Christina Hernandez Engelhart har disputert
Vi gratulerer vår stipendiat Christina Hernandez Engelhart med doktorgrad. Engelhart har sett på fosterovervåkning under fødsel og hvordan helsepersonell tolker barnets hjertelyd.
Tittelen på avhandlingen er “Intrapartum fetal heart rate monitoring; exploring reliability, agreement, and traditional midwifery knowledge”.
Lytter til barnets hjertelyd
Fosterovervåkning under fødsel blir gjort av helsepersonell daglig. Målet er å identifisere fostre som viser tegn på oksygenmangel. Prosedyren er basert på en antakelse om at visse endringer i fosterets hjertelyd kan indikere oksygenmangel hos barnet.
Ved å overvåke fosterlyden kan helsepersonell vurdere disse endringene, og gjøre eventuelle inngrep raskt, for å forhindre skade.
Engelharts mål har vært å utforske reliabilitet og enighet ved helsepersonells vurdering av fosterovervåkning under fødsel, i tillegg til å se på praksis, ferdigheter og erfaring ved bruk av jordmorstetoskopet.
Hvordan tolker de hjertelyden?
Frem til rundt 1970 ble alle fødsler overvåket med et jordmorstetoskop, et instrument som leder og forsterker den ekte lyden fra fosterhjertet til lytterens øre. Instrumentet er lite i bruk under fødsel i Norge i dag. Studie 1 i avhandlingen undersøker jordmødres erfaringer med bruk av stetoskopet i fødsel, med mål om å innhente kunnskapen før den kanskje forsvinner.
Fosterovervåkning er avhengig av den enkelte jordmors og leges tolkninger. Hensikten med studie 2 og 3 var å innhente kunnskap om hvor enige helsepersonell er med hverandre, og med seg selv, når de tolker fosterets hjertelyd.
Engelhart har vært stipendiat ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning, og jobber nå som fagjordmor og klinisk jordmor på fødeavdelingen ved Akershus universitetssykehus (Ahus).
Hovedveileder var professor Ellen Blix ved OsloMet.
Her kan du lese de tre forskningsartiklene Engelhart har inkludert i avhandlingen: