We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
Inngangsdøren til barnepoliklinikken. På døren står det "Velkommen" med dyreklistremerker.

Barnemedisinsk poliklinikk og dagenhet

Vi gir et tilbud til barn og unge (0–18 år) som har, eller blir utredet for, sykdommer knyttet til nyre, lever, nevrologi, revmatologi, immunologi, endokrinologi og metabolske sykdommer. Pasientene kommer til utredning, diagnostikk, behandling, kontroll, samtale og veiledning.

Barnemedisinsk poliklinikk og dagenhet holder til på Rikshospitalet i 1. etasje på Kvinne-barn-klinikken.

Du finner resepsjonen i baseområdet vårt. Her må du henvende deg ved oppmøte for å registrere deg, og hvis du trenger hjelp eller praktisk informasjon.

 

Inngangen til poliklinikken og dagenheten med døren oppe. Man kan se innover i en lang gang.

 

 

 

A person in a lab coat



 

Slik ser det ut på poliklinikken

Vi har flere ulike ventesoner avhengig av om du skal til poliklinisk kontroll eller dagbehandling.

 

Venterommet til poliklinikken og dagenheten. Her er det massevis av stoler, bord og kunst på veggene.

 

 

Konsultasjonene

Konsultasjonene blir gjort inne på et eget rom, som kan se ut som bildene under.

Det varierer fra diagnose til diagnose hvor ofte du kommer til kontroll. Du kan ha med deg en foresatt eller en annen du stoler på til timen, men vi ønsker å snakke litt alene med deg fra det året du fyller 12 år. Dette er frivillig.

Vi har taushetsplikt. Fra du er 16 år er du helsemessig myndig.

 

Et av konsultasjonsrommene. Her sitter en lege bak et skrivebord ved en datamaskin. Foran henne står et undersøkelsesbord.

 

 

Vi er en liten seksjon med sykepleiere og spesialsykepleiere med høy faglig kompetanse. Ved seksjonen mottar vi barn fra syv medisinske fagområder til dag- og poliklinisk behandling. 

Vi samarbeider tett med alle aktuelle yrkesgrupper og avdelinger ved sykehuset. Når du er hos oss, vil du ofte treffe på Sykehusmusa Rasmus. Vi får også regelmessig besøk av sykehusklovnene.

Vi supplerer ofte behandlingstilbudet med undersøkelser eller behandlinger ved andre enheter. 

Mestring

Vi er svært opptatt av at barn og foreldre skal oppleve mestring under oppholdet sitt hos oss, og at vi gjennomfører prosedyrer uten bruk av tvang. Gode forberedelser reduserer behandlingsrelatert stress og bekymring hos barn og unge. Dette gjøre prosedyrene enklere og reduserer de negative effektene. Vi har flere verktøy for å hjelpe barnet å meste, og sammen med foresatte finner vi det som passer barnet best. Det kan være ulike former for avledning, lokalbedøvelse og bruk av lystgass.

 

Ta en tur innom narkosewebben.se.


Her kan barn i alle aldre og forståelsesnivåer lære mer om kroppen, hvordan det er å være på sykehus og hva som skjer før, under og etter narkose. Her kan du som forelder også forberede sykehusoppholdet til barnet.

 

Sykehusmusa Rasmus sitter ved et skrivebord og lytter til bordet med et stetoskop.

 

 

Hvordan er det egentlig å være på et sykehus? Hva burde du  gjøre før du kommer, og hva du kan vente deg under oppholdet og etter at du er ferdig. Alt dette kan du lese mer om her!

Til oss kommer barn og unge til mange av mange ulike grunner. Nesten alle skal måle vekt, høyde og blodtrykk.

Blodprøver

De fleste barn/unge må ta blodprøver under oppholdet sitt på poliklinikken og dagenheten. Vi anbefaler at barnet/ungdommen blir forberedt på dette. Gode forberedelser reduserer behandlingsrelatert stress og bekymring hos barn og unge.

Her kan dere se en film om hvordan blodprøvetaking foregår.

Blodprøvetaking av barn og unge

Har dere mulighet før dere drar hjemmefra, er det fint å sette på bedøvelsesplaster. Plasteret får dere kjøpt på apoteket.

Vi er opptatt av at barnet skal oppleve mestring og at blodprøvetaking skal bli gjennomført uten tvang. Vi har flere verktøy for å hjelpe med dette, og sammen med foresatt finner vi det som passer barnet best. 

