CalciTx
Nyretransplanterte – studie for pasienter som bruker Prograf og CellCept
Nyretransplanterte pasienter har ofte behov for kalsium og vitamin D-tilskudd for å bedre benhelsen. Disse tilskuddene kan påvirke opptaket av helt nødvendige immundempende legemidler. Vi skal undersøke om tilskudd med kalsium og vitamin D (Calcigran Forte) har noe å si for nivået av Prograf (takrolimus) og CellCept (mykofenolatmofetil).
Om studien
Du som er nyretransplantert blir behandlet med mange legemidler og det for lite kunnskap om hvilke legemidler som kan tas samtidig. Et slikt legemiddel er Calcigran Forte® (kalsium og vitamin D-tilskudd) som mange nyretransplanterte pasienter trenger for å bedre benhelsen.
Med mer detaljert kunnskap, har vi et håp om å at det vil være mulig å ta disse legemidlene samtidig på morgen og kveld uten at man får for lite immundemping. Dette vil forenkle legemiddelbehandlingen for deg og øke sikkerheten med din immundempende behandling.
Vitenskapelig tittel
Calcigran Forte® og dosering av immundempende legemidler hos nyretransplanterte pasienter
Informasjon om deltakelse
Studien er åpen for rekruttering fra 11/18/2024 fram til 6/30/2025
Hvem kan delta?
Du kan bli med i studien hvis du:
- er over 18 år
- er nyretransplantert
- bruker både Prograf og CellCept som en del av din immundempende behandling
Det vil bli sjekket at du har behov for kalsium og vitamin D-tilskudd før du kan bli med i studien.
Om du ønsker å bli med i studien kan kontakte oss på Nyrefysiologisk laboratorium på Rikshospitalet, telefon 23 07 35 44 eller på e-post aaasbe@ous-hf.no.
Hva innebærer studien?
Du vil bli undersøkt med 12-timers blodprøvetaking for måling av takrolimus og mykofenolat blodkonsentrasjoner på tre ulike dager:
- uten samtidig Calcigran Forte
- sammen med Calcigran Forte
- uten samtidig Calcigran Forte og der både takrolimus og mykofenolat gis som infusjon
De tre undersøkelsene gjøres med cirka 1 ukes mellomrom. Blodprøver vil hovedsakelig bli tatt som fingerstikk prøver som du selv kan ta de siste timene, så du trenger kun å være på sykehuset 3-5 timer hver dag, ikke 12 timer.
Du får ikke noen økonomisk kompensasjon for å delta i studien, men vi dekker dine utgifter.
Vær oppmerksom
Hovedfordelen med å bli med i studien er at du bidrar til å øke den generelle kunnskapen om denne mulige interaksjonen og dermed bidrar til å gjøre legemiddelbehandlingen til nyretransplanterte pasienter enklere. I tillegg vil du bli nøye undersøkt med tanke på dosene av dine immundempende legemidler
Ulempen med å bli med er at du må møte på Rikshospitalet tre dager (cirka 3-5 timer hver gang) for undersøkelse og ta cirka 12 blodprøver hver av disse dagene. For å minske belastningen med blodprøvetakingen så vil fingerstikkprøver bli brukt.
Relevant for
Kontaktinformasjon
Samarbeidspartnere
Dette er en studie som kun utføres på Oslo universitetssykhus, Rikshospitalet.
Du kan imidlertid bli med også om du til vanlig blir fulgt ved et annet sykehus. Men du må komme til Rikshospitalet på undersøkelsesdagene.