HELSENORGE
Reproduksjonsmedisinsk avdeling

Ufrivillig barnløshet - infertilitet

Ufrivillig barnløshet (infertilitet) er noe som rammer hvert syvende par. Vi definerer infertilitet som samliv uten prevensjon i ett år uten å oppnå graviditet. Årsakene kan være mange og er ofte kombinerte. Det finnes ulike metoder for prøverørsbefruktning som kan være behandlingsalternativer.

Innledning

Henvisning og vurdering

Henvisning fra fastlege eller gynekolog vurderes av spesialist etter at den er mottatt ved sykehuset. Dersom dere er fullstendig utredet hos gynekolog og all nødvendig informasjon er mottatt, kan dere tilbys behandling direkte.

Hvis det mangler opplysninger om mannen eller kvinnen, blir disse innhentet. Dere tilskrives med rekvisisjoner for blodprøvetaking, blant annet HIV og Hepatitt-status og hormonprøver som må tas på 2.- 4. menstruasjonsdag. Mannen får henvisning for å levere sædprøve. Når alle prøver er besvart får dere time til utredning innen 120 dager.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Utredning

Utredningstimen kan vare inntil 60 minutter, og både mann og kvinne må møte. Opplysninger som kommer frem i henvisningsbrev, blodprøve- og sædprøvesvar blir vurdert og diskutert. Ultralyd av eggstokker og hormonsvar bestemmer stimuleringsregimet som blir valgt hos deg. Enkelte ganger undersøkes mannens testikler også med ultralyd.

Les mer om

Ved mistanke om at infertiliteten skyldes tilstander som krever operasjon henvises dere videre til inngrep på sykehuset. Ved manglende sædceller hos mannen henvises til testisbiopsi (TESA) for å se om det finnes sædceller i testikkelen.

Les mer om Testisbiopsi

Testisbiopsi

Ved testisbiopsi hentes det ut vev via en hul, tynn nål i testikkelen. Hensikten er å se om det er levende sædceller i testikkelvevet. Inngrepet foretas i lokalbedøvelse.

  1. Før

    Det er ingen forberedelser før dette inngrepet.

  2. Under

    Biopsien tas i lokalbedøvelse. Det blir ført en tynn, hul nål inn i testikkelen og vev trekkes ut med vakuum.

    Bioingeniøren sjekker om det finnes sædceller i testikkelvevet. Dette gjøres umiddelbart slik at du får svar underveis i undersøkelsen.

  3. Etter

    Du kan reise hjem etter undersøkelsen. Vi anbefaler at du ikke kjører bil selv.

Vær oppmerksom

Det er sjelden komplikasjoner ved denne undersøkelsen, men hos noen kan det oppstå blødning eller mindre blåflekker ved innstikkstedet.

Gå til Testisbiopsi

Utredningen resulterer ofte i direkte inntak til prøverørsbehandling. Legen bestemmer hvilken hormonstimulering du skal ha og dere melder dere til behandling.

I noen tilfeller er ytterligere utredning , operasjon eller livsstilsendring (for eksempel korreksjon av vekt og røykeslutt) nødvendig før prøverørsbehandling kan tilbys.

Behandling

Når behandlingen er planlagt, ringer du for å si i fra om menstruasjon. Du blir da satt opp til behandling ut ifra menstruasjonsdato. Stimuleringen består av hormoner som stimulerer eggstokkene til å modne flere egg. Hormonsprøytene setter du vanligvis på deg selv. Du kan få opplæring til sprøytesettingen ved Fertilitetsseksjonen. Enkelte stimuleringsregimer krever også bruk av nesespray for å nedregulere dine egne hormoner først.

Etter endt stimuleringstid kommer du på avtalt dato til en ultralydundersøkelse. Legen vurderer om eggposene er «modne». Deretter setter du en eggløsningssprøyte 36 timer før selve egguthentingen skjer.

Den aktuelle dagen møter dere på Fertilitetsseksjonen, og mannen leverer sædprøve. Du får bedøvelse og eggene hentes ut ved hjelp av ultralyd og en tynn nål. Lege, bioingeniør og sykepleier er involvert i denne prosessen.

Etter at laboratoriet har mottatt eggene og sædcellene, skjer befruktningen med den metoden som er bestemt.