Lystgass

Mange barn har stor nytte av en form for lystgass ved prosedyrer. Det kan du lese mer om nedenfor.

Forberedelsesfilm for barn på YouTube.
Forberedelsesfilm for ungdom på YouTube.
Rasmus får lystgass i eHåndbok (PDF).

 

Avhengig av diagnose, kan det være andre undersøkelser som vi må gjennomføre. Dette vil stå i innkallelsen.

Hvor lang tid tar det?

Vi prøver å holde tiden, men det kan desverre oppstå forsinkelser. Det kan derfor være fint å ha med seg noe barnet liker å holde på med siden det kan bli litt venting.

Dagopphold

En del behandlinger er organisert som dagopphold og du må beregne tid deretter. Vi tilstreber at behandlingen skal være ferdig til klokken 15.30. I noen tilfeller må dere komme tilbake dagen etter for å fortsette eller avslutte behandlingen på sengeposten. Hvis dere trenger overnatting på grunn av lang reisevei, kan dere bruke overnatte på pasienthotell.

 



Viktig informasjon som dere må lese før dere kommer til oss

  • Vannkopper: Barn som har vannkopper skal ikke møte opp på klinikken. De kan da smitte andre barn med nedsatt immunforsvar. Har barnet ditt blitt utsatt for vannkoppesmitte, må dere ta kontakt i forkant av avtalen.
  • MRSA, ESBL og VRE: Har du tidligere fått påvist MRSA, ESBL eller VRE, må du ta en ny test hos fastlegen din og få dette svaret tilsendt før timen hos oss. Prøveresultatet må du ta med til oss.
  • Bruker barnet ditt faste medisiner, spesialkost eller sondeernæring, må du ha med deg dette til timen. Det samme gjelder for medisinske, tekniske hjelpemidler.
  • Mat: Vi har ikke mulighet til å tilberede mat ved poliklinikken. Du kan kjøpe mat i kiosken/kaféen i vestibylen, eller spise medbrakt matpakke.
  • Parkering: For barn som er til poliklinisk eller dagbehandling, må du selv legge ut for parkering og søke refusjon fra Pasientreiser.
  • Endre time: Hvis du må endre timen kan dette gjøres via Helsenorge, alt ved å  kontakte pasientkoordinator. Telefonnummeret står i innkallingen.

Faste

Alle som skal gjennomføre undersøkelser i narkose må faste. Å faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke i en viss tid før undersøkelsen. Hvor lenge barnet må faste er avhengig av type mat (fast føde, morsmelk, morsmelkerstatning og klare væsker).

Dere vil få beskjed av sykepleieren eller legen om hvor lenge barnet må la være å spise og drikke (faste).

Det er ikke farlig for barnet å faste (unntatt for barn med enkelte metabolske sykdommer), men barnet kan oppleve fastetiden som lang og krevende.

Ringetid

Mange undersøkelser i narkose skjer på såkalt ringetid. Det betyr at vi ikke har en oppsatt tid for når undersøkelsen skal skje. Anestesipersonalet ringer avdelingen rett i forkant av undersøkelsen. 

Undersøkelsen kan skje i tidsperioden 08.00–15.00.

Kontakt

Barnemedisinsk poliklinikk og dagenhet:

  • Mandag 8:00 AM - 3:00 PM
  • Tirsdag 8:00 AM - 3:00 PM
  • Onsdag 8:00 AM - 3:00 PM
  • Torsdag 8:00 AM - 3:00 PM
  • Fredag 8:00 AM - 3:00 PM
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Hvis du må endre timen, kontakter du pasientkoordinator. Telefonnummeret står i innkallingen. I helger må aktuell sengepost kontaktes – se nettsidene til sengepost 1 og sengepost 2.

Slik finner du fram

Oppmøtested

Barnemedisinsk poliklinikk og dagenhet:
Rikshospitalet 1. etasje.
E1, rett innenfor Kvinne-barn-inngangen.
Sognsvannsveien 20
0372, Oslo

Adresse

Åpningstider
  • I dag 8:00 AM - 3:30 PM
  • Mandag 8:00 AM - 3:30 PM
  • Tirsdag 8:00 AM - 3:30 PM
  • Onsdag 8:00 AM - 3:30 PM
  • Torsdag 8:00 AM - 3:30 PM
  • Fredag 8:00 AM - 3:30 PM
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Aerial view of Rikshospitalet in winter

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo

​Kart over Rikshospitalet

Det går både buss og trikk til Rikshospitalet, med stoppesteder ved hovedinngangen til sykehuset og på Ring 3. Fra og med 1. september 2024 stenges endeholdeplassen på Rikshospitalet. Les mer her: Trikkeholdeplassen ved Rikshospitalet stenges.

