss.
Er du under 18 år kan du ha med deg en foreldre eller ett verge, som får være med deg under oppholdet.
Dere vil få beskjed om tidspunktet for operasjonen så fort operasjonsprogrammet er klart i løpet av ettermiddagen.
Under
En forelder får følge deg opp til operasjonsstuen, og vil kunne være hos deg til du har fått narkose. En fra sengeposten følger dere.
Operasjonen foregår i full narkose, så du vil ikke kjenne noe til det som gjøres.
Ved operasjon settes det inn skruer i ryggvirvlene eller kroker festet til ryggvirvelen.
Disse skruene eller krokene gjør det mulig å rette skjevheten i ryggen. Når det som er mulig å rette ut er på plass, vil vi låse skruene eller krokene fast til staver av metall langs hver siden av ryggsøylen din. Det skjeve området av ryggen stives så av.
Hos de fleste vil så skruene og stavene stå inne resten av livet.
Hva skjer etter operasjonen?
Rett etter operasjonen blir du liggende på oppvåkningen til du er våken og smerter er under kontroll før du blir hentet til "intermediær" på sengeposten. Intermediær er en overvåkningsstue med flere sengeplasser.
På intermediær vil det alltid være en eller to sykepleiere tilstede hele døgnet, og du vil være på denne stuen så lenge det er behov for det. Mens ungdommen ligger på intermediær vil foreldrene få tildelt rom på foreldreovernatting. Vanligvis blir du liggende 1 natt på intermediær før du kommer tilbake på sengerom i løpet av dagen, og her vil blir frem til du reiser hjem.
Liggetid på sykehus, medisiner og utstyr
Du vil bli liggende på sykehus i 1 til 4 dager, hvis det ikke oppstår komplikasjoner underveis. Du får daglig legevisitt i ukedagene, på helg får du legevisitt ved behov. Det vil bli tatt blodprøver om det er behov for det.
Du vil få blodfortynnende medisiner som sprøyteform så lenge du er innlagt, for å forhindre blodpropp.
Smertelindring gis som tabletter, eventuelt intravenøst ved behov. Noen kan få smertelindring i form av spinalbedøvelse under operasjonen, og dette kan gi litt nedsatt følelse og nummenhet i ryggen. Når bedøvelsen går ut vil følelsen komme tilbake.
Etter operasjonen vil du ha behov for blant annet utstyr som urinkateter, arteriekran, sentralt venekater, perifert venekanyle, og eventuelt sårdren. Disse fjernes så raskt det ikke er behov for utstyret lenger.
Aktivitet/trening på sykehuset
Du kan komme opp og sitte på sengekanten og/eller stå allerede fra ettermiddagen på operasjonsdagen sammen med sykepleier fra sengeposten. Fysioterapeuten vil komme til deg etter frokost dagen etter operasjonen. Du vil trene sammen med fysioterapeutene minst 2 ganger på dagtid, og med sykepleier på kveldstid.
Skole
Noen blir på sykehuset i så lang tid at det går ut ut over skolegangen. For ungdom i skolealder er det viktig å sjekke ut tilbudet om lokal sykehusskole for unngå unødig fravær.
Spør oss på sykehuset hvordan et pedagogisk tilbud kan tas i vare på best måte, i samarbeid med skolen på hjemstedet. Ved Oslo universitetssykehus er det skoletilbud flere steder, også på Rikshospitalet.
Etter
Aktivitetsnivå hjemme
For de fleste som er operert er det ikke behov for å begrense fysisk aktivitet etter operasjon, men aktivitetene må tilpasses din situasjon. Kontaktidrett fraråder vi i de første 3 til 6 månedene.
Fysioterapi hjemme etter operasjonen
Fysioterapeuten vil komme inn til deg første dagen etter operasjonen. Målet er da å trygge deg og de rundt deg på mobilisering og forflytning. Her er tips til program og øvelser anbefalt på hjemstedet:
Vær oppmerksom
Det vil alltid være en risiko for infeksjon, skade av ryggmarg/nerver samt problemer relatert til metallstavene eller forankringspunktene. Før, under og etter operasjon gjøres mange tiltak for å redusere denne risikoen.
Kontakt
Rikshospitalet
Seksjon for ryggdeformiteter – Rikshospitalet
Rikshospitalet
Sognsvannsveien 20
0372 Oslo