Les mer om Assistert befruktning

Assistert befruktning

Assistert befruktning, også kalt In vitro fertilisering eller prøverørsbehandling, er behandling der befruktningen skjer utenfor kvinnens kropp. Behandlingen tilbys par og enslige kvinner som opplever ufrivillig barnløshet.

Denne siden omhandler egguttak, befruktning og egginnsetting.

  1. Før

    Før du eller dere kommer til timen må dere ha signert samtykke til behandling.

    Forberedelser før timen
    Kvinnen:
    • Vi anbefaler at du spiser en lett frokost
    • Ta smertestillende tabletter 45 minutter før egguttak. Disse skal du ha fått utdelt på ultralydkontrollen da timen for egguthenting ble bestemt. Hvis du ikke har fått medisiner på forhånd kan du hente disse på avdelingen ved oppmøte til timen.
    • Du kan ikke kjøre bil denne dagen, og vi anbefaler at du avtaler med noen som kan hente deg og ta vare på deg i timene etter egguttak.
    Mannen:
    • Vi anbefaler at du ikke har samleie eller får utløsning de siste to dagene før timen
    • Du kan avlegge sædprøven hjemme eller når du kommer til avdelingen.
    • Dagen for egguttak skal du/dere møte opp ved avdelingen til avtalt tid. Du og eventuelt din partner må levere signert samtykke til behandling og vise legitimasjon. Kvinnen får tildelt en seng ved behov.

  2. Under

    • Det er viktig å ha tom blære før egguttaket, så du må gå på toalettet like før
    • Eventuell partner kan være med under selve egguttaket.
    • Legen setter bedøvelse i skjeden rett før egguttaket starter.
    • Egguttaket skjer ved hjelp av en tynn hul nål som suger ut eggene fra eggstokken. Selve egguttaket tar 15 – 20 minutter.
    • Grad av smerte varierer fra kvinne til kvinne, men de fleste beskriver smerten som menstruasjonslignende smerte som stråler bak i korsryggen.

  3. Etter

    • Du får informasjon om videre behandling når du er kommet tilbake til sengerommet.
    • Noen opplever smerter i magen samme ettermiddag/kveld, men det er som regel nok lindring i Paracet og varmeflaske. Du skal ikke bruke Ibux på grunn av økt fare for blødning.
    • Vi kan gi deg sykmelding som gjelder fra egguttak til egginnsetting.
    • Du bør ha følge hjem etter at du har vært gjennom egguttak. Du bør ikke være alene de første timene etter at du kommer hjem, siden du har fått ulike smertestillende medisiner.
    • Dagen etter egguttak vil laboratoriet ringe deg for å gi beskjed om hvor mange egg som har blitt befruktet. Da får du også beskjed om tidspunkt for når vi vil sette inn det befruktede egget.
    • Vi anbefaler at du ikke har samleie i to uker etter egguttak. Du skal heller ikke bruke tampong eller bade i basseng, badekar eller sjø de to første ukene etter egguttaket. Vi anbefaler også at du har redusert fysisk aktivitet i samme periode.
    Etterbehandling
    Vi gir etterbehandling med progesteron etter egguttaket. Progesteron er et hormon som bygger opp livmorslimhinnen og forbereder livmoren på å ta imot et befruktet egg. Behandlingen starter på dagen vi henter ut egg.
    Det er vanlig med økt utflod og at rester av medisinen kommer ut igjen.
    Innsetting av befruktet egg
    • På dag 3 til 5 etter egguttaket, setter vi tilbake et befruktet egg.
    • Du ligger på en gynekologisk undersøkelsesbenk. Legen fører et tynt kateter gjennom skjeden og inn i livmoren, der egget blir plassert. Dette tar normalt ca. 15 minutter.
    • Dette gjør ikke vondt, så vi gir ikke smertestillende i forbindelse med innsetting av egg.
    De aller fleste får satt inn ett befruktet egg, men etter nøye medisinsk vurdering kan det i noen tilfeller settes inn to.
    Tvillingssvangerskap er assosiert med økt risiko for fosterdød, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt. Mange alvorlige komplikasjoner opptrer hyppigere i tvillingsvangerskap enn ved vanlige svangerskap, for eksempel svangerskapsforgiftning og -diabetes.
    To uker etter egguttak
    Vi vil at du skal ta en blodprøve ca. 2 uker etter egguttak, også selv om du har fått blødning. Noen kvinner opplever menstruasjonsliknende smerter og sporblødninger i løpet av disse to ukene, men kan likevel være gravide.
    Hvis du kommer til oss for å ta blodprøven før kl. 09.30, får du svar samme dag. Hvis du tar prøven hos fastlegen eller andre steder, må du selv kontakte oss etter noen dager for å få svar.
    En av våre sykepleiere vil kontakte deg og gi deg svaret på testen. Hvis graviditetstesten er positiv, anbefaler vi ultralyd i ca. uke 8 i svangerskapet.
    Hvis vi har kapasitet kan du få tilbud om ultralyd på sykehuset. Alternativt må du ta ultralyd hos egen gynekolog. Da er det viktig at du eller gynekologen melder fra til oss om resultatet fra ultralyden. All videre oppfølging blir gjort av fastlegen eller jordmoren din.
    Hvis blodprøven er negativ kan dere sammen med sykepleier se på hva som er mulig for videre behandling.

