Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskning og prosjekter

Forskning og prosjekter: Seksjon for klinisk immunologi og infeksjonssykdommer

Seksjonen har ansvar for utredning og behandling av pasienter med forskjellige former for immunsvikt, infeksjoner hos immunsvekkede pasienter og feber av ukjent årsak. Seksjonen har stor selvstendig forskningsaktivitet med spesielt fokus på primær immunsvikt og HIV-infeksjon, og biobanking har vært en helt sentral del av dette arbeidet gjennom mange år. Målet er å øke forståelsen for underliggende sykdomsmekanismer og identifisere nye angrepspunkter for behandlingen. Avanserte biomedisinske metoder anvendes direkte på pasientmateriale med et klart fokus på det som er klinisk relevant.

En person som holder et mikroskop

Foto: Akram Huseyn on Unsplash

Kronisk betennelse uten samtidig infeksjon er et kjennetegn ved mange former for immunsvikt og er uttrykk for et immunsystem i ubalanse. Betennelsen bidrar til økt sykelighet med potensiell påvirkning av en rekke organer og vil dermed være et viktig mål for behandlingen av immunsvikten. Flere av seksjonens forskningsprosjekter er derfor knyttet til kroniske betennelsesmekanismer:

• Immunopatogenetiske mekanismer ved CVID – en sykdomsmodell for autoimmunitet og kronisk betennelse. Seksjonen har gjennom mange år brukt primær immunsvikt i form av Vanlig variabel immunsvikt (Common variable immunodeficiency, CVID) som en modell for å studere immunsystemet. De siste årene har vi hatt særlig fokus på samspillet mellom mikrobiota i tarm, tarmslimhinnnen og lokal og systemisk betennelse. Silje Fjellgård Jørgensen fikk i 2022 tildelt Åpen prosjektstøtte fra HSØ til et prosjekt som spesielt skal se på såkalte epigenetiske endringer i samspillet mellom mikrobiota og betennelse.

• Interstitiell lungesykdom ved CVID er et annet satsingsområde for seksjonen der det allerede er publisert flere artikler. Vi fikk i 2022 tildelt midler for et PhD-prosjekt for Mai Sasaki Aanensen Fraz der biobanken vil spille en vesentlig rolle.

Seksjonen har et nært samarbeid med Institutt for indremedisinsk forskning som har et bredt repertoar av metoder i tillegg til samarbeid med sterke forskningsmiljøer både nasjonalt og internasjonalt. De følgende prosjektene er helt avhengig av en velfungerende biobank og etableringen av forskningsbiobank RHI bidrar i stor grad til dette: Eksisterende prosjektspesifikke biobanker vil nå etter samtykke fra pasientene inngå i FBB RHI i tillegg til nye prospektive innsamlinger fra de aktuelle pasientgruppen.

Sist oppdatert 05.06.2024