Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Cystisk fibrose, vitaminer og kosttilskudd

​Vitaminer og mineraler er livsnødvendige næringsstoffer som kroppen ikke kan produsere selv, og som vi derfor må få gjennom maten vi spiser.  De har mange ulike funksjoner og er blant annet nødvendig for at prosesser i stoffskiftet skal gå som normalt. 

Sykdom kan gjøre at kroppens behov for vitaminer og mineraler øker. De fleste som har cystisk fibrose (CF), har behov for tilskudd av fettløselige vitaminer (A, D, E, K). Det gjelder særlig hvis du har svikt i bukspyttkjertelen siden tarmens opptak av fett og fettløselige vitaminer fra mat da er redusert. Vitaminmangel kan bidra til dårligere klinisk status ved cystisk fibrose. 

Måling av vitaminstatus

For å sikre en normal vitaminstatus, måles en del vitaminer i blodet minimum en gang i året på alle som har diagnosen. Mengden vitaminer i blodet er et indirekte mål for kroppens lager av disse. 

Tilskudd ved pankreassvikt

Ved pankreassvikt anbefales det et høydosetilskudd, DEKAs Plus, som er ment for dem som har nedsatt opptak av fettløselige vitaminer i tarm. Det er definert som et legemiddel i Norge. CF-lege må søke Legemiddelverket om godkjenningsfritak og søke Helfo om dekning av utgifter for den enkelte.

DEKAs Plus inneholder vitaminene A, D, E, K samt B-vitaminer, vitamin C, sink og selen.  Det finnes i flytende form, som tyggetablett og som softgel. Det er viktig at du følger doseringen som legen har forskrevet. Både for mye og for lite vitaminer er uheldig.
Vitamintilskudd bør tas til et måltid med mat og enzymer for å sikre et best mulig opptak i tarmen.

Tilskudd ved normal pankreasfunksjon

Hvis du har normal pankreasfunksjon, har du først og fremst behov for tilskudd av vitamin D i likhet med de fleste som bor i Norge. Tran, D-dråper eller D-vitamintabletter er aktuelle tilskudd. 
Ved lave blodverdier for vitamin A eller E, vil du anbefales tilskudd av disse i tillegg.

DEKAs Plus anbefales vanligvis ikke ved normal pankreasfunksjon. Det kan være uheldig å få i seg så høye doser av fettløselige vitaminer og sporstoffer over lang tid.

Tilskudd og svangerskap ved CF

Du kan som regel fortsette å bruke vitamintilskuddet du bruker for cystisk fibrose også under graviditeten, men rådfør deg med klinisk ernæringsfysiolog eller lege. Det kan være skadelig for fosteret med for lite og for mye av vitaminer og mineraler. Status for fettløselige vitaminer bør måles så tidlig som mulig i graviditeten og aller helst i forkant om mulig.

I forbindelse med svangerskap anbefales alle kvinner tilskudd av folsyre (folat). I tillegg anbefales tilskudd av jod hvis inntaket i kosten er lavt.  

Folsyre:

Kvinner som planlegger graviditet eller nylig har blitt gravid anbefales tilskudd av 0.4 mg (400 µg) folsyre daglig i svangerskapets tre første måneder. Dette er for å forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret. 

To softgel DEKAs Plus per dag gir deg den anbefalte mengden på 0,4 mg (400 µg) folsyre per dag.

Hvis du ikke bruker DEKAS Plus, bør du ta tilskudd av folsyre. Multivitaminer som er ment for gravide inneholder gjerne tilstrekkelig folsyre (les innholdsdeklarasjonen). Du kan lese mer om folsyretilskudd når du er gravid på Helsenorge.no.

Jod:

Hvis du bruker DEKAs Plus, så vær oppmerksom på at DEKAs Plus ikke inneholder jod.

Vanlige multivitaminer med mineraler og multivitaminer ment for gravide inneholder ofte jod (les innholdsdeklarasjon).

Jod er et mineral som er nødvendig for vekst, og for utvikling av barnets hjerne og nervesystem i svangerskapet og i første leveår. Det er derfor viktig at du får i deg nok jod under svangerskap og så lenge du ammer. Gode kilder er hvit mager saltvannsfisk (torsk, sei, hyse, lyr, brosme, lange, rødspette og breiflabb) og noen meieriprodukter (melk, yoghurt og brunost). Ved lavt inntak av hvit fisk og meieriprodukter, anbefales det å øke inntaket av disse matvarene eller ta tilskudd under svangerskapet (aller helst før du blir gravid) og ved amming. På nettsiden www.melk.no kan du ved hjelp av en jodkalkulator få et overslag over inntaket ditt. Inntak på mer enn 600 μg jod per dag bør unngås.

