Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Pasient og pårørende

Øvelser for kjeveleddet for barn og ungdom med barneleddgikt

Utarbeidet av spesialfysioterapeuter i barnerevmatologi ved Oslo universitetssykehus, 2020. Målgruppe: Pasienter og pårørende helse- og fagpersonell.

Et barn med armene ut

Foto: Ben White by Unsplash

Kjeveleddsbetennelse ved barneleddgikt

Ved barneleddgikt er det ganske vanlig å få betennelse i det ene eller begge kjeveledd. Noen barn og ungdom med kjeveleddsbetennelse opplever ikke noen plager, mens andre kan få smerter og stivhet i det ene eller begge leddene. Dette kan for eksempel gjøre det vanskelig å gape høyt, tygge noe hardt eller pusse tennene.

Kjeveleddet er et komplekst ledd, der bevegelse skjer i begge ledd samtidig og påvirker hverandre. I kjeveleddet finnes en leddskive (diskus) som hjelper til under bevegelse. Denne leddskiven kan være årsaken til klikkelyder ved bevegelse av kjevene.

I kjeveleddet kan vi gjøre flere bevegelser, som å gape, lage over- og underbitt og bevege underkjevene fra side til side. Det er særlig viktig å kunne gape så høyt at man for eksempel klarer å spise og å pusse tennene.

For å opprettholde eller bedre bevegeligheten i kjeveleddet er det viktig å gjøre øvelser. Øvelsene kan også bidra til å redusere smerter samt muskelspenninger i kjeveleddsmuskulaturen.

Øvelsene bør gjøres daglig. Gjør dem helst foran et speil slik at du kan følge med på hvordan du utfører dem. Stå eller sitt med rett rygg når du gjør øvelsene. Prøv å slappe av i nakke- og skuldermuskulaturen, og unngå å heise skuldrene opp mot ørene.

Ved betennelse i et kjeveledd blir bevegeligheten som regel nedsatt i dette leddet, og underkjeven glir da til denne siden. Hvis underkjeven glir til den betente siden når du gaper så høyt du kan, gjør du likevel øvelsen som beskrevet under.

Daglig øvelse

Utfør små og avspente åpne- og lukkebevegelser med munnen 10 ganger. Unngå at tennene i over- og underkjeven møtes når du gjør øvelsen. Ta en liten pause før du gjør 10 nye repetisjoner. Denne øvelsen gjøres for å forberede kjeveleddene og muskulaturen på selve tøyningen.

Et nærbilde av en persons ansikt

Foto: OUS

Bilde 1

 

Et nærbilde av en persons munn

Foto: OUS

Bilde 2

Gap langsomt opp så høyt du kan. Press underkjeven forsiktig ned med den ene hånden i munnen til du kjenner det tøyer i kjeveleddene. Hold i 30 sekunder. Gjenta øvelsen 4-6 ganger. Ubehag, men ikke smerter, i kjeveleddet kan aksepteres under tøyningen, men skal forsvinne når man slutter å tøye.

Et nærbilde av en person

Foto: OUS

Bilde 3

Ta gjerne kontakt med fysioterapeutene i ditt helseforetak om du lurer på noe!

  • Helse Sør-Øst
    Oslo universitetssykehus,
    Rikshospitalet
    Telefon: 23 07 22 86
  • Helse Nord
    Universitetssykehuset Nord-Norge
    Telefon: 77 62 63 90
  • Helse Midt-NorgeSt. Olavs Hospital
    Telefon: 72 57 48 81/72 57 13 10
  • Helse Vest
    Haukeland universitetssykehus
    Telefon: 55 97 12 53/ 55 97 12 54

Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for barne- og ungdomsrevmatologi – NAKBUR
Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet
Besøksadresse: Sognsvannsveien 20
Postasresse: Pb. 4956 Nydalen, 0424 Oslo
Telefon: 23 07 38 96

Sist oppdatert 10.12.2024