Gradert aktivitetsutforskning handler om å gradvis øke kapasiteten din innenfor de områdene av livet du ønsker. I den prosessen er det greit å forstå hva som skjer i kroppen når du prøver å øke kapasiteten. Når vi går litt utenfor det nivået vi er vant til, vil kroppen reagere med noe ubehag, men dette er en naturlig del av prosessen. Ubehaget viser at kroppen tilpasser seg, og det betyr ikke at du blir verre.
Hvis du derimot gjør noe som er langt utover din nåværende kapasitet, kan det gi betydelig mer ubehag. Det er ikke farlig, du skader ikke kroppen, men det kan gjøre det vanskeligere å gjenta aktiviteten, og det tar lenger tid å komme seg igjen. Derfor er det best å utfordre deg selv litt utenfor din kapasitet – da vil du kjenne noe ubehag, men det vil være håndterbart og lettere å fortsette med jevnlig.
Det finnes mennesker som har som jobb å øke sin kapasitet, og de bruker de samme prinsippene som gradert aktivitetsutforskning. Ta for eksempel en langrennsløper som trener 10 til 14 ganger i uken. 90 % av treningsøktene deres er litt utenfor deres nåværende kapasitet – de merker at de jobber, men de har fortsatt lyst til å trene dagen etter, og kroppen er klar for det. De siste 10 % av øktene er mye tøffere og betydelig utenfor kapasiteten deres. Da kjenner også de et sterkt ubehag, men de vet at det ikke er farlig.