Etter operasjonen våkner du opp på avdelingen. Her har du din egen intensivsykepleier som overvåker og passer på deg. Siden du er trøtt og sover mye denne dagen er det mange som venter med besøk til neste dag. Den som står oppført som nærmeste pårørende kan ringe avdelingen for å høre hvordan det går med deg og eventuelt avtale besøk dersom det likevel er ønskelig.
De fleste pasienter blir flyttet tilbake til sengepost dagen etter operasjonen. På sengeposten blir du liggende på et eget overvåkningsrom, intermediærrom, de første dagene. Intermediærrommet har plass til fire pasienter og det er sykepleiere tilgjengelig på rommet hele tiden.
De første dagene etter operasjonen
Smerter
De første dagene etter operasjonen vil du trenge smertestillende medisin regelmessig. God smertebehandling vil gjøre det lettere for deg å være i aktivitet og hoste opp slim. Det er viktig at du sier ifra dersom du har vondt. I tillegg til smerter fra såret er det vanlig å føle seg sliten og stiv i kroppen, men dette bedrer seg for hver dag.
Pusten
Etter operasjonen er lungene «stivere» enn tidligere og du kan føle deg mer kortpustet. Det er også vanlig at en har en del slim etter operasjonen. Dette er det viktig at du får hostet opp for å unngå mulig lungebetennelse. Du vil daglig få besøk av fysioterapeut som vil hjelpe deg med øvelser for å løsne opp slimet.
Aktivitet
Dagen etter operasjonen er det vanlig å begynne med lett mobilisering. Fysioterapeut og sykepleier vil hjelpe deg med dette. Mange føler seg svimle til å begynne med, men dette bedrer seg for hver gang du er oppe. Det er viktig å være i aktivitet for å forhindre dannelse av blodpropp eller liggesår. Aktivitet hjelper også med å normalisere tarmfunksjonen og for å løsne opp slimet.
Foto av pasient i seng etter utposing av hovedpulsåren.Kost og fordøyelse
Tarmfunksjonen vil være nedsatt de første dagene som følge av operasjonen og de fleste opplever å få diaré den første tiden før magen normaliserer seg. Hva du kan spise avhenger av hvordan tarmen din kommer seg, og det er vanlig med flytende og lett kost de første dagene. Dette er for å forebygge blant annet tarmslyng. Sykepleier vil lytte på magen din for å høre etter aktivitet og høre med deg om du har luftavgang. Etter at du har kommet i gang med magen kan du spise normal, fast føde.
Temperatur
Det er normalt med litt høyere kroppstemperatur de første dagene etter operasjonen.
Blodtrykk og puls
De første dagene etter operasjonen vil sykepleier følge nøye med på blodtrykket ditt. Dette er for å sikre at alle deler av kroppen din er godt sirkulert. Noen vil trenge medisin for å holde trykket høyt eller lavt nok. Sykepleier vil også be deg om å bevege armer og bein ofte, samt måle pulsen i beina dine.
Væske i kroppen
Det er normalt med opphoping av væske i kroppen som følge av operasjonen. Sykepleier vil måle vekten din daglig og gi deg medisin som trekker vannet ut av kroppen. Mange har god nytte av støttestrømper de første ukene for å redusere hevelse i beina. Dette får du på sykehuset.
Dren
Det blir lagt inn minst to dren under operasjonen for å drenere ut sårvæske. Drenene blir fjernet etter en til to dager og huden blir lukket med sting eller tape.
Operasjonssåret
Operasjonssåret er lukket med agraffer (små metallklemmer). Har du sår i lyskene er de ofte sydd med sting. Agraffer og sting fjernes på legekontor eller lokalsykehuset etter 12-14 dager.
Kantene og områdene rundt såret kan i begynnelsen være røde, hovne og klø en stund; dette er tegn på at det gror. Du kan også få blåmerker i huden, og disse vil gradvis forsvinne.
Hygiene
Du kan normalt dusje tre dager etter operasjonen. Unngå å bruke såpe på selve såret. Etter dusj kan du la det lufttørke eller klappe det tørt med et rent håndkle. For å forhindre infeksjon skal du vente med badstue og svømming til 6 uker etter operasjonen.