Vær oppmerksom

Det er sjelden at det forekommer risiko og komplikasjoner ved assistert befruktning. Overstimulering, blødninger, allergiske reaksjoner, infeksjoner og bivirkninger av medisiner kan forekomme. Hvis det er mistanke om overstimulering fryser vi ned alle egnede befruktede egg, og utsetter og tilbakesettingen 1 til 2 måneder. På denne måten unngår vi at du blir syk av overstimulering.

Det er mange pasienter som opplever ufrivillig barnløshet og behandling som en tung og psykisk belastende prosess. Det kan være godt å ha noen å dele tanker og opplevelser med.

Gå til Assistert befruktning

Tilbakesetting av ett befruktet egg gjøres på dag 2, 3 eller 5 etter egguthenting. Hvis det finnes flere befruktede egg med god kvalitet, fryses de på dag 2 eller 5.

Oppfølging

Du starter med et progesteronpreparat som settes i skjeden samme dag som egguthentingen. Dette preparatet fungerer som en hormonell støtte til livmorslimhinnen i 14 dager etter at det befruktede egget er satt inn. 

I tiden etter innsetting av befruktet egg kan du leve helt normalt, men unngå alkohol. 

14 dager etter innsetting tas en graviditetstest. Resultatet av testen ringes inn til vår vakttelefon, og videre oppfølging avtales med sykepleier.

Er du gravid blir du henvist til en tidlig ultralyd i uke 7. Dette gjøres enten på ditt lokale sykehus, hos gynekolog eller på Fertilitetsseksjonen. Etter dette følges graviditeten opp som et normalt svangerskap hos fastlege/jordmor.

Er du ikke gravid, men har flere befruktede egg nedfryst, blir du satt opp til et fryseforsøk i neste syklus.

Les mer om Tining og tilbakesetting av befruktede egg

Tining og tilbakesetting av befruktede egg

Ved IVF-behandling kan vi hente ut og befrukte flere egg. Det befruktede egget (embryo) som har størst sannsynlighet for å feste seg til livmoren blir valgt ut for tilbakesetting. Overtallige embryo som har tilstrekkelig god kvalitet blir fryst ned for senere bruk.

Hvis det ferske IVF-forsøket ikke fører til svangerskap, kan fryste embryo tines. Dersom embryoene overlever opptiningen, kan vi sette dem tilbake i livmorhulen uten at du må gjennomgå ny hormonstimulering og egguthenting.
Hvis det ferske IVF-forsøket fører til svangerskap, kan fryste embryo benyttes til søskenforsøk på et senere tidspunkt. Fryste embryo vil bli benyttet før vi eventuelt starter et nytt, fersk forsøk.
Ifølge bioteknologiloven lagres embryo i 10 år, men de må benyttes før kvinnen fyller 46 år. Ved fylte 46 år blir embryoene destruert uten at du eller din partner blir varslet.
Dersom embryoene ikke blir benyttet innen 10 år blir dere kontaktet av avdelingen. Dere får da muligheten til å sette tilbake embryoene i et TIN-forsøk, overføre embryoene til en annen virksomhet, donere embryoene til forskning eller destruere embryoene.
  1. Før

