We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Oppholdet på Rikshospitalet – Barneavdeling for allergi og lungesykdommer

Velkommen til oss på dagposten ved Barneavdeling for allergi og lungesykdommer. Her finner du viktig og praktisk informasjon.

A dentist examining a baby

Familier som bor i Oslo-området er på dagposten gjennom dagen, men sover hjemme. Det avtales individuelt når dere skal møte opp hver dag. 

For de som bor lengre unna, vil det være aktuelt å overnatte på pasienthotellet ved Rikshospitalet. Dette er i tilfelle avtalt med dere på forhånd. 

Barn under 18 år har rett til å ha med en av foreldrene under oppholdet. Det er kun anledning til at en av foreldrene er sammen med barnet på sykehuset. I spesielle tilfeller kan sykehuset innkalle begge foreldrene. 

Barn/ungdom som skal til bronkoskopi skal ta sine medisiner og sin behandling som vanlig før innleggelsen.

 

Noen medisiner påvirker resultatet av tester. Det er viktig at medisinene stoppes på riktig tidspunkt slik at vi finner ut om du har astma, allergi eller annen lungesykdom.  

Følgende medisiner må du slutte med før timen/oppholdet hos oss med mindre annet er avtalt ved siste kontroll:

 

Slutte med 7 dager før timen/oppholdet:

Aerius, Zyrtec, Cetirizin, Cetimax, Caredin, Telfast, Loratadin, Kestine, Xyzal, Zilas, Ebastin, Polaramin, Phenergan, Atarax, Hydroxyzine, Postafen, Alimemazin, Marzine, Spiriva, Tiogiva, Singulair, Montelukast.

 

Slutte med 48 timer før timen/oppholdet:

Astmamedisiner: Seretide, Symbicort, Serevent, Oxis, Asmanex, Inuxair, Alvesco, Flutiform, Airflusal, Relvar Ellipta, Bufomix, Salmex, Salmeterol/Fluticason Cipla.

- Allergi nesespray: Livostin, Lomudal, Dymista

- Allergi øyedråper: Livostin, Opatanol, Spersallerg, Zaditen, Lomudal, Lecrolyn sine, Emadine, Cleye, Toredin

 

Slutte med fra midnatt samme dag som timen/oppholdet:

Ventoline, Airomir, Buventol, Bricanyl, Atrovent, Ipraxa, Salbutamol, Flutide, Flutikason Cipla, Aerobec, Giona, Budesonid, Pulmicort, Beclomet, Pulmaxan, Grazax, Itulazax, Acarizax. 

 

Barnet eller ungdommen må ta nødvendige medisiner ved allergisk reaksjon eller forverring av astma. 

Dersom medisinene ikke stoppes på riktig tidspunkt: Ta kontakt for vurdering om timen/oppholdet kan gjennomføres eller om barnet/ungdommen må få en ny time.

 

Ta kontakt med oss for vurdering om det er nødvendig å utsette oppholdet hvis barnet/ungdommen;

  • Er syk, forkjølet eller har feber 
  • Har oppbluss av eksem
  • Har spist noe av maten han/hun skal provoseres på
  • Har fått allergi symptomer etter han/hun har sluttet med allergimedisiner

Dagposten har et skjermet område i posten. Her tester vi barn for å finne ut om de er allergiske for ulike matvarer. Dette området må være så fritt for allergifremkallende stoffer som mulig. Av den grunn kan dere ikke bruke parfyme eller ha produkter som lukter sterkt. Siden enkelte barn har lateksallergi, kan vi heller ikke ha ballonger. Klærne skal være rene og fri for dyrehår og røyk.

Vi har en spisesal hvor dere kan spise frokost og lunsj. Vi har egen kokk som tilbereder all mat og tilpasser denne til barnets diett. Det er ikke tillatt å ta med mat eller drikke inn i dagposten. 

Barn med matallergi som bor på pasienthotellet, kan møte litt før og spise frokost hos oss før innleggelsen. 

 

Det er ikke mulig å teste barnet for matallergi  om det har mye eksem. Barnet må derfor få optimal eksembehandling helt frem til innleggelsen. 

Barn som skal testes for matallergi  vil få matvaren gjentatte ganger i gradvis økende doser. Deretter må barnet observeres i fire timer etter siste inntak av maten. Dette innebærer at man er på dagposten til ettermiddagen. Det kan derfor være lurt å ha med noe barnet liker å holde på med. 

 

Vi anbefaler at barnet ikke deltar i fysiske aktiviteter som fotball, håndball og lignende de dagene det utredes. Barnet er uten faste medisiner og er dermed mer utsatt for endringer i helsetilstanden. Vi anbefaler heller ikke byturer eller restaurantbesøk. Slik kan man sikre at resultatet av utredningen blir så riktig som mulig og at undersøkelser ikke må utsettes eller gjentas.

  • barnet har fått en infeksjon som dere mistenker kan være smittsom
  • barnet har vært innlagt på sykehus i utlandet (utenom Norden) det siste året
  • barnet har hatt behov for medisiner som ikke skal brukes før innleggelsen (se avsnitt om medisiner)
  • barnet skal innlegges for matprovokasjon og har brukt allergimedisiner, eller har fått mye eksem
  • barnet skal innlegges for matprovokasjon og på egenhånd har begynt å spise, eller fått i seg ved uhell, den maten han/hun skal matprovoseres på

Det er skole på sykehuset.

Alle barn og ungdom i skolepliktig alder har rett og plikt til å gå på skole når de er i form til det og ikke har annet program. Det er fint om skolebarn blir forberedt på dette og har med skolesaker. Sykehusskolen har egne lokaler på sykehuset. Barn som testes for matallergi og må være i posten, kan få undervisning der.

Informasjon bidrar til trygghet, det er derfor viktig å forberede barnet og ungdommen godt på forhånd.

Les mer om hva som skjer ved innleggelsen og tiden etterpå på våre nettsider for barn og ungdom. Vi anbefaler at dere ser på dette sammen med barnet og at dere leser ”Når jeg kommer”.

Barn på sykehus

Dere blir møtt av en sykepleier som viser dere rundt på dagposten. Av og til må man vente litt. 

En sykepleier eller lege vil undersøke barnet og prate med dere. Foreldre er sammen med barnet hele dagen.

Noen barn må ta blodprøver under oppholdet, og gruer seg til dette. Barn som er engstelige for blodprøver eller synes stikk er vondt, kan få Emla®, et bedøvelsesplaster, før blodprøven. 

Kanskje treffer dere også: 

  • Fysioterapeut: Undersøker hvordan barnet puster, beveger seg og bruker kroppen. Kan gi råd og hjelp ved behov for trening eller slimmobilisering. 
  • Psykolog: Tilbud om samtale ved behov Klinisk ernæringsfysiolog: Kan gi råd og veiledning om kosthold og matallergier. 
  • Sosionom: Kan gi råd om stønader og andre rettigheter rundt å det å kronisk sykt barn 

 

Om barnet bruker faste medisiner, ta disse med til oppholdet. Ta også med evt inhalasjons utsyr og andre inhalasjonshjelpemidler.

Vi har bleier, barnemat og morsmelkerstatning for barn som har behov for dette.

Barn som skal gjennomgå lungeutredning og skal ta en tredemølletest (EIA) eller en ”herjetest”, må ha med lett treningstøy og joggesko. Vi anbefaler også å ha med ekstra klesskift og innesko.

Last updated 11/22/2023