Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mild kost som er lett å tygge og svelge

Kostråd ved strålebehandling mot munn og svelg

Et glass smootie med frukt og bær
Illustrasjonsbilde fra Shutterstock

Under kreftbehandling er det viktig å spise og drikke nok slik at kroppen holder seg sterk. Dette kan være spesielt utfordrende når du får strålebehandling mot munn og svelg fordi behandlingen ofte gir bivirkninger som vanskeliggjør matinntak. Spis vanlig mat så lenge du klarer. Du kan spise all mat.

Hvis det blir vanskelig å spise, er det viktigere å prioritere nok mat enn «sunn» mat.

  • Følg nasjonale kostråd så langt det lar seg gjøre: Innta variert kost med mye grønnsaker, frukt og bær, belgvekster, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og fisk. Begrens mengden rødt og bearbeidet kjøtt, salt og sukker.
  • Dersom plager oppstår, kan det være nødvendig å tilpasse maten for å lette inntak. Mat som er myk, bløt og mild på smak fungerer oftest best.
  • Hold stabil vekt gjennom kreftbehandlingen. Stabil vekt er et tegn på at du får nok mat.

Tips til matvarer og tilberedning som kan gjøre det enklere å få i seg nok og riktig mat

Spis grønnsaker, frukt og bær hver dag. Noen typer kan være utfordrende å spise under behandling, særlig det som er hardt eller syrlig.

Fungerer ofte:

  • Avokado, kokte rotgrønnsaker, f. eks. gulrøtter og kålrot, blomkål, aubergine, squash, søtpotet, løk.
  • Moden og myk frukt som f.eks. eplemos, melon, pærer, papaya, mango, blåbær.
  • Hermetisk frukt, fruktgrøt, fruktpuré eller fruktkompott, f.eks. aprikos- og sviskekompott.

Tips:

  • Ovnsbakte eller kokte frukt og grønnsaker fungerer ofte bedre enn rå varer.
  • Lag smoothie av frukt og bær.
  • Lag supper av grønnsaker.
  • Tilsett fløte, melk, vaniljesaus eller yoghurt for å gjøre smaken av frukt og bær mildere hvis de svir.
  • Barnemat, f.eks. middagsretter eller fruktpuréer i klemmepose, har fin konsistens.

Spis grove kornprodukter hver dag. Det kan være utfordrende å spise visse kornprodukter under behandling, særlig det som er tørt, hardt og deigete.

Fungerer ofte:

  • Mellomgrovt eller grovt brød laget av finmalt mel.
  • Havregryn, havregrøt og annen grøt av sammalt korn.
  • Frokostblandinger som lett løses opp som Weetabix, havrefras, Fitness (likner Cornflakes, men er grovere) og fullkornskavring (Skorpor).
  • Pasta, bulgur, couscous eller quinoa av fullkorn.

Tips:

  • Produktene kan bløtlegges i (varm) melk eller supper.

Spis fisk til middag flere ganger i uken og gjerne som pålegg. Det er en god kilde til protein. Fisk er gjerne myk og mild og fungerer ofte fint under behandling.

Fungerer ofte:

  • Laks, ørret, torsk, annen hvit fisk og tunfisk.
  • Fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskegrateng.
  • Laksepålegg (finnes mange ulike varianter).

Tips:

  • Bruk fisk i suppe, trekk den eller ovnsbak den (ikke ovnsbak så lenge at den blir tørr).

Det kan være utfordrende å spise kjøtt under behandlingen, særlig hvis det er hardt, seigt eller i store biter. Kjøtt er en god kilde til protein. Velg fortrinnsvis rent kjøtt, men bearbeidede kjøttprodukter kan være et godt alternativ ved tygge- og svelgevansker.

Fungerer ofte:

  • Kylling fungerer ofte bedre enn svin og storfe.
  • Kvernet kjøtt, f.eks. karbonadedeig, kjøttdeig og kjøttkaker.
  • Kjøttpålegg: Kokt skinke, kalkun- og kyllingpålegg og leverpostei

Tips:

  • Langtidskokt kjøtt, f.eks. lapskaus på boks, kan bli ganske mykt.

