Det første tilfellet av smitte med SARS-CoV-2 ble påvist i Norge den 26.02.20. Norge forberedte seg på den varslede pandemien og satte inn tiltak for både å unngå omfattende smittespredning og å håndtere en eventuell eskalering av smitte og mange syke.
Oslo kommune med sine 680 000 innbyggere hadde per 02.07 hatt 2891 bekreftede smittetilfeller (Helseetaten, Koronastatistikk for Oslo kommune,) og hadde per 17.06 hatt 67 dødsfall som følge av covid-19 (Helseetaten, Statusrapport, 18.06.20). Tallene fra områder med stor smittespredning slik som Kina og Nord-Italia tydet på en dødelighet av covid-19 på ca. 1% og med opptil 40-50% dødelighet ved utviklet lungesviktsyndrom (fhi.no, fakta om viruset og sykdommen).
Sykdommen ser ut til å gi ulike forløp, alt fra milde forløp så å si uten symptomer til alvorlige forløp med rask eskalering av sykdommen og utvikling av lungesviktsyndrom i løpet av få dager. Noen personer kan ha sykdommen uten å utvikle symptomer. Dette gjelder særlig barn og yngre voksne. Det er uklart i hvilken grad personer uten symptomer kan spre sykdommen. Kunnskap om hva som er risikofaktorer for å få alvorlig sykdom i stedet for mild sykdom er fortsatt begrenset. Forhold som ser ut til å gi økt risiko for alvorlige forløp av sykdommen er høy alder (>65 år) og / eller underliggende sykdommer (fhi.no, fakta om viruset og sykdommen).
Personer med rusavhengighet har ofte stor samsykelighet med ulike psykiske og somatiske lidelser og blir derfor, i likhet med sykehjemspasienter, ansett å være en gruppe som vil ha forhøyet risiko for å få alvorlig forløp av covid-19.
Velferdsetaten i Oslo kommune har ansvar for byomfattende helse- og sosiale tjenester for rusmiddelbrukere og tilbyr blant annet omkring 500 kommunale institusjons- og botilbud i tillegg til lavterskel og tilpassede helsetjenester for rusmiddelbrukere. For å minimere konsekvensene av et utbrudd av covid-19 og for å avlaste sykehus, legevakt og fastleger ble det i begynnelsen av den første pandemibølgen gjort en rask omlegging av etatens helsetjenester med bl.a. opprettelse av et eget helseteam for å kartlegge behov og sårbarhetsområder til beboere ved etatens institusjoner med hensyn til å forebygge og håndtere eskalering av psykiske og somatiske lidelser samt forebygge smittespredning.
En del av virksomheten til helseteamet var å teste egne beboere, brukere og ansatte for koronavirus på indikasjon slik testkriteriene var definert fra Folkehelseinstituttet. I perioden 16.03 – 16.06 ble det testet til sammen 107 beboere og brukere av Velferdsetatens tjenester, kun én person testet positivt for koronavirus i perioden. Fra 27.04 ble testaktiviteten til Helseteamet i samarbeid med feltpleien ved Prindsen Mottakssenter og Fransiskushjelpens Sykepleie på Hjul utvidet til å favne personer fra rusmiljøet i sentrum som ble rekruttert fra utepatruljene. Det ble heller ikke påvist noen smittede gjennom dette initiativet. Ved isolasjonsenheten som Velferdsetaten opprettet som beredskap under pandemien var det per 20.06 til sammen innlagt 7 personer, der kun 1 av de innlagte hadde omfattende rusproblematikk. I Bergen ble det opprettet to isolasjonsenheter for rusmiddelbrukere med covid-19 og ingen av dem hadde fått henvist pasienter i løpet av første bølge av pandemien.
Det rapporteres om liknende erfaringer fra utlandet, deriblant Irland og Nord-Italia.