We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

PreventADALL

PreventADALL (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies) er en stor internasjonal studie med formål å undersøke om enkle tiltak i første leveår kan redusere utviklingen av allergiske sykdommer. Den skal også identifisere om miljø- og livsstilsfaktorer gjennom svangerskap, fødsel og barndom påvirker utvikling av allergiske og andre folkesykdommer, også senere i livet. Vi vil omsette ny viten om risikofaktorer til tiltak for å redusere utvikling av folkesykdommer, og gi bedre allmennhelse.

Text, letter

Slik ble tidlig introduksjon av peanøtt, egg, melk og hvete gjennomført

Her du kan lese om hvordan tidlig introduksjon av peanøtt, egg, hvete og melk ble gjennomført i praksis fra barna var 3-4 måneder gamle.  

Praktisk om Intervensjonene i PreventADALL.pdf

Kjære deltagere

PreventADALL studien har nå vist at matallergi ved treårsalder kan forebygges. Stor takk til alle deltagere for å ha bidratt til disse viktige resultatene. 

I studien fant vi at introduksjon av peanøtt, melk, hvete og egg fra tre måneder reduserte risikoen for allergi mot disse matvarene ved treårsalder. Forekomsten var redusert fra 2,3 prosent til 1,1 prosent, det vil si mer enn en halvering! På nasjonalt nivå tilsvarer dette at vel 1000 3-åringer i Norge per år kan unngå allergi mot peanøtt, melk, egg og hvete dersom alle barn starter å smake vanlige matvarer fra tremånedersalder.

Resultatene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet (25. juni 2022). 

Se nyhetsbrev for mer detaljer.PDF

Husk å kontakte oss på preventadall@ous-hf.no hvis du har eller skal endre e-post adresse.

E-post Oslo: preventadall@ous-hf.no.
Telefon Oslo: (+47) 94 81 39 51.

E-post Østfold: preventadall@so-hf.no.
Telefon Østfold: (+47) 91 53 26 18.

Oppmøtested Oslo:

Oslo Universitetssykehus Ullevål, Barnesenteret Bygg 9, 3. etasje.

Parkering:

Deltakere til kontroll ved Ullevål sykehus kan parkere gratis på "Parkering for ansatte" bak Barnesenteret eller "Parkering for ansatte" i parkeringshuset. Gi umiddelbart beskjed om bilens registreringsnummer i skranken i 1. etasje på Barnesenteret.

 

Mer om PreventADALL-studien

PreventADALL-studien har som hovedmål å undersøke om tidlige smaksprøver av matallergener (peanøtt, egg, hvete og melk) fra 3/4 mnd alder, og/eller hudbehandling, kan påvirke barnets risiko for å utvikle allergisk sykdom.

Mer om PreventADALL-studien
A blue logo with white letters

Undersøkelse av barna

Alle barna er undersøkt ved 3, 6, 12, 24 og 36 måneders alder, vi er nå i gang med 7-årsoppfølgingen.

Undersøkelser av barna
A person's hand holding a baby's foot

Dette forsker vi på

Her finner du forskningsprosjekter som pågår i PreventADALL-studien (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies).

Dette forsker vi på i PreventADALL
A jar of food

Resultater i PreventADALL

Her finner du resultater og publiserte artikler knyttet til forskningsprosjektet PreventADALL (Preventing Atopic Dermatitis and ALLergies). Artiklene som er åpent tilgjengelig ligger som pdf-filer. Dersom du ønsker å lese de øvrige artiklene, ta kontakt med oss på preventadall@ous-hf.no.

Publikasjoner/Resultater
Text, letter

Ferdigstilte doktorgradsarbeider - kort oppsummert

PreventADALL-studien har dannet grunnlag for 13 ferdigstilte doktorgradsavhandlinger, og flere er underveis.

Ferdige doktorgrader
A black computer with a yellow logo
Forskningsgruppa samlet
Glade forskere fra "PreventADALL-symposium 2023".

Foto: Åsne Rambøl Hillestad

Last updated 10/28/2024