Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskning og prosjekter

Aktive forskningsstudier knyttet til Biobanken

Denne siden presenterer pågående forskningsprosjekter som benytter materiale fra Forskningsbiobank RHI.

En gruppe reagensrør

Foto: Thala Hassan on Unsplash

Studier ved Seksjon for revmatologi

ANCA-vaskulitt (GPA/Wegeners graunlomatose, EGPA/Churg Strauss vaskulitt, Mikroskopisk polyangiitt/MPA).

Genetikk ved ANCA assosiert vaskulitt
Prosjekttittel «Identifiering och funktionella studier av genetiska riskfaktorer för ANCAassocierade vaskuliter».
Prosjektleder: Johanna Dahlquist, Univeritetet i Uppsala, Sverige.

Dette er et genetikk-samarbeidsprosjekt om ANCA-assosierte vaskulitter mellom universitetssykehusene i Uppsala, Umeå, Linköping, Lund/Malmö, Karolinska sjukhuset i Solna/Huddinge og seksjon for revmatologi ved Oslo Universitetssykehus. 

Systemisk sklerose

Biomarkører
Prosjektleder: Øyvind Molberg, prof. og overlege ved seksjon for revmatologi. Stipendiat: Henriette Didriksen, MSc i molekylærbiologi

Prosjektet utføres som en biomarkørstudie med materiale fra systemisk sklerose pasienter og friske kontroller. Prosjektet omhandler sammenhengen mellom sykdom, og nivå av den potensielle biomarkøren CCL21 i pasienter med systemisk sklerose og pulmonal hypertensjon.

Arbeidet består av tre arbeidsplaner:
1) karakterisering av CCL21 på molekylært nivå, 2) deteksjon og lokalisering av CCL21 i lungevev, og 3) analysering av uttrykk og regulering av CCL21 i menneske myofibroblaster.

Serumprøver som inngår i prosjektet er lagret ved NOSVAR biobank, og lungevevsnitt fra transplanterte pasienter blir overført fra UCLA. Avhandlingen beregnes ferdig i 2024.

SLE, Sjøgren og myositt

Dissect-prosjektet. Genetiske markører ved systemiske, autoimmune sykdommer Prosjektleder: Øyvind Molberg, OUS, Karoline Lerang, OUS, Lars Rönnblom, Universitetet i Uppsala, Johanna Sandling Universitetet i Uppsala, Dag Leonard,Universitetet i Uppsala

Dissect-prosjeket er en videreføring av det nordiske myositt-samarbeidsprosjektet (opprinnelig Astra Zeneca (AZ)-Scilifelab) under ledelse av Professor Lars Rönnblom ved universitetet i Uppsala. Hensikten er å kartlegge koblingen mellom genetisk variasjon, immunologiske avvik og kliniske symptom ved tre ulike systemiske autoimmune sykdommer; SLE, Sjøgrens syndrom og myositt, og bekrefte funn i nye uavhengige valideringskohorter.

 

Studier ved Seksjon for hudsykdommer

Hidradentitis suppurativa

Notch-signalering og inflammasjon ved hudsykdommen hidradenitis suppurativa studien. Stipendiat: Siri Hansen Stabell.
Prosjektleder: Olav Sundnes, PhD og overlege ved hudavdelingen.

Forskningsprosjektet med mål å karakterisere Notch-signalering og inflammasjon i hud fra pasienter rammet av hidradenitis suppurativa (HS). Genetiske studier på HS-pasienter har påvist mutasjoner i komponenter som er viktig for signalsystemet Notch. Det er ikke tidligere vist at Notch-signalering faktisk er endret hos HS-pasienter, og i dette prosjektet vil en analysere vevsprøver for å forsøke å svare på dette grunnleggende spørsmålet i patogenesen av HS.

 

Studier ved Seksjon for klinisk immunologi og infeksjonssykdommer

Kronisk betennelse ved immunsviktsykdommer

Prosjektleder: Børre Fevang

Kronisk betennelse er en viktig årsak til sykdom og død ved immunsvikt og et viktig angrepspunkt i behandlingen av den underliggende immunsvikten. Prosjektet kartlegger immunologiske mekanismer og og konsekvenser knyttet til den primære immunsvikten CVID, spesielt knyttet til affeksjon av tarm, lever og lunge. Målet er å identifisere nye mekanismer som årsak til betennelse hos pasienter med CVID.

Sist oppdatert 05.06.2024