Se ruter.no for ruteinformasjon.

Parkering på Rikshospitalet​

På Rikshospitalet er det gode muligheter for å parkere i parkeringshuset (hovedparkeringen) som ligger rundt 250 meters gange fra hovedinngangen – ned mot Esso-stasjonen.

Adkomsttorget

Adkomsttorget foran Rikshospitalet er nå stengt på grunn av byggearbeider. 

Les mer om byggearbeidene og midlertidig hovedinngang på Rikshospitalet

Ved eiendomsseksjonen

På nordsiden av Rikshospitalet, ved Eiendomsseksjonen, finnes korttidsparkeringsplasser og en billettautomat. 

  • EasyPark-kode: 3006.

Foreldreparkering

Rikshospitalet har et begrenset antall parkeringsplasser til disposisjon for foreldre/foresatte eller ledsagere. De kan parkere uten avgift på ansattparkeringen (P1–P3), dersom barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset.

  • Vis bekreftelse på foreldreparkering i hovedresepsjonen. Bekreftelsen finner du i innkallingsbrevet.
  • Resepsjonen er betjent mellom kl. 07.00–21.00 mandag til fredag og 10.00–20.00 lørdag og søndag.
  • Resepsjonen fyller ut elektronisk parkeringstillatelse for perioden (periode a maks. 14 dager) pasienten er innlagt på sykehuset
  • Du trenger ikke parkeringstillatelse i frontruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt mobiltelefonnummer.
  • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

For barn som er til poliklinisk eller dagbehandling, må man selv legge ut for parkering og søke refusjon fra Pasientreiser.

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere utendørs benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling bruker du et betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.

Slik gjør du: 

  1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
  2. Reserver et beløp.
  3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
  4. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2024

  • 48 kr per time
  • 302 kr per døgn
  • 995 kr per uke
  • 78 kr per time, bygg 10 på Gaustad, maks. 2 timer​
EasyPark-koder:
  • Rikshospitalet langtid, EasyPark-kode: 3012
  • Eiendom ved f-avsnittet, EasyPark-kode: 3006
  • Rikshospitalet korttid ved bygg 10 på Gaustad, EasyPark-kode: 3000

Gjelder alle dager og hele døgnet.​

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klager​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo

Merk Kontrollsanksjon – Parkering.

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260

Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

 

Praktisk informasjon

Du finner sykehusapoteket i Vestibylen like ved hovedinngangen. 
 
Åpningstidene for publikumsavdelingen er
  • mandag til fredag kl. 08.00–17.00
  • lørdag kl. 10.00–14.00
Det kan forekomme avvik i åpningstider i forbindelse med høytider. Se apotekets egne nettsider.​

​Kontakt​

  • Telefon: 23 07 34 09
  • Fax: 23 07 34 11​

Dette er noen av aktivitetene som foregår på Rikshospitalet:

  • Natursti
  • Lekeplass 

​​Ungdom​srom:

  • Ungdomsrommet ligger i 1.etasje på Barneklinikken ​(E2.1001).

Fritids​klubb:

  • Mandag og onsdag fra kl 17.00 til​ 19.00 for barn og ungdom i skolealder. Fritidsklubben foregår på ungdomsrommet. Søsken og pårørende er også hjertelig velkommen.

Arrangementer​:​

  • Arrangementer for barn og ungdom. Egne oppslag for aktuelle arrangementer henges opp på alle avdelinger.

Pa​​sientb​​ibliotek:

