NKSU skal samle, utvikle og spre kunnskap om sykdomsrelatert underernæring i helsetjenesten.
Kosthold og ernæring er en viktig del av behandling og oppfølging av pasienter etter akutt og kronisk sykdom. Redusert ernæringsstatus som følge av sykdom eller behandling er assosiert med økt sykelighet, redusert livskvalitet og lengre opphold på sykehus eller andre institusjoner. Tilpasset kosthold og ernæringstiltak kan forbedre næringsinntaket og ernæringsstatusen til de pasientene dette gjelder.
Om sykdomsrelatert underernæring
Ved sykdomsrelatert underernæring er det mangel på energi (kalorier) og /eller protein som forårsaker ufrivillig vekttap, mindre muskelmasse, dårligere fysisk form, eller dårligere utfall ved sykdom eller behandling.
Kriterier for underernæring er basert på et av følgende:
1. Lavt matinntak
2. Ufrivillig vekttap
3. Lav kroppsmasseindeks (KMI/BMI)
I motsetning til hva mange tror, kan underernæring forekomme på tvers av alder, vekt og sykdom, men visse grupper er mer utsatte. Dette gjelder spesielt kreftpasienter, kronisk lungesyke, pasienter med alvorlige infeksjoner, eldre personer og pasienter på sykehjem. Overvektige som går ufrivillig ned i vekt eller spiser svært lite i forbindelse med sykdom, kan også være underernærte.
Økte behov ved sykdom, skade og behandling
Hos en frisk person som sulter eller spiser svært lite vil kroppen til en viss grad kompensere for lavt inntak ved at energibehovet reduseres. Hos en syk person eller en person som gjennomgår krevende behandling skjer imidlertid det motsatte. Kroppens behov for energi (kalorier) og protein øker. Hvis behovet for disse næringsstoffene ikke dekkes, vil kroppen ha dårligere forutsetning for å tåle behandlingen og å komme seg etterpå. Det kan føre til flere komplikasjoner og infeksjoner, og lengre sykehusopphold. Derfor anbefales det å holde vekten stabil under perioder med sykdom og krevende behandling.
For pasienter som er eller står i fare for å bli underernært er det viktig med tidlig innsats. Det er enklere å forebygge enn å behandle underernæring. Derfor skal det gjøres en vurdering av ernæringstilstand for alle pasienter som legges inn på sykehus og sykehjem og de som får oppfølging av hjemmetjenesten. Hvis du som pasient eller pårørende opplever at ernæringstilstanden ikke blir vurdert, bør du etterspørre dette hos lege og sykepleier med overordnet ansvar.
Hvorfor er behovene økt ved sykdom, skade og behandling?
De økte behovene ved sykdom kan ha flere årsaker, og ofte skyldes det en kombinasjon av flere faktorer. Eksempler på årsaker til økte behov kan være feber, betennelsestilstander, stress (både fysisk og psykisk), sår som skal gro, visse medikamenter eller kreftsvulster som i seg selv krever mye energi. Behovene kan også være økt fordi kroppen ikke klarer å utnytte maten like bra som vanlig f.eks. ved diare og oppkast, stomier eller dren eller på grunn av sykdom i tarmen, lever eller bukspyttkjertelen.
Praktiske tips og mer
informasjon fra
Kreftforeningen:
Manglende matlyst
Filmer fra Kreftforeningen
Kompetanseutvikling
Det gjøres oppmerksom på at de som har utviklet dette materialet står selv ansvarlig for innholdet og oppdateringer.
E-læringskurs i behandling av underernærte pasienter i sykehus
Velkommen til bords e-læring i ernæring for helse-og kjøkkenpersonell
Måltidet muligheter - videoer innen ernæringrelaterte tema
Ernæring, mat og måltider i sykehjem - Helsedirektoratet
E - læringskurs om sykdomsrelatert underernæring
Risikoverktøy og diagnoseverktøy
Malnutrition Screening Tool (MST) er det anbefalte verktøyet for å vurdere risisko for underernæring.
PG-SGA kan brukes for å diagnostisere grader av underernæring.
Litteraturoversikt
Relevante lenker
Hjemmesider:
Norsk selskap for klinisk ernæring (NSKE)
Nutrition Day (Internasjonal ernæringsrelatert punktprevalensundersøkelse)
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN)
Kliniske ernæringsfysiologers forening tilsluttet forskerforbundet (KEFF)
Helsebiblioteket - Fagprosedyrer
Helsebiblioteket - Ernæring
Opmal nutritional care for all (ONCA)
MalnutritionQuality improvement initiative- MQii
BAPEN:the British Association for Parenteral and Enteral Nutrition
Retningslinjer og veiledere
Flytskjema for utredning, kartlegging, behandling og dokumentasjon av ernæringsarbeid
Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
Råd om ernæringsarbeid i institusjoner
Internasjonale retningslinjer om ernæring - ESPEN guidelines
Sykdomsrelatert underernæring - Utfordringer, muligheter og anbefalinger (Nasjonalt råd for ernæring 2017)
Underernæring i "i Trygge hender 24-7" (pasientsikkerhetsprogrammet)
Forebygging og behandling av underernæring "i Trygge hender" (pasientsikkerhetsprogrammet).