Spis gjerne egg. Egg er mykt, mildt og proteinrikt og fungerer ofte godt ved tygge- og svelgevansker.

Fungerer ofte:

  • Bløtkokt egg.
  • Eggerøre og omelett.
  • Eggedosis (må drikkes fersk).
  • Pannekaker og vafler.

Tips:

  • Rått egg kan benyttes i smoothie.

La meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet. Meieriprodukter er proteinrike og fungerer ofte bra ved tygge- og svelgevansker.

Fungerer ofte:

  • Melk, syrnet melk.
  • Yoghurt, Skyr, kvarg.
  • Smøreost, cottage cheese.

Tips:

  • Velg magre meieriprodukter dersom du holder stabil vekt. Hvis du strever med å få i deg nok næring, velg fete meieriprodukter, f.eks. rømme, fløte, Creme Fraiche, og bruk rikelig av dette i maten.
  • Å blande melkeprodukter, f.eks. fløte, i annen mat kan gjøre maten lettere å svelge.

Inkluder gjerne nøtter og frø i kostholdet. Nøtter og frø kan være utfordrende å tygge og svelge under behandling, men hvis du maler dem kan det fungere bedre.


Tips:

  • Bruk malte nøtter og frø eller mandelmel på havregrøt, i smoothie og supper.
  • Chiapudding eller havregrøt med chiafrø.
  • Nøttesmør (f.eks. peanøttsmør) kan blandes i havregrøt og suppe.

Spis gjerne belgvekster som erter, bønner og linser. Disse er proteinrike, myke og milde på smak.

Fungerer ofte:

  • Erter, bønner, linser og soya.

Tips:

  • Det finnes mange typer hermetiske bønner, linser og hummus (kikert-puré) i matbutikken
  • Inkluder tofu (soya), bønner, linser og erter i gryteretter og supper

Velg planteolje og myk eller flytende margarin fremfor hard margarin, smør og tropisk olje (kokos- og palmeolje). Fett gir mye energi (kalorier) og kan gjøre maten lettere å svelge.

Tips:

  • Bruk smør på brød, i grøt og på middag (f.eks. grønnsaker/poteter/fisk) dersom du strever med å holde vekten.
  • Tilsett 1 ss smaksnøytral olje i yoghurt, grøt, eggerøre etc. Noen raps- og solsikkeoljer er nøytrale på smak.
  • Oljer kan brukes som smøring ved munntørrhet.

Velg vann som tørstedrikk. Nok væske er viktig for å skille ut avfallsstoffer under behandlingen, holde munnen fuktig og forebygge forstoppelse.

  • Drikk nok (30 ml per kg kroppsvekt per dag). Det tilsvarer ca. 1,5-2,5 liter væske per dag.
  • Drikke til måltidet kan gjøre det enklere å svelge maten.
  • Bruk en flaske for å holde oversikt over væskeinntaket ditt.
  • Romtempererte drikker fungerer bedre for noen.
  • Velg gjerne energiholdig drikke om du strever med å få nok næring.
  • Ved å tilsette agurk, lime eller sitron i vannet kan du variere smaken.
  • Alkohol frarådes.

Berikning

Det kan være utfordrende å innta tilstrekkelig energi (kalorier), protein og fiber når du spiser myk og flytende mat og har tygge- eller svelgevansker. Vær bevisst på å velge protein- og fiberrike matvarer og tilsett ekstra fett ved behov.

En tallerken med to brødskiver = en flaske næringsdrikk
Det er like mye energi og protein i to brødskiver med margarin, ost og skinke som i en flaske næringsdrikk. Illustrasjon OUS.

Næringsdrikker

Energi- og næringstette drikker man kan benytte når inntaket av vanlig mat og drikke ikke strekker til.

Næringsdrikker har forskjellig størrelse og næringsinnhold. De kan brukes som supplement eller som eneste næring. En flaske inneholder vanligvis 300 eller 400 kcal. Velg fortrinnsvis melkebasert næringsdrikk med fiber.