Medisiner etter operasjonen
Etter operasjonen vil sykepleier administrere medisinene dine for deg. Det er ikke uvanlig at en blir satt på andre medisiner enn det man hadde før operasjonen og at enkelte medisiner du brukte før blir tatt bort eller endret. Før avreise fra lokalsykehuset vil du få informasjon om hvilke medisiner du skal fortsette å bruke, og fastlegen din vil også få informasjon om dette.
Søvn og hvile
Du kan forvente at nattesøvnen blir forstyrret en periode etter operasjonen. Mange opplever at de har et økt behov for søvn og hvile mens de er på sykehuset. Vi anbefaler deg likevel å begrense søvn på dagtid, slik at du får bedre kvalitet på nattesøvnen.
Humør og konsentrasjon
Det er vanlig med humørsvingninger etter operasjonen, også for deg som normalt har godt humør. Mange kan kjenne seg deprimerte, bli lettere irritert og ta lettere til tårene. Våg gjerne å vise følelser du har og å dele dine tanker, både til oss og de nærmeste rundt deg- det kan være nyttig. Det er også vanlig å kjenne en viss grad av svikt i hukommelsen og ha konsentrasjonsvansker. Dette er som regel forbigående og normaliserer seg gradvis.
Generelle råd etter operasjon
- Husk at du ikke er beskyttet fra å få ny karsykdom selv om du er operert. Sørg derfor for et variert og sunt kosthold. Her er noen gode valg: mer fisk, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter, magre meieri- og kjøttprodukter, mindre salt og sukker.
- Du er mer følsom og tåler mindre alkohol enn vanlig i rehabiliteringsperioden; vis derfor forsiktighet. Snakk med fastlegen din alkohol og medisinbruk.
- Fysisk aktivitet er avgjørende for hvor fort du kommer deg etter operasjonen. Øk gradvis aktivitetsnivået og vurder om du ønsker noen form for rehabilitering etter operasjonen. Lokalsykehuset ditt kan gi deg mer informasjon om dette.
- Seksualliv kan gjenopptas når du føler deg klar for det. Den fysiske belastningen ved samleie er liten. Husk å unngå å belaste bryst og mage for mye inntil det har gått seks uker.
- Det er vanlig å være sykemeldt fra to til tre måneder.
- Du bør vente minst seks uker før du kjører bil på grunn av gjennomgått operasjon, kroppens tilvenning av nye medisiner og tilhelingen av operasjonssåret. Bruk alltid bilbelte, både som sjåfør og passasjer.
Opphold og hjemreise
Vanlig liggetid er tre til fem dager etter operasjon. Det er vanlig å bli overflyttet til sitt lokalsykehus etter dette. Transporten foregår med ambulanse eller ambulansefly. Pårørende må ordne egen transport. Vi kontakter pårørende når du har reist til lokalsykehuset.
Kontroll og oppfølgning
Det er lokalsykehuset, og etter hvert fastlegen, som skal følge deg opp. Du vil også bli innkalt til CT- kontroll (en røntgenundersøkelse) hos oss etter operasjonen.
Informasjon til deg som er pårørende
- Det kan være en belastning for deg som pårørende å oppleve at din nærmeste skal til operasjon samt få hjem en som nylig er operert. Her er noen «kjøreregler» som kan være til hjelp:
Den opererte har et økt behov for hvile og ro de første dagene etter operasjonen mens han/hun ligger på sykehuset, det er derfor hensiktsmessig å ha korte besøk til han/henne, og heller komme flere ganger hvis det lar seg gjøre. Dersom barn skal komme på besøk kan du gjøre avtale på forhånd. - Ikke overbeskytt den opererte. La han/henne få mulighet til å kjenne hva de tåler.
- Oppretthold sosiale og yrkesmessige aktiviteter, husk at du som pårørende også skal leve som normalt.
- Den opererte tåler å være alene, og må få lov til å gjøre ting på egenhånd.