    1. Ring sykepleier for å avtale forsøk. Det er ikke lov til å starte uten avtale.
    2. Start med Progynova tabletter på første menstruasjonsdag. Vent til menstruasjon kommer i gang med rødt blod.
    3. Ring sykepleier på første hverdag for å avtale ultralydkontroll. Denne kontrollen blir på dag 9-12 etter første menstruasjonsdag. Har du avtalt forsøk og får menstruasjon i en helg, starter du med Progynova på egenhånd, og ringer oss etter helgen for å avtale ultralyd.
    4. Ultralydkontroll. På ultralydkontrollen sjekker legen at livmorslimhinnen er tykk nok ved å måle den. I tillegg skal det ikke være eggmodning i eggstokkene. Hvis du har en eller flere store eggsekker (follikler) når du kommer til kontroll, må forsøket avbrytes og startes på nytt igjen.På ultralydkontroll får dere et samtykkeskjema som må signeres av begge. Dette må dere levere når embryoet settes tilbake.Ser alt greit ut på kontrollen, avtaler legen med laboratoriet hvilken dag embryoene skal tines. Du får beskjed om hvilken dag du skal komme tilbake for innsetting av embryo.
    5. Du skal starte med Crinoneeller Lutinus etter at du har vært til ultralydkontroll. Du får beskjed av legen hvilken dag du skal starte. Husk også å fortsette med Progynova.

  2. Under

    Tilbakesetting av embryo

    Dersom embryoet ikke overlever opptiningen vil laboratoriet ringe deg på innsettelsesdagen. Dersom du ikke mottar en telefonsamtale fra laboratoriet i løpet av formiddagen, har embryoet overlevd og du skal møte til avtalt tid.

    Husk å ta med samtykkeskjema, legitimasjon og signert kopi av partners legitimasjon.
    Dersom du ønsker det, vil du få en bekreftelse på behandlingen, som du kan levere til din arbeidsgiver. Det er ikke behov for sykemelding, du kan kjøre bil og leve som normalt, men du skal leve som om du er gravid i tiden fremover.

  3. Etter

    Svangerskapstest
    2-3 uker etter at du fikk tilbakeført embryo, skal du ta en blodprøve for å se om du er gravid. Du kan ta testen på ditt lokale sykehus/legekontor som sender prøven til analyse. Svaret kommer 2-3 dager senere. Du må selv ringe oss for resultatet.
    Ved graviditet skal du fortsette med både Crinone/Lutinus og Progynova. Når du har vært til kontroll i uke 8-9, vil du få beskjed om å slutte med medisiner i uke 10.

Gå til Tining og tilbakesetting av befruktede egg

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Apotek på Ullevål sykehus

Apoteket finner du mellom  byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kaféen Espresso House.

Åpningstider:

  • Mandag til fredag: 08.00–17.00.
  • Lørdag: 10.00–14.00.

Avvik kan forekomme – se apotekets egne nettsider.

Kontakt:

Telefon: 23 20 52 00
E-post: ulleval.apotekutsalget@sykehusapotekene.no

Barne- og ungdomsaktiviteter

Barne- og ungdomsaktiviteter på Ullevål sykehus

De fleste tilbudene til barn og unge på Ullevål sykehus finnes på Barnesenteret i bygg 9. Barnesenteret har utendørs lekeplass og leketerapiavdeling med førskolelærere

Telefon: 23 01 55 73 og 23 01 55 79

Det er fritidsklubb i 4. etasje på Barnesenteret annenhver lørdag fra kl. 12.00–14.00. Se egne oppslag for hvilke dager.

Sykehusklovnene er fast på Ullevål hver torsdag.

Ungdomsrom på Ullevål

På Kreftsenteret i bygg 11 finnes et eget ungdomsrom for fritidsaktiviteter. Dette er hovedsaklig for ungdommer som er pasienter, men kan også benyttes av andre.

Bibliotek

​Bibliotek på Ullevål sykehus

Seksjon for helseinformasjon til pasienter og pårørende et åpent informasjonssenter med en oppdatert og rikholdig samling av helsefaglig litteratur, nyttige brosjyrer og mulighet for å låne generell litteratur for barn og voksne.

Du finner biblioteket i bygg 10 (Ullevål hotell).

Åpningstider

  • Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 10.00–16.00
  • Onsdag: 10.00–19.00
  • Lørdag og søndag: Stengt

Kontakt​

Telefon: 23 01 51 40.

Telefontiden er fra 08.30 til 16.00 (onsdag til 19.00).

