Trygg hjernekirurgi ved tuberøs sklerose
En norsk studie har gjennomgått alle med tuberøs sklerose som har fjernet hjernesvulster av typen SEGA (kjempecelleastrocytomer) i perioden 1982 til 2016 ved Oslo universitetssykehus. Pasientene hadde få komplikasjoner og ingen negative langtidsvirkninger.

SEGA er en bestemt type voksende hjernesvulster som kan forekomme ved diagnosen tuberøs sklerose (TS). Ved en gjennomgang av 208 pasienter med TS som var registrert i Norge var 18 (9%) operert for SEGA. 11 personer i alderen 0-19 år ble inkludert. Studien gjennomgikk journaler med fokus på kirurgi og eventuelle komplikasjoner knyttet til dette, radiologiske undersøkelser og data knyttet til nevropsykiatriske og kognitive vansker.
Et viktig funn fra studien er at pasientene som regel ikke hadde gjennomgått tilfredsstillende nevropsykologisk undersøkelse før og etter operasjonen. Det er nå anbefalt at pasientene undersøkes i forkant og etterkant av (1 og 5 år etter) hjernekirurgi. For pasienter med TS er det sentralt at utredningen også er tilpasset den enkelte med blant annet ekstra tid fordi mange har tilleggsvansker som utviklingshemming og autismespektervansker.
Artikkelen finner du her: Surgical treatment of subependymal giant cell astrocytoma in patients with tuberous sclerosis complex-an institutional experience and results - PubMed
Studien og journalgjennomgang er godkjent av Regional Etisk Komité og har utgangspunkt i registeret ved Nasjonalt kompetansesenter for sjeldne epilepsirelaterte diagnoser. Artikkelen er skrevet av Mia Tuft, Ylva Østby Berger, Pål Bache Marthinsen, Bernt Johan Due-Tønnesen og Radek Frič, som alle jobber ved Oslo universitetssykehus og/eller Universitetet i Oslo.