Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
En mann og kvinne som holder en baby

Flerregional behandlingstjeneste for preimplantasjonsdiagnostikk (PGD/PGT)

Hva er egentlig PGT?

PGT står for preimplantasjonsgenetisk testing og er en behandling som kan tilbys pasienter med stor risiko for å få et barn med alvorlig genetisk sykdom. Reproduksjonsmedisinsk avdeling er en del av et flerregionalt senter for PGT og samarbeider med St. Olav i Trondheim og Aalborg universiteshospital i Danmark.

Behandlingen innebærer at man må gjennomgå assistert befruktning med hormonstimulering og egguthentingene. Ved PGT behandling vil man før tilbakesetting ta en prøve av embryoet for å se om det har den genetiske sykdommen.

For de fleste vil den testen som utføres være spesialdesignet for akkurat deres familie, dette innebærer forlenget ventetid før man kan starte og underveis i prosessen.

Genetisk screening av embryo i familier uten økt risiko, er ikke tillatt i Norge.

Vår avdelingen har et dedikert PGT-team som samarbeider tett med genetisk avdeling.

Hvem kan få preimplantasjonsdiagnostikk?

PGT kan bare utføres på bestemte vilkår. Les mer om reglene hos Helsedirektoratet.

Hvor står PGT-behandling i dag?

Preimplantasjonsdiagnostikk er en fascinerende teknologi som gir muligheter men har også begresninger, både medisinske-tekniske og etiske. Les med om teknologien hos  Bioteknologirådet.

Preimplantasjonsdiagnostikk (PGT) omfatter genetisk undersøkelse av befruktede egg utenfor kroppen før innsetting i livmoren. PGT kan tilbys par eller enslige der en eller begge er bærere av alvorlig monogen eller kromosomal arvelig sykdom, og hvor det er stor fare for at sykdommen kan overføres til et kommende barn. PGT kan i
tillegg utføres for å undersøke vevstype med sikte på å få et vevstypelikt barn som kan være stamcelledonor for et søsken med alvorlig, arvelig sykdom.

Den flerregionale tjenesten skal gi et tilbud om genetisk og reproduksjonsmedisinsk utredning og behandling, herunder vurdering av egnethet etter bioteknologilovens bestemmelser. Tjenesten omfatter assistert befruktning kombinert med genetisk undersøkelse av befruktede egg, og videre bruk av befruktede egg som skal være uten aktuelle genetiske forandring.

Innledende genetisk utredning og fertilitetsutredning samt ordinær svangerskapsomsorg er ikke en del av tjenesten.

Vi har to behandlingssteder, St Olavs hospital og Oslo universitetssykehus.

Pasienter fra helseregion sør-øst behandles ved Oslo universitetssykehus. Pasienter fra andre helseregioner behandles ved St Olavs hospital.

Behandlingsstedene har like vurderingskriterier og samme resultatmål. Vi ønsker å tilby deg lik behandling med samme ventetid uansett bosted. 

Hører du til sykehusene i Helse Sør-Øst?
Du må henvises til Reproduksjonsmedisinsk avdeling ved OUS.
 
Hører du til sykehusene i Helse Vest, Helse Midt-Norge eller Helse Nord?
Du må henvises til Fertilitetsseksjonen ved St Olavs hospital.
 
Hvordan kan du søke?
Søknad om preimplantasjonsdiagnostikk følger samme prosess som henvisning til infertilitetsutredning.
 
Les mer om infertilitetsutredning og søknad til assistert befruktning ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling OUS eller ved Fertilitetsseksjonen, St Olavs hospital.

OUS:

Kontakt oss gjennom Reproduksjonsmedisinsk avdeling.

Leder (OUS): Ingrid Stål
 
St Olavs hospital:
 
Kontakt oss gjennom Fertilitetsseksjonen.
 
Leder (St Olavs hospital): ...
Sist oppdatert 22.11.2023