We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Kirurgisk avdeling for barn 4

Seksjonen undersøker og behandler barn- og ungdom (0–18 år) fra mange kirurgiske spesialiteter. Fagområdene på seksjonen er i hovedsak barnekirurgi, traume, ortopedi, nevrokirurgi, plastikkirurgi, øye og kjevekirurgi.

Sengeposten har 14 senger og har i tillegg ansvar for 6 postoperativ senger (barnePO) for barn- og ungdom ved Ullevål sykehus. 

Trykk på lenken herunder for å lese mer om avdelingen og se forberedelsesfilmer for barn og unge som skal opereres.

Kirurgisk avdeling for barn 4 (KABS4) er lokalisert på Ullevål sykehus i 2. etasje på Barnesenteret. Følgende kirurgiske spesialiteter benytter seksjonens sengepost og postoperative enhet:

  • Barnekirurgi: Omfatter behandling av medfødte misdannelser og en rekke vanlige kirurgiske tilstander hos barn, som for eksempel brokk og blindtarmsbetennelse. 
  • PlastikkirurgiOmfatter blant annet brannskader og hudtransplantasjoner. 
  • Nevrokirurgi: Omfatter hjernerystelse og andre hodeskader som trenger overvåking eller operasjon
  • Ortopedi: Omfatter forskjellige frakturer som for eksempel arm- og benbrudd. 
  • Kjevekirurgi: Omfatter behandlingskrevende kjeve- og ansiktsskader. 
  • Øyekirurgi: Omfatter pasienter som trenger overvåkning etter øyeundersøkelser eller øyeoperasjoner i narkose.
  • Thoraxkirurgi: Omfatter skader i brystkassen, som for eksempel punktert lunge. 

KABS4 har over 30 ansatte fordelt på spesialsykepleiere, sykepleiere og barnepleiere. 

KABS4 består av en sengepost med 14 sengeplasser og en postoperativ enhet med 6 overvåkingsplasser. Sengeposten består av to-manns rom og hvert rom har TV og DVD-spiller. To sengerom deler på et badDet er gratis WiFi  på alle rom. 

En forelder eller annen omsorgsperson kan overnatte ved siden av barnet, enten på en sengebrisk eller på en gjesteseng. Den som er sammen med barnet får alle måltider i avdelingen.  

Seksjonen ledes av Elsebeth K. Høydahl. Assisterende seksjonsleder er Cathrine Nielsen og fagutviklingssykepleier er Anne-Lise Seipajærvi. 

Når barnet ditt skal opereres er det naturlig at dere har mange spørsmål. Det kan være lurt å notere ned spørsmålene til bruk i samtaler med leger og sykepleier.

Forberedelse av barn som skal opereres bør starte hjemme. Snakk med barnet om det som skal skje på sykehuset.

Det anbefales at barn forberedes en dag i forkant av innleggelse tilsvarende alder, det vil si er barnet 3 år bør forberedelsen starte 3 dager før innleggelse.

Dersom barnet er forkjølet, har feber eller andre infeksjoner er det viktig å gi beskjed i forkant. Hvis det har gått vannkopper i nærmiljøet må sykehuset kontaktes. Anestesilegen og/eller kirurgen tar stilling til om operasjonen kan gjennomføres likevel.

Hvis barnet har vært innlagt på sykehus utenfor Norden siste 12 måneder må fastlege kontaktes for å ta MRSA/ESBL prøve før innleggelse. Dette for å forhindre spredning av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA/ESBL).


Tilstedeværelse

For at barnet skal føle seg trygg er det viktig at en av foreldrene er mest mulig tilstede under oppholdet. Gjennom nærhet og hjelp til å opprettholde barnets normale rutiner kan dere formidle trygghet til barnet.

Faste

Alle som skal ha narkose og opereres må faste. Faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke før operasjonen. Det betyr at barnet/ungdommen kan spise mat og drikke melk inntil 6 timer før operasjon. Barnet/ ungdommen kan og drikke klare væsker, det vil si vann og saft, inntil 2 timer før operasjon. Barn som får morsmelk kan få dette inntil 4 timer før operasjon 

Hygiene

Kvelden før operasjonen skal barnet/ungdommen dusje eller bade.

Amming

For mødre som ammer eller pumper seg er det mulig å låne pumpeutstyr. Det anbefales å pumpe seg cirka hver 3. time for å opprettholde melkeproduksjonen.

Medisiner 

Hvis barnet/ungdommen bruker astmamedisiner skal disse tas på operasjonsdagen. Ta med astmamedisinene til sykehuset! 

Bruker barnet andre medisiner til vanlig så spør legen eller sykepleieren om barnet skal ta disse på operasjonsdagen. 

Sykdom 

Hvis barnet/ungdommen er forkjølet eller plaget med andre infeksjonssykdommer dagene før operasjon så kontakt avd. på tlf. 22 11 97 30. 