E-post: seksjonforhelseinfo@ous-hf.no

Blomster og gaver

​Blomster og gaver på Ullevål sykehus

Narvesen-kiosken ved hovedinngangen, Kiwi-butikken i Vestre gate og Ullevål hotell, i bygg 10 har gaver og blomster.

Butikk

Daglivarebutikk på Ullevål sykehus

På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

Åpnin​gstider

  • Hverdager: 07.00–23.00
  • Lørdag: 09.00–21.00
  • Søndag: Stengt

Avvik kan forekomme, sjekk nettsidene til KIWI på kiwi.no.

Kontakt​​​

Telefon: 22 46 61 11 

Endre time

​Hvis du har fått innkallingsbrev fra sykehuset på helsenorge.no, kan du nå sende beskjed direkte til avdelingen hvis du trenger et nytt tidspunkt for timen eller ønsker å avbestille timen din. ​​Foresatte (med foreldreansvar) til barn under 16 år kan gjøre dette på vegne av barna. ​

Du får denne muligheten når du åpner innkallingsbrevet i din innboks på helsenorge.no, der du har tilgang til en svarknapp. Du kan bruke svarknappen for å gi beskjed om at oppsatt tid ikke passer. Det betyr at du i stedet for å ringe til sykehuset kan gi beskjed digitalt hvis du trenger å endre tidspunkt eller ønsker å avbestille timen din.

Du må si i fra senest 24 timer før for å unngå å måtte betale gebyr for timen som ikke passet.

Tjenesten er tilgjengelig for alle som har samtykket til full tilgang på helsenorge.no og har registrert seg som bruker der. 

Hvis du mottar innkallingsbrevet på Digipost, e-Boks eller som papirpost må du fortsatt ringe til avdelingen for å endre eller avbestille timen din. Kontaktopplysninger til avdelingen finner du i brevet eller via våre nettsider i oversikten Avdelinger A-Å

Sikker kan​​al for kontakt med sykehuset

Du kan se dialogen i ditt personlige helsearkiv på helsenorge.no og i dokumentoversikten i pasientjournal.

Foto, film, lydopptak og sosiale medier

På et sykehus befinner mange seg i en ekstra sårbar situasjon, og har krav på at deres privatliv blir respektert. Det er fort gjort å overse, men det kan befinne seg andre personer i nærheten som ikke ønsker å bli tatt bilde av, filmet eller gjort lydopptak av.

Enten du er privatperson eller journalist, må du ha tillatelse til å ta bilde eller gjøre film- eller lydopptak ved sykehuset. Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus.

Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

Hotell

​Hotell på Ullevål sykehus

Hotellet består av 131 gjesterom, fordelt på åtte etasjer. Alle rom er utstyrt med eget bad/WC, internett, TV og kjøleskap. Ullevål hotell er hovedsakelig et tilbud for pasienter som av ulike årsaker har behov for å være i nærheten av sykehusets tjenester. Deres pårørende kan også bo på hotellet.

Restaurantens åpningsti​der

Hverdager:

  • Frokost: 07.00–09.00.
  • Lunsj: 11.30–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Helg og helligdager:

  • Frokost: 08.00–10.00.
  • Lunsj: 12.00–13.00.
  • Middag: ​16.00–18.00.

Hotellet ligger på sykehusområdet i bygg 10, mellom Kvinnebarn -senteret og Patologibygget (Blodbanken).

Holdeplass for trikk og buss finnes rett utenfor sykehusets hovedinngang i Kirkeveien. Flybussene til og fra Gardermoen stopper på samme holdeplass som lokalbussen.

Vi anbefaler at det benyttes kollektivtransport fordi antallet parkeringsplasser på området er begrenset.

Innsjekking og utsjekking

Hovedinnsjekking er etter klokken 15.00 og hovedutsjekking skjer før klokken 10.00.

Kontakt

  • Telefonnummer til resepsjonen: 23 25 24 00
  • Telefonnummer til catering og møtemat: 21 60 36 17
  • Faks: 85 23 34 64 (Allotment bruk 85 23 34 65)
  • E-postadresse: resepsjon.ullevalhotell@medirest.no

Pasientreiser

Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.

Trykk her for mer informasjon om dekning av reiseutgifter i forbindelse med pasientreiser.

Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av hotellopphold via Paisentreiser.

Internett og sosiale medier

​Internett på Ullevål sykehus

Det er internettilgang på de fleste byggene og sengepostene på Ullevål. Forhør deg der du skal på time, eller legges inn. Du må ha med eget datautstyr. Ansatte kan hjelper deg med kode for tilgang, hvis det kreves kode.