Dersom næringsdrikker er eneste kilde til næring kan 5-7 flasker daglig være nødvendig for å dekke næringsbehov. Snakk med klinisk ernæringsfysiolog dersom dette er aktuelt for deg.

Næringsdrikker kjøpes på apotek. Utgiftene kan dekkes på blå resept som legen kan skrive. 

Det finnes også energi- og proteinrike pulver, supper og puddinger. -Næringsdrikker kan tilsettes annen mat og drikke (f.eks. smoothie, supper, vafler). De finnes i mange ulike smaker, prøv deg frem for å finne den du liker best.

Kosttilskudd

Kosttilskudd er ikke nødvendig dersom du inntar variert kost. Unntak er ved påvist mangel, ensidig kost, redusert opptak eller lav soleksponering. Visse tilskudd frarådes da det kan påvirke effekten av behandlingen. Snakk med lege eller klinisk ernæringsfysiolog dersom du bruker eller tror du har behov for kosttilskudd.

Sondemat

Hvis du ikke klarer å spise nok, kan du få en sonde for å sikre at kroppen får næringen den trenger. Sonden er en tynn slange som føres via nesen og spiserøret til magesekken. Du får flytende næring (sondemat) gjennom denne slangen. Hvor lenge du har behov for sonden er individuelt (uker-måneder).

Mat og drikke med mye sukker

Brus, saft og godteri gir mye sukker og energi (kalorier), men lite annen næring. Hvis du strever med å få i deg nok energi, kan det likevel være nyttig å inkludere sukkerholdige matvarer i kosten.

Ernæringstips ved vanlige bivirkninger

Lindring av plager er viktig for å opprettholde inntak. Hva som fungerer er individuelt, og mange trenger medisiner. Her er noen kosttilpasninger du kan forsøke.

Munntørrhet

Drikk rikelig. Fukt munnen ofte med vann eller produkter fra apotek. Spis mat med myk, moset eller saftig konsistens. Bruk ekstra saus, sjy eller dressing. For å stimulere spyttproduksjon kan du forsøke å tygge sukkerfri tyggegummi, suge på sukkerfrie pastiller eller innta syrlig mat eller drikke (f.eks. sitron i vann).

Seigt slim

Drikk rikelig med vann. Dersom slimet blir mer ubehagelig etter inntak av kumelk kan du teste soyamelk (god proteinkvalitet, men mindre av enkelte vitaminer og mineraler). Andre plantebaserte drikker (f.eks. havredrikk, ris-drikk, kokosyoghurt) inneholder mindre protein, vitaminer og mineraler enn meieriprodukter. Ved bruk av plantedrikker, velg de som er tilsatt kalsium, jod og andre næringsstoffer.

Munnsårhet

Velg mat som er myk og mild. Unngå matvarer som er sterke, syrlige og skarpe (f.eks. chili, sitrus, tomat-produkter og skorper).

Smaksendringer

Ha god munnhygiene og skyll munnen ofte. Prøv mat som er lett å tygge og svelge som kan gå raskt gjennom munnen (f.eks. næringsdrikk). Romtemperert eller kald mat kan fungere bedre enn varm mat. Hvis du opplever tydelig metall-, søt- eller saltsmak finnes spesifikke råd. Be om egen brosjyre.

Forstoppelse

Drikk rikelig. Inkluder fiberholdige matvarer (grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og fiberholdige næringsdrikker). Vær i bevegelse. Under behandlingen trenger de fleste avføringsmiddel i tillegg.

Kvalme

Spis regelmessig da tom mage kan forverre kvalmen. Spis noe lite så snart du våkner. Sterk matlukt kan forverre kvalmen. Mild, frisk, tørr og syrlig mat kan tolereres bedre enn fet og varm mat. Vær oppmerksom på at den kvalmestillende medisinen Afipran (Metoklopramid) har best effekt på matinntaket dersom den tas 20-30 minutter før måltidet.

Sist oppdatert 21.01.2025