I trygge hender
Ernæringsstrategier i helsetjenesten
Nasjonal strategi
Ernæringsstrategier i spesialisthelsetjenesten:
Ifølge oppdragsdokument fra HOD (2013) skal hvert helseforetak ha etablere en overordnet ernæringsstrategi. De regionale helseforetakene skal rapportere årlig hvor stor andel av foretakene som har utarbeidet slik strategi.
Akershus Universitetssykehus
Diakonhjemmet sykehus
St Olavs Hospital
Helse Nord-Trøndelag HF
Oslo Universitetssykehus
Helse Stavanger
Haraldsplass Diakonale Sykehus
Helse Fonna
Helse Bergen
Helse Førde
Vestre Viken
Sunnaas Sykehus
Sørlandet Sykehus
Finnmarksykehuset
Sykehuset Innlandet
Helse Møre og Romsdal
Nordlandssykehuset
Ernæringsstrategier i primærhelsetjenesten:
nutritionDay
Oppfordring fra NKSU om deltagelse på nDay - erfaringer fra St. Olavs og UNN
Erfaringer med organisering og gjennomføring av nDay express ved St. Olav Hospital
Erfaringer med gjennomføring av nDay express på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)
nutritionDay Internasjonal Punktprevalensundersøkelse
Nasjonale rapporter fra nutritionDay
Ernæringsbiobank og Ernæringsregisteret
Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret
Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret er en database som inneholder kliniske opplysninger og biologisk materiale fra pasienter med sykdomsrelatert underernæring ved Ernæringspoliklinikken på Oslo universitetssykehus. Forskning på data fra biobanken og registeret vil gi:
1. Mer kunnskap om ulike pasientgrupper med sykdomsrelatert underernæring
2. Mulighet til å videreutvikle god ernæringsbehandling for ulike pasientgrupper med sykdomsrelatert underernæring
3. Nye biomarkører som definerer sykdomsrelatert underernæring for ulike pasientgrupper
Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret er opprettet og driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring. Det er Oslo universitetssykehus som er ansvarlig for Ernæringbiobank1 og Ernæringsregisteret.
Spørsmål om Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret, eller prosjekter knyttet til disse, kan stiles til forskningsansvarlig Ingvild Paur, inpaur@ous-hf.no
Prosjekter som bruker/har brukt informasjon eller biologisk materiale fra Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret
Prosjekttittel (kortform): GLIM-prosjektet
Prosjekttittel:
Does the risk of malnutrition correlate
with PG-SGA and the GLIM criteria for malnutrition among patients at the
Nutrition out-patient clinic at Oslo University Hospital?
Prosjektleder: Ingvild Paur, kef, PhD
Tidsperiode: 2019-2020
Prosjekttittel (kortform): GAIN
Prosjekttittel: Green Approach to Improved Nutritional support for cancer patients
Prosjektleder: Førsteamanuensis Christine Henriksen, kef, PhD
Tidsperiode: 2022-2025
Forskningssamarbeid
The Global TeleNutrition Consortium (GTNC)
The Global Telenutrition Consortium (GTNC) er en frivillig, økonomisk uavhengig internasjonal gruppe av praktiserende klinisk ernæringsfysiologer/dietister og leger. Gruppen ble startet i 2020 som en følge av endringene i helsehjelp som oppsto under Covid-19 pandemien og behovet for å øke kunnskapen om ernæringskartlegging når pasient og helsepersonell befinner seg på ulike steder. Gruppen er interessert i å samle kunnskap om hvordan helsepersonell gjennomfører ernæringskartlegging og vurderinger ved hjelp av tele-ernæring. Tele-ernæring refererer til hele spekteret av teknologi som brukes til å gi ernæringsbehandling, inkludert videokonsultasjon, telefonsamtale og e-post/digital post. Her kan du lese mer om konsortiet.
Kvalitetsverktøy
Verktøy som inngår i kvalitetssikring av tjenesten:
Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret
Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret er en database som inneholder kliniske opplysninger og biologisk materiale fra pasienter med sykdomsrelatert underernæring ved Ernæringspoliklinikken på Oslo universitetssykehus. Forskning på data fra biobanken og registeret vil gi:
1. Mer kunnskap om ulike pasientgrupper med sykdomsrelatert underernæring
2. Mulighet til å videreutvikle god ernæringsbehandling for ulike pasientgrupper med sykdomsrelatert underernæring
3. Nye biomarkører som definerer sykdomsrelatert underernæring for ulike pasientgrupper
Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret er opprettet og driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring. Det er Oslo universitetssykehus som er ansvarlig for Ernæringbiobank1 og Ernæringsregisteret.
Spørsmål om Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret, eller prosjekter knyttet til disse, kan stiles til forskningsansvarlig Ingvild Paur, inpaur@ous-hf.no
Prosjekter som bruker/har brukt informasjon eller biologisk materiale fra Ernæringsbiobank1 og Ernæringsregisteret
Prosjekttittel (kortform): GLIM-prosjektet
Prosjekttittel: Does the risk of malnutrition correlate with PG-SGA and the GLIM criteria for malnutrition among patients at the Nutrition out-patient clinic at Oslo University Hospital?
Prosjektleder: Ingvild Paur, kef, PhD
Tidsperiode: 2019-2020
Prosjekttittel (kortform): GAIN
Prosjekttittel: Green Approach to Improved Nutritional support for cancer patients
Prosjektleder: Førsteamanuensis Christine Henriksen, kef, PhD
Tidsperiode: 2022-2025
Kompetansespredningsplan