Biblioteket (1. etasje i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr tilbyr gratis WIFI og har fire stasjonære PC-er der du kan surfe, søke i databaser, ta utskrifter, kopiere og skanne. Her kan du også låne både faglitteratur, skjønnlitteratur, bøker og andre medier og samtidig få hjelp og søkeveiledning av våre spesialbibliotekarer.

Samtykke​​​​

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Kafe, kantine og kiosk

Kafé​​, kantine og kiosk på Ullevål sykehus

Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

​Hovedinngangen, bygg 4

Kiosken:

  • Mandag til fredag: 07.00–20.00.
  • Lørdag til søndag: 10.00–18.00.

Kantina:

  • Mandag til fredag 07.00–17.00.
  • Lørdag til søndag stengt.

Espresso House ved Kiwi Ullevål​​​

  • Mandag til fredag: 07.00–17.00.
  • Lørdag til søndag: 10.00–17.00.

Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2​​​

  • Mandag til fredag: 08.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kantina på Barnesenteret, bygg 9

  • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé på Kreftsenteret, bygg​ 11

  • Mandag til fredag: 07.30–14.00.
  • Lørdag til søndag:  Stengt.

Kafé ved Blodbanken, bygg 25

  • Mandag til fredag: 07.30–14.30.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé i bygg 37

Blant annet holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her.

  • Mandag til fredag: 09.00–14.00.
  • Lørdag til søndag: Stengt.

Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10​

Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10

Mandag til fredag:

  • Frokost: 07.00–09.00.
  • Lunsj: 11.30–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Helg og helligdager:

  • Frokost: 08.00–10.00.
  • Lunsj: 12.00–13.00.
  • Middag: 16.00–18.00.

Hotellets kafè er bemannet hele døgnet. Her får du kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Dagligvarebutikk (Kiwi) på Ullevål sykehus

Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på dagligvarebutikken, som ligger mellom byggene 2 og 11, ved Espresso House og apoteket.

Kart over Ullevål sykehus

Kollektivtrafikk til Ullevål sykehus

​Kollektivtrafikk til Ullevål sykehus

Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangene til sykehuset.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Parkering

Parkering på Ullevål sykehus

​Benytt parkeringshuset til høyre etter innkjøring fra Kirkeveien. Alternativt en av flere mindre uteplasser på sykehusområdet. Det kan være vanskelig å finne ledig parkering utendørs, spesielt på området sør mot Kirkeveien. Avgiftstid er alle dager og hele døgnet.

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betal​​e med kort, mynt eller mobiltelefon. Sykehuset anbefaler at den parkerer benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med Easypark sin mobiltelefonløsning. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling bruker du betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.
Slik gjør du: 

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
  4. Når du avslutter besøket, trekker betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.
  5. Fordelen med ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2023

  • 46 kr per time
  • 290 kr per døgn
  • 975 kr per uke
EasyPark-koder:
  • Ullevål p-hus, EasyPark-kode: 3015
  • Uteparkering, EasyPark-kode: 3010

Gjelder alle dager og hele døgnet.

Foreldreparkering

Foreldre/foresatte eller ledsagere til barn innlagt på Ullevål sykehus, kan parkere uten avgift på ansattplasser i parkeringshuset. Forutsetningen er at barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset. Det kan i perioder være begrenset parkeringskapasitet ved sykehuset, og man vil måtte lete etter ledig plass også utenfor hovedområdet rundt parkeringshuset.

  • Parker bilen og ta kontakt med behandlend​e enhet for å få bekreftelse på innleggelse.
  • Husk å notere og ta med bilens registreringsnummer.
  • Bekreftelsen skal deretter vises fram i resepsjonen på barnesenteret eller i Vaktsentral ved hovedinngang bygg 4.
  • Det er ikke nødvendig å legge frem billett synlig i vindusruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt telefonnummer.
  • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

Akutt fødende

Ved akutt fødsel kan man benytte en reservert "nød"-parkeringsplass rett utenfor inngangen til Kvinneklinikken. Bilen kan stå der maksimalt én time før den må flyttes til ordinær parkeringsplass.