  • Biblioteket ligger i 1. etasje mellom hovedinngangen og Barneklinikken. Her kan man låne bøker, filmer og spillutstyr (spillkonsoller og spill).
Trimrom:
  • Under personalkantina i B-avsnittet ligger trimrommet.
Lekerom:
  • Alle de store barnepostene har egne flotte lekerom og førskolelærer som jobber på posten. 
  • I Barneklinikkens vestibyle er det en lekekrok med klatrevegg og myke puter til å bygge med. Denne kan brukes av alle.​
Musikkterapi:​​
  • Musikkstund ved musikkterapeutene OUS: Samspill og lek med instrumenter, tirsdager klokken 11.15–12.00 i 3. etasje, Barneklinikken. 
  • Musikk i Vaktskiftet ved musikkterapeutene OUS: torsdager fra kl. 14.30 i Vestibylen 1. etasje, Barneklinikken. ​
Sykehusklovner​:
  • Sykehuset har egne sykehusklovner mandag til torsdag hver uke.
  • Klovnene går rundt på huset og er innom faste barneposter. De kan også komme på besøk til deg hvis du vil det. Kanskje er du redd eller gruer deg veldig? Da kan kanskje sykehusklovnene gjøre at du føler deg litt bedre.
  • Vil du vite mer om klovnene, kan du be en av oss som jobber her om å ta kontakt med Barneprogrammet ved ragnhild.hals@rikshospitalet.no

Deichman OUS Rikshospitalet

Paseintiblioteket på Rikshospitalet er midlertidig stengt pga byggearbeid. Biblioteket åpner igjen i 2024. 

Deichman Etat, Oslo kommune har ansvaret for driften av Pasientbiblioteket på Rikshospitalet.​

Hvem kan lå​ne?

Pasientbiblioteket kan benyttes av pasienter (også dagpasienter), pårørende og ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vi leverer bøkene på rommet til pasienter som selv ikke kan besøke biblioteket.

Hv​​a kan du låne?

Bøker, lydbøker, tegneserier, tidsskrifter, film (DVD), musikk, CD- og DVD-spillere og spillmaskiner med tilhørende spill. I biblioteket er det også en PC med tilgang til internett, som pasienter og pårørende kan benytte seg av.

Åpningstider​

Rikshospitalet - Deichman.no

Kontakt​​​

Telefon: 23 07 46 40

E-post: deichman.rikshospitalet@deb.oslo.kommune.no

Følg pasientbiblioteket på Facebook

Ved Rikshospitalet er det mulig å kjøpe blomster og gaver i kiosken ved hovedinngangen.

Noen sengeposter tillater ikke blomster på rommene. Sjekk med den avdlingen du skal til, om de tillater blomster på rommet.​

Det er fri, kodeløs internettilgang på sykehuset.

Biblioteket har en PC med internettilgang som er tilgjengelig for pasienter/pårørende

​Sykehusskolen på Rikshospitalet

Sykehusskolen på Rikshospitalet finner du på Barneklinikken E1.

Sykehusskolen har egne lærere og egne rom på sykehuset. Det kan være godt å komme ut av sykehusavdelingen og tenke på noe av det du vanligvis gjør. Hvis du ikke kan komme til skolerommet, kan du få undervisning på pasientrommet.  

Sykehusskolen er annerledes enn skolen din hjemme. Her er det ikke klasser. På Rikshospitalet betyr det at barn og ungdom fra ulike klassetrinn i grunnskolen og videregående skole kan få undervisning i det samme rommet.

På sykehusskolen får du en egen kontaktlærer som har ansvaret for å følge deg opp. Hun/han tar kontakt med skolen din for å finne ut hva de andre jobber med, og hva som kan være gode læringsmål for deg mens du er pasient.

Åpningstider

  • Mandag: 09.30–12.30.
  • Tirsdag til torsdag: 09.30–12.30 og 13.30–15.30.
  • Fredag: 09.30–12.30 og 13.30–15.00.

Skolen holder åpent høst- og vinterferie.

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

​Sykehuskirke på Rikshospitalet

Kirken i glassgaten er alltid åpen. Her kan du sitte i stillhet. Du kan også tenne lys,be eller skrive ned det du har på hjertet hvis du vil at vi skal be for deg eller andre.

Kirken er i avdeling C2, rom 1034.  

Kapell på Rikshospitalet

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros-og livssyn.

Kapellet er i A2, rom 1034. 

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.

Akondroplasiklinikken

OUS Rikshospitalet gir tilbud til barn med diagnosen akondroplasi fra hele landet. Barn i alderen 0-5 år ses en til to ganger i året, deretter ved behov. Her får du informasjon om hva som skjer på poliklinikken.
Akondroplasiklinikken
A baby standing on a table

OI-klinikken (Osteogenesis imperfecta)

Barne- og ungdomsklinikken på OUS Ullevål gir et flerfaglig tilbud til barn med Osteogenesis imperfecta (OI). Her får du informasjon om hva som skjer på poliklinikken når dere kommer.
OI-klinikken
A young boy getting a haircut