Helsedirektoratet anbefaler at gravide (helst før graviditet) tar et daglig kosttilskudd med 150 microgram jod dersom de:

  • Spiser hvit saltvannsfisk regelmessig, men inntar mindre enn 6 dl. kumelk/yughurt per dag eller
  • Ikke spiser (eller spiser lite av) hvit saltvannsfisk og samtidig inntar mindre enn 8 dl. kumelk/yoghurt
  • Har et vegansk kosthold 


 Du kan lese mer om kosthold og graviditet på Helsenorge.no. 

Tilskudd etter lungetransplantasjon?

Etter lungetransplantasjon kan behovet for fettløselige vitaminer endre seg. En del får etter en tid for høye verdier av vitamin A og E i blodet, og det kan bli nødvendig å endre på tilskudd av vitaminer. Når du er til årlige oppfølginger for CF etter at du er lungetransplantert, vil vitaminstatus måles på samme måte som tidligere.

Du skal fortsette med samme vitamintilskudd som før transplantasjonen inntil vitaminstatus er målt og en vurdering er gjort.

Hva med andre kosttilskudd og helsekostprodukter?

Vær kritisk til ulike helsekostprodukter.  Bruk av slike produkter sammen med legemidler kan påvirke effekten av legemidler. Produktene kan også inneholde helseskadelige stoffer.

Det kan også være skadelig å ta for mye vitaminer og mineraler så hold deg til dem du er anbefalt ved cystisk fibrose. Rådfør deg med lege eller klinisk ernæringsfysiolog om du tar flere tilskudd. Du kan lese mer på nettsidene til Matportalen og Legemiddelverket.

 

Litt om fettløselige vitaminers funksjon og i hvilke matvarer de finnes
Vitaminer ​Hva gjør de?​Hvilke matvarer finnes de i?
Vitamin A
(retinol/retinylester, betakaroten)​
Nødvendig for bl.a.:
- å opprettholde normale slimhinner, bl.a. i lunger.
- immunforsvaret
- et normalt syn
- vekst og utvikling​

​Retinol/retinylester finnes i matvarer som helmelk, leverpostei, lever, fet fisk, tran, smør/margarin.

Betakaroten (og andre karotener) finnes i grønne bladgrønnsaker i røde og oransje frukter og grønnsaker

​Vitamin D
(cholecalsiferol
=25(OH)vit D3) 
​Nødvendig for bl.a.:
- normalt opptak av kalsium i tarmen, og dermed nødvendig for bygging og vedlikehold av skjelett og tenner.
- opprettholde normal muskelfunksjon
 og et normalt immunforsvar.
​Fet fisk, tran, lever og tilsatt i noen typer lettmelk, smør og margarin.

Sol er den viktigste kilden til vitamin D. Vitamin D dannes i huden i sommerhalvåret under påvirkning av UVB-stråler fra sola.

​ Vitamin E
(tokoferoler)
​Nødvendig for bl.a.:
- beskytte celler og nerver mot skade fra ustabile oksygenforbindelser (oksidativt stress). Kroniske infeksjoner øker oksidativt stress.
- immunforsvaret
​Vegetabilske oljer, plantemargarin, eggeplomme, frø, nøtter og kornvarer.
​Vitamin K ​Nødvendig for bl.a.:
- blodkoagulering (stoppe blødning)
- god mineralisering av skjelett.
​Grønne bladgrønnsaker, vegetabilske oljer, lever, kjøtt, eggeplomme, noen oster f.eks. Jarlsberg og gammelost og fermenterte meieriprodukter som syrnet melk og kvarg

​​Referanser

  1. Retningslinje Cystisk fibrose – fettløselige vitaminer. 2019.
    http://ehandbok.ous-hf.no/document/133618/fields/23
  2. Turck, D, Braegger, CP, Colombo, C, Declercq, D, Morton, A, Pancheva, R, et al. ESPEN-ESPGHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis.  Clin Nutr 2016;35:557-577. PMID: 27068495
  3. Vitamin supplements in cystic fibrosis 2019.
    https://www.cysticfibrosis.org.uk/the-work-we-do/resources-for-cf-professionals/supporting-clinicians/resources-for-clinicians/nutrition-leaflets
  4. https://helsenorge.no/gravid/mat-og-drikke-nar-du-er-gravid
  5. https://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/vitaminer
  6. https://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/kosttilskudd/
  7. https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/rad-til-helsepersonell/plantebaserte-legemidler/biverknader-og-rad-om-bruk-av-plantebaserte-legemiddel
  8. Nordic Nutrition Recommendations 2012, 5. utgave. Nordisk ministerråd 2014, Nord 2014:002
  9. https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/sma-grep-for-et-sunt-kosthold/naringsstoffer/#vitaminer


 

Sist oppdatert 23.06.2023