Forflytningshemmede

Personer som har gyldige parkeringsbevis for forflytningshemmede, har egne reserverte plasser strategisk plassert rundt på området. I tillegg kan alle betalingsplasser på uteområdene benyttes uten avgift. Beviset skal være synlig plassert for kontroll.

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klager​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
Merk Kontrollsanksjon – Parkering

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260.

Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

Postkasse

​Postkasse på Ullevål

​Postkasse på Ullevål sykehus finner du ved inngangen til apoteket, mellom byggene 2 og 11. 

Sykehusskole

​Skole på Ullevål sykehus

Sykehusskolen finner du i 4. etasje på Barnesenteret, bygg 9.

Sykehusskolen i Oslo universitetssykehus har egne lærere og egne rom på sykehuset. Hvis du ikke kan komme til skolerommet, kan du få undervisning på pasientrommet.

Sykehusskolen er forskjellig fra en vanlig skole. Her er det ikke klasser. På Ullevål sykehus betyr det at barn og ungdom fra ulike klassetrinn i grunnskolen og videregående skole kan få undervisning i det samme rommet.

Åpningstider​

  • Mandag: 09.30–12.00.
  • Tirsdag til torsdag: 09.30–12.00 og 13.00–15.30.
  • Fredag: 09.30–12.00 og 13.00–15.00.

Skolen er åpen i høst- og vinterferien.

Tannlege

​Tannlege på Ullevål sykehus

Det er tannlegekontor på Ullevål i samme bygg som Kiwi dagligvarebutikk, mellom bygg 2 og 11.

Tro og livssyn - Kapell, stillerom, prest og samtalepartnere

​Kapellet på Ullevål sykehus

Ullevål har kapell i Lab-bygget (bygg 25) og stillerom i Sentralblokka (bygg 4) og på Kreftsenteret (byg​g 11).

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros- og livssyn.

Stillerom på Ullevål sykehus

I stillerommene kan du tenne lys og sitte i bønn eller stille refleksjon.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten.

Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten.

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn​.

Ullevål museum

Adres​se

Bygg 24, Kirkeveien 166, Oslo.

Åpningstider​​​​​

Tirsdag og torsdag kl 12.00–15.00 med unntak av ferieperioder og offentlige helligdager.

Omvisninger kan bestilles utenom ordinære åpningstider ved å bruke kontaktinformasjonen under. Alle må da betale gruppepris. Gruppene bør ikke overstige 15 personer, men vi kan stille med to omvisere for større grupper.

Kontaktinformasjon

Vi leser e-post og lytter til telefonsvarer når museet er bemannet tirsdager og torsdager 12.00–14.00 med unntak av ferie og helligdager. I noen tilfeller kan det ta litt tid før det kommer svar.

Velkommen ​​til museet

Samling av museumsgjenstander startet i 1933. Ved Ullevåls 50 års jubileum i 1937 ble det etablert en en utstilling i epidemipaviljong H. Neste anledning var 100 års jubileet i 1987. Da fikk museet lokaler i nordre del av epidemipaviljong B, nåværende bygg 24 der det fortsatt ligger. Bygget er fra åpningen i 1887. Den store gjenstandsamlingen er plassert etter ulike fagområder. Museet drives av pensjonister fra sykehuset på frivillig grunnlag. De siste fem årene er det etablert flere spesialutstillinger om Infeksjonsmedisinens historie, reservedelsmennesket og "Prestetjenesten i sykehuset gjennom 100 år". Det arbeides med utstillinger relatert til dialysebehandling, gastroskopi og røngtenståler i diagnostikk og behandling. 

Med andre ord, mye spennende å se!

​​Priser

Inngangsbilett:

  • 30 kr for voksen
  • 300 kr per gruppe på opptil 15 personer. For større grupper (med behov for flere omvisere) 600 kr.

Pasienter, ansatte og barn under 15 år kommer gratis inn i ordinær åpningstid.

Se også brosjyren om alle fire museene på sykehuset (PPT)

Velvære og kroppspleie

​Velvære og kroppspleie på Ullevål sykehus

Medicaklinikken og Medica Spa holder til på Ullevål sykehus, og tilbyr et vidt spekter av behandlingsformer til pasienter, pårørende og ansatte ved sykehuset.

Medicaklinikken har hudterapeut, fotterapeut, akupunktør, fotsoneterapeut, homeopat, kiropraktor og massasjeterapeut.

Se medicaklinikken.no for mer informasjon.

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?