Annet 

Ta gjerne med kosebamsen eller noe annet som betyr trygghet for barnet. Litt større barn kan ha glede av en favorittbok eller dataspill for å gjøre ventetiden litt hyggeligere. Bøker om barn på sykehus kan lånes på biblioteket.  

Etter operasjonen kommer operatøren og gir informasjon om videre forløp. Smertestillende medikamenter gis regelmessig den første tiden etter operasjon (postoperativt). I noen tilfeller må andre medikamenter gis i tillegg til smertestillende. Dette kan for eksempel dreie seg om kvalmestillende medisiner eller antibiotika.  

Vi ønsker at alle barn og ungdommer som skal opereres, og deres foresatte, ser våre «Forberedelsesfilm for barn og ungdom som skal opereres». Da kommer dere god forberedt på hva dere kan oppleve operasjonsdagen.


Forberedelsesfilm for barn som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Forberedelsesfilm for ungdom som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Click here to see movies about how to prepare a child or a teenager for surgery

The movies are available in arabic, english, polish, somali and urdu. 

Preoperativt venterom

Dette brukes blant annet som venterom for pasienter og foreldre før operasjon. Mange barn og ungdom som venter her faster og av hensyn til dem er det ikke lov å spise eller drikke her.

Her er det seks overvåkingsplasser til barn mellom 0-18 år som skal våkne opp etter narkose eller trenger nøye observasjon. Driften består av dagkirurgiundersøkelser i narkose og akutte innleggelser og operasjoner. 

På postoperativ ønsker vi mest mulig ro med hensyn til pasientene. Derfor er det ikke lov å snakke i mobiltelefon og den må i tillegg være på lydløs. Kun en forelder kan være sammen med barnet på postoperativ relatert til plass og mest mulig ro på rommet. 

Postkjøkkenet er bemannet av en postvert som er tilgjengelig kl: 07:00-15:00 i ukedagene. På kveld og helg er det personalet som har ansvaret for kjøkkenet.. 

Det er selvservering av mat og drikke. Spesialkost og ønskekost kan vår postvert bestille hver morgen til de pasientene som har behov for det.  

Til de små barna har vi Nan, barnegrøt og middagsglass. Bruker barnet annen morsmelkerstatning enn Nan er det fint hvis dette tas med under sykehusoppholdet.

 

Oppholdsrommet står til fri benyttelse for alle foreldre og barn. Her finnes det en mikrobølgeovn og et kjøleskap hvor man kan oppbevare egen mat og drikke hvis det er behov for detDet er mulig å sitte her å spise, ta imot besøk, vente på lege eller undersøkelse.  

Poliklinikken ligger i 1. etasje på Barnesenteret. Hit kommer barn som har blitt henvist fra helsestasjon eller fastlege for en vurdering hos barnekirurg. Her beslutter barnekirurgen etter å ha undersøkt barnet/ungdommen om det er nødvendig med operasjon, videre undersøkelse eller annen behandling. 

 På Barnesenteret jobber det lærere på sykehusskolen og spesialpedagoger på lekterapien. Sykehusklovner og musikkterapeuter samarbeider vi også med. Disse resurspersonene er til for å fremme det friske hos barnet/ungdommen og det normale i hverdagen.  Det er også en lekeplass på utsiden som kan benyttes.

 

Ingen ledsagere får komme inn på sykehuset dersom hun/han i løpet av de siste 5 dagene:

• har hatt kontakt med en som er smittet av korona
• har hatt feber, hoste, tung pust, sår hals, eller diaré/magesmerter med ukjent årsak

Det er gratis parkering for 1 foreldre til inneliggende barn. Parkeringslapp fra oss ved innleggelse fås ved henvendelse i avdelingen. Denne må vises frem til portvakt eller ekspedisjon i 1. etasje på Barnesenteret, samtidig som bilens registreringsnummer må registreres. 

Vi anbefaler barn og ungdom å sette seg inn i rettighetene sine. Det finnes en rekke internettsider som opplyser om hvilke rettigheter barn og ungdom har i kontakt med helsevesenet. Noen forslag er

Helserettigheter for barn og unge

Dette har du rett til hos legen

Kontakt

Telefon

Døgnåpen telefon

22 11 97 30
Døgnåpen telefon
Spørsmål vedørende henvisninger, time til operasjon og andre generelle spørsmål rettes til sekretær mellom klokken 08:00-11:00 og 13:00-15:00

E-post

uxelkr@ous-hf.no
uxcate@ous-hf.no

Slik finner du fram

Oppmøtested

Barnesenteret - Bygg 9 - 2 etasje
Entrance at the Childrens' Centre (building 9) at Ullevål Hospital

Ullevål sykehus Bygg 9

Kirkeveien 166